Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στόλτενμπεργκ και Μέρκελ ζητούν διάλογο με τη Μόσχα


Παρά τις παραβιάσεις της Ρωσίας η συνθήκη για τα πυρηνικά θα πρέπει να διατηρηθεί δηλώνουν γγ. του ΝΑΤΟ και καγκελάριος Μέρκελ. Το Βερολίνο ανακοινώνει διεθνείς πρωτοβουλίες για την αποτροπή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.

Αντιδρώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία ΙNF. O πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μάλιστα ότι η χώρα του θα αναπτύξει νέους πυραύλους μέσου, αλλά και μεγάλου βεληνεκούς. Προς το παρόν πάντως το Κρεμλίνο αποκλείει διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον με αντικείμενο τον αφοπλισμό. Θυμίζουμε ότι χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια νέα, καλύτερη συμφωνία που θα περιλαμβάνει, πιθανότατα, και άλλες χώρες, εκτός ΗΠΑ και Ρωσίας.

Στη Γερμανία, μια ενδεχόμενη νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ξυπνά μνήμες ψυχρού πολέμου όταν στα τότε κράτη της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας βρίσκονταν εγκατεστημένοι πυρηνικοί πύραυλοι των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.


Μετά την καταγγελία της συνθήκης ΙΝF από τις ΗΠΑ o υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε στον γερμανικό Τύπο υπέρ μιας νέας παγκόσμια πρωτοβουλίας για τον αφοπλισμό, με τη συμμετοχή και χωρών όπως η Κίνα, η οποία έχει αναπτύξει δική της τεχνολογία στον τομέα των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς.

Μέρκελ: Να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα

Στο ενδεχόμενο νέας εξοπλιστικής κούρσας, εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός στη γερμανική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Με δηλώσεις του στο πρώτο και στο δεύτερο πρόγραμμα ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η ευρωατλαντική συμμαχία δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και να επιστρέψει στον ψυχρό πόλεμο. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς δεν σημαίνει ότι η δυτική συμμαχία την εγκαταλείπει. "Τουναντίον, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, εξακολουθούμε να καταβάλουμε προσπάθειες για τη διατήρηση της συνθήκης."

Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει, να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής ωστόσο "δεν υπάρχει καμία πειστική ένδειξη καλής θέλησης από την ρωσική πλευρά", εκτιμά ο κ. Στόλτενμπεργκ. Απομένουν όμως ακόμη έξι μήνες ως την οριστική ακύρωση της συμφωνίας.

Τη σημασία να παραμείνει ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα ανοιχτός και να αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα για διαπραγματεύσεις τόνισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης, ανακοίνωσε πως τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα καταβάλουν "κάθε προσπάθεια" για συνομιλίες.

Από την πλευρά της γερμανικής αντιπολίτευσης οι Πράσινοι ασκούν κριτική στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επειδή παρέχουν στήριξη σε μια "μονομερή" ενέργεια της Ουάσιγκτον η οποία "δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης". Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής Γιούργκεν Τριτίν η αποχώρηση των ΗΠΑ από ακόμη μια πολυμερή σύμβαση χωρίς σχέδιο για το τι θα την αντικαταστήσει οδηγεί σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]