Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ώρα για ανάταξη του Ελληνισμού


Του Πέτρου Δούκα

Ο Ελληνισμός απειλείται:
(1) ο πληθυσμός μας ελαττώνεται. Μέχρι το 2050, από τα 11 εκατομ. θα λιγοστέψουμε στα 9,5 εκατ.
(2) το ίδιο θα ισχύει και για την Ελληνική γλώσσα• λιγότεροι Έλληνες θα μιλάνε Ελληνικά και θα χρησιμοποιούνε, όπως πάει το πράγμα, όλο και λιγότερες λέξεις από το πάμπλουτο λεξιλόγιο της γλώσσας μας!

Εκτός από αυτά, (3) υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα με την προσφορά Ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, και την έλλειψη πόρων για να στέλνουμε δασκάλους και να συντηρούμε σχολεία.

—Και όμως: Υπάρχουν λύσεις όπως της Zoom distance learning / video communications (και πολλές άλλες), που θα μπορούσε να αξιολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και η Ακαδημία Αθηνών, και πολλοί άξιοι λόγιοι (ενδεικτικά: Απ. Πιερρής, Στ. Ράμφος, Παναγ. Δρακόπουλος, Μαρία Ευθυμίου, Αγγελική Κοτταρίδη, Παντ. Μπουκάλας), έτσι ώστε τα Ελληνάκια στο εξωτερικό να μπορούν να διδάσκονται Ελληνικά, Ελληνική ιστορία, και ελληνική κλασσική φιλολογία!

Σε αυτή τη προσπάθεια, από πλευράς αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, το Πολυτεχνείο, εκπαιδευτικοί οργανισμοί με τέτοια high-tech εμπειρία (όπως για παράδειγμα το ACS-American Community Schools που προσφέρει hybrid and online courses στα Ελληνικά σε μαθητές δημοτικού, γυμνάσιου και Λυκείου και σε 120 παιδιά απο την Κίνα -σε σύνολο 1100 μαθητών), και εταιρείες όπως η Cosmote, η Vodafone, η Lancom, και πλήθος άλλων!


Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν και τα παιδάκια στις 4 γειτονικές μας Χώρες, να «μετέχουν της Ελληνικής παιδείας», με ειδικά κίνητρα (βίζα, υποτροφίες, κλπ.), για όσους περνάνε κάποιες αυστηρές εξετάσεις!

[όπως αγόρευε ο Ισοκράτης, «τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας». Πανηγυρ.50]

Έτσι μπορεί η Ελλάδα (που είναι η μόνη Χώρα στη ΝΑ Ευρώπη που μετέχει στο κοινό νόμισμα και στο Σένγκεν), να αναδειχθεί ως η κινητήρια δύναμη προόδου και πολιτισμού στη περιοχή μας.

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολύ έξυπνες και πολύ οικονομικές tailor-made προσβάσεις στη γνώση (κομμένες-ραμμένες στις ανάγκες και τους στόχους)!

«οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» (=η πραγματικότητα και οι εξελίξεις δεν κάθονται να σε περιμένουν), όπως έλεγε ο Περικλής στους Αθηναίους [Θουκ 1.142.2] (για να μην λιποψυχήσουν και συνθηκολογήσουν με τη Σπάρτη.)

Η προσπάθεια και η κινητοποίηση πρέπει να αρχίσουν ”από αύριο”, με εκατοντάδες εθελοντές φιλόλογους και ειδικούς στην τεχνολογία, που είμαι βέβαιος θα ήθελαν να προσφέρουν!

(Με αυτές τις σκέψεις και αυτό το πνεύμα, καλό θα ήταν η Εθνική Τράπεζα να αναβάλλει την πώληση της θυγατρικής της στα Σκόπια.)

* Ο κ. Πέτρος Γ. Δούκας είναι πρόεδρος του ICC Ελλάδος, Εθνική Ελληνική Επιτροπή - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]