Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρθολομαίος: Δρομολογεί εκλογή νέων ποιμεναρχών!


Έθεσε σε κίνηση τα γρανάζια για τη διαδοχή των Αρχιεπισκόπων Αμερικής Δημητρίου, Θυατείρων Γρηγορίου, Αυστραλίας Στυλιανού

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Σαρωτικές αλλαγές στην Ιεραρχία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, με εκλογή νέων ποιμεναρχών σε Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία, προανήγγειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δίνοντας το έναυσμα για παρασκηνιακές συζητήσεις και ζυμώσεις οικουμενικής εμβέλειας.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, μετά την επιτυχή διευθέτηση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, που ενίσχυσε το κύρος και υπενθύμισε διεθνώς τον ρόλο του Φαναριού ως συντονιστικού κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και στην αναγκαία, για πολλούς λόγους, εσωτερική αναδιάρθρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου σε ομάδα προσκυνητών από την Ορεστιάδα, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «θέλουμε προσεχώς να ασχοληθούμε με την εκλογή νέων ποιμεναρχών για την Αμερική, για την Αυστραλία, για την Αγγλία. Είναι μέσα στο πλαίσιο των ιερών καθηκόντων και υποχρεώσεων της Μητρός Εκκλησίας να σκέπτεται εμπράκτως το απανταχού ποίμνιό της. Να το σκεπάζει με τη στοργή και με το ενδιαφέρον της, διότι είναι πραγματική μητέρα και όχι ''μητριά'', όπως πολλές φορές αδίκως την κατηγορούν».

Χωρίς να έχει καθορίσει επακριβώς το πότε χρονικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε σε κίνηση τα γρανάζια για τη διαδοχή τριών γηραιών ηλικιακά ιεραρχών. Οι Αρχιεπίσκοποι Γέρων Αμερικής Δημήτριος και Θυατείρων Γρηγόριος είναι αισίως 91 ετών, ενώ ο Αυστραλίας Στυλιανός 85 ετών.


Ανανέωση

Πρόκειται για μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές της Ορθοδοξίας και του Πατριαρχείου, αλλά η διατήρηση της θετικής ανάπτυξης των επαρχιών τους επιτάσσει ανανέωση. Ο κ. Βαρθολομαίος θεωρείται πολύ προσεκτικός και εξαιρετικά αυστηρός στην αξιολόγηση των εκκλησιαστικών στελεχών της αυλής του Φαναριού, ενίοτε δε φειδωλός στην απονομή οφικίων ή στην ανύψωση κληρικών σε επισκόπους.

Οποτε προχωρά σε τέτοιες κινήσεις, έχουν προηγηθεί βαθιά μελέτη και στάθμιση των αναγκών του Πατριαρχείου. Πριν από λίγους μήνες η Αγία και Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην αντικατάσταση των μητροπολιτών Ελβετίας και Νέας Ζηλανδίας με χειροτονίες νέων και δυναμικών κληρικών και τη μετάθεση των παλιών μητροπολιτών Ιερεμία και Αμφιλοχίου στις Μητροπόλεις Αγκύρας και Γάνου. Τέτοιες κινήσεις επιβεβαιώνουν την ευαρέσκεια στους πρεσβύτερους επισκόπους, που ανυψώνονται σε συμβολικές έδρες, ώστε σε πολυπληθείς και αναπτυσσόμενες Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου ανά τον κόσμο να εκλεγούν νέοι και δυναμικοί επίσκοποι, ώστε να δοθεί στίγμα ανανέωσης, συνέχειας και ενίσχυσης της δυναμικής της Ορθοδοξίας.

Αυτές οι κινήσεις στην Ελβετία και τη χώρα των Μαορί δείχνουν τον τρόπο που θα πιθανότατα θα επιλέξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και για τις επικείμενες αλλαγές. Οι Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων (Μεγάλη Βρετανία) είναι νευραλγικές και δυναμικά αναπτυσσόμενες. Ειδικά οι Αμερικής και Αυστραλίας, από κυψέλες που συγκέντρωναν τους Ελληνες μετανάστες στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, έχουν μεταβληθεί σε πολυπληθείς εκκλησιαστικές επαρχίες, με ποίμνιο που δεν ανήκει μόνο στο γένος των Ελλήνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού. Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς ότι είναι και εύρωστες οικονομικά, παρά κάποια διαχειριστικά προβλήματα στην Αμερική.

Η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων βρίσκεται στην καρδιά του αγγλοσαξονικού κόσμου. Το Λονδίνο είναι παγκόσμια μητρόπολη λαών, χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο, ενώ, λόγω της μετανάστευσης πολλών νέων Ελλήνων στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και με τη διαχρονική ισχυρή παρουσία Ελλήνων εφοπλιστών και πολυπληθούς κυπριακής παροικίας, η εκεί Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέχει πάντα ιδιαίτερη δυναμική.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η ανανέωση σε αυτές τις τρεις Αρχιεπισκοπές θα δώσει ισχυρό μήνυμα και θα αποτελέσει το λάκτισμα για τη δυναμική πορεία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στο μέλλον.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]