Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό στη Γερμανία


Ακόμη και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη με παράλληλη αύξηση του αριθμού των γεννήσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται το δημογραφικό στη Γερμανία. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας σε εργατικό δυναμικό η Γερμανία θα πρέπει να προσελκύει τα επόμενα 40 χρόνια ετησίως περί τους 260.000 νέους μετανάστες. Σε διαφορετική περίπτωση και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί μέχρι το 2060 κατά σχεδόν 16 εκατομμύρια εργαζομένους, δηλαδή κατά ένα τρίτο επί του σημερινού συνόλου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η προσέλκυση τόσου μεγάλου αριθμού εργαζομένων θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, εγχείρημα.

Μειώνεται η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση

Βάσει της υπόθεσης εργασίας των ερευνητών του γερμανικού ιδρύματος, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ. Εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση της οικονομικής δύναμης και του επιπέδου ζωής στις χώρες μέλη, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κίνητρα για να αναζητήσει κανείς δουλειά στη Γερμανία. Κατά συνέπεια η μετανάστευση από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.


Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΒΙΒΒ ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον εκτιμώμενο αριθμό νέων μεταναστών που θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Γερμανία. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι μεταξύ 2018 και 2035 η χώρα χρειάζεται ετησίως 286.000 νέα εργατικά χέρια. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα αγοράς εργασίας Τομπίας Μάιερ, οι ελλείψεις αφορούν κυρίως τον νοσηλευτικό και ιατρικό κλάδο, χειρωνακτικά επαγγέλματα, τους σιδηροδρόμους και τα logistics. Δυσκολίες θα αντιμετωπίσει όμως μακροπρόθεσμα και ένας ακόμη σημαντικός κλάδος, όπως λέει. "Το 40% των ανθρώπων που απασχολούνται σήμερα στη γεωργία θα έχουν ξεπεράσει το 2035 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης".

Προς μια στοχευμένη μετανάστευση

Παράγοντες της οικονομίας ζητούν εδώ και καιρό να αλλάξει και, κυρίως, να απλοποιηθεί το πλαίσιο παροχής άδειας παραμονής και εργασίας στη Γερμανία για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση ξένου εργατικού δυναμικού. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται βέβαια στο εξειδικευμένο προσωπικό. Διότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων από χώρες εκτός ΕΕ που μεταναστεύουν σήμερα στη Γερμανία δεν έχουν κάποια ειδίκευση ή επαγγελματική κατάρτιση. Για τους παραπάνω λόγους οι συντάκτες της έρευνας του Μπέρτελσμαν υπογραμμίζουν ότι η αναζήτηση εργαζομένων θα πρέπει να είναι πολύ εξειδικευμένη και στοχευμένη, προκειμένου να μην "πλημμυρίσει" η γερμανική αγορά εργασίας με εργαζομένους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη η χώρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν απλές συνταγές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και πως απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων, με αιχμή του δόρατος όμως τη στοχευμένη προσέλκυση μεταναστών.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, spiegel.de)
Deutsche WelleΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]