Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσέξτε ποιους ψηφίζετε…


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Βουλή, έφεραν πάλι στο προσκήνιο την ποιότητα και την αξιοπιστία αρκετών εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού.

Όχι ότι είναι η πρώτη φορά, ούτε αποτελεί ένα φαινόμενο που μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει κατ’ επανάληψη και σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και σε παλαιότερες, βουλευτές να μην σέβονται ούτε τον εαυτό τους, ούτε αυτούς που τους ψήφισαν και να μην έχουν καμία αιδώ αλλάζοντας 180 μοίρες συμπεριφορά. Να υπερασπίζονται με φλογερό πάθος ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποστήριζαν λίγους μήνες ή εβδομάδες πριν, ή ακόμα και ημέρες!

Δεν αναφέρω κάτι καινούργιο, άλλωστε έχουν υπάρξει στην ελληνική ιστορία εποχές όπου η έλλειψη συνείδησης από πλευράς των εκλεγμένων εκπροσώπων του έθνους έχει προκαλέσει πραγματικούς τριγμούς στα θεμέλια της ίδιας της χώρας. Ούτε ασφαλώς θα πρέπει η συμπεριφορά ορισμένων να ρίχνει "ρετσινιά" αδιακρίτως. Κάθε άλλο. Αντιθέτως είναι πολύ επικίνδυνη και για τον τόπο και για την δημοκρατία η γενικευμένη απαξίωση. Το πολιτικό σύστημα έχει δεχθεί άλλωστε από πολύ καιρό μεγάλα πλήγματα αξιοπιστίας έχοντας οδηγήσει πολλούς πολίτες σε απαθή στάση έναντι των τεκταινόμενων. Ασφαλώς οι λιγότεροι δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο για τους περισσότερους. Όμως, αυτοί οι "λιγότεροι" δεν είναι πάντα και τόσο λίγοι... Ιδιαίτερα όταν δεν χρειάζονται πολλοί, αλλά ελάχιστοι για να γίνει η διαφορά, για να κριθούν κρισιμότατες ψηφοφορίες.


Όμως, επειδή τους πολιτικούς και τους βουλευτές, όπως φυσικά και τους κυβερνήτες της τους επιλέγει η ίδια η κοινωνία, εκείνοι που οφείλουν πρώτοι από όλους να σοβαρευτούν είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Εκείνοι με την επιλογή τους την ώρα της κάλπης στέλνουν στο κοινοβούλιο αρκετές φορές όχι τους πλέον σοβαρούς, όχι εκείνους που έχουν άποψη, όραμα, ιδέες, ηθική, εντιμότητα και ικανότητες, αλλά εκείνους που είναι… αναγνωρίσιμοι. Ηθοποιούς, τηλεπερσόνες, διασκεδαστές, μοντέλες, δημοσιογράφους, με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, κυρίως μέσω της τηλεόρασης.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και εκεί, τέτοιου είδους επιλογές, έχουν επίσης κοστίσει ακριβά... Και κάποιοι άλλοι γιατί θέλουν να… σπάσουν πλάκα, να διακωμωδήσουν, να εκδικηθούν ίσως, στέλνουν στο κοινοβούλιο ακραίους με εξόφθαλμα ύποπτα κίνητρα, ιδεοληψίες και χαρακτηριστικά. Χωρίς να συνειδητοποιούν τις ενδεχόμενες συνέπειες της ασόβαρης και επιπόλαιης πράξης τους. Γιατί δεν τιμωρούν τους άλλους, δεν σπάνε πλάκα με τους άλλους, το κάνουν και στον ίδιο τους τον εαυτό. Τι νομίζουν, ότι εξαιρούνται;

Δεδομένου λοιπόν ότι μπροστά μας έχουμε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, για όλα, για την επόμενη βουλή, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ευρωβουλή, ας σκεφτεί λίγο πιο σοβαρά ο καθένας μας όταν θα έρθει η στιγμή της κάλπης. Της όποιας κάλπης. Αυτή τη φορά, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι ίσως ακόμα κρισιμότερα, ας επιλέξουν τα κόμματα που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να είναι χρήσιμα για τον τόπο. Ας μην επιλέξουν τον χαβαλέ… Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, μόνο χαλαρά μυαλά.

Αλλά ακόμα ίσως περισσότερο, ότι και να ψηφίσουν ας φροντίσουν να ενημερωθούν πρώτα. Δεν παίρνει πολύ χρόνο να πάρεις έστω μια ιδέα για το ποιος είναι στοιχειωδώς σοβαρός. Αλλά αν και αυτό είναι δύσκολο, ας αποφύγουν την εύκολη λύση. Επειδή τον άλλο τον ξέρεις, τον έχεις δει, ή σου φάνηκε εξυπνάδα κάποια ατάκα που έχει ξεφουρνίσει, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να σε κυβερνήσει. Αλλιώς θα προσπαθούσε να βγάλει μπροστά ο καθένας τους φίλους του και τους συγγενείς του... Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες η γνώση περί της ικανότητας και της σοβαρότητας δεν είναι και τόσο δύσκολη. Αντί για μαϊντανούς, διάσημους και διάφορους τυχάρπαστους με εύπεπτο λεξιλόγιο ας προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του κοινοβουλίου ή του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι ίσως να μπορέσει να υπάρξει ελπίδα...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]