Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ήττα στη Βουλή φέρνει την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στις κάλπες


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική υπάρχει ένας κανόνας ο οποίος δύσκολα μπορεί να διαψευστεί: Όταν μία κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο της Βουλής, όταν αδυνατεί δηλαδή να προχωρήσει σε κατάλληλους χειρισμούς προκειμένου να ρυθμίσει κοινοβουλευτικά ζητήματα όπως εκείνη τα θέλει, τότε ο δρόμος των εκλογών αποτελεί την μόνη οδό διαφυγής και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως αποδείχτηκε από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση έχασε απολύτως την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης , ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το άρθρο 32.

Η απεγνωσμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει την παγίδα που έστησε για την ΝΔ, αλλά τελικά έπεσε ο ίδιος μέσα σε σχέση με την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, είναι ενδεικτική του συμπεράσματος ότι η κυβέρνηση μετράει αντίστροφα.

Μόνο στο άκουσμα της σκέψης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον αρμόδιο εισηγητή της πλειοψηφίας Γιώργο Κατρούγκαλο, περί μπλόκου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που το ίδιο το κυβερνών κόμμα διατύπωσε, αποδεικνύεται ότι ο πανικός είναι πλέον ο καθημερινός σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ολα ξεκίνησαν όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Είπε δηλαδή «ναι» στο άρθρο 32, το οποίο αποτέλεσε πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος, αιφνιδιάζοντας το. Τη στιγμή εκείνη, ελάχιστοι κατάλαβαν ότι με την συγκεκριμένη επιλογή διαμορφώθηκε ένα νέο πολιτικό δεδομένο.


Εφόσον η ΝΔ ενέκρινε στην παρούσα βουλή το συγκεκριμένο άρθρο για την αποσύνδεση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, οι ψήφοι της θα προστίθενταν σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας μία ευρεία πλειοψηφία. Τότε βάση της διαδικασίας στην επόμενη Βουλή , θα αρκούσαν μόνο οι ψήφοι της ΝΔ (εφόσον είναι πρώτο κόμμα, πολλώ δε μάλλον εάν έχει αυτοδυναμία) για να καταστεί άμεσα εφαρμόσιμο το άρθρο αυτό του συντάγματος.

Με άλλα λόγια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου 2020 θα έπαυε να αποτελεί εμπόδιο στην κυβερνητική πορεία της ΝΔ.

Το ενδεχόμενο λοιπόν αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιλήφθηκε λίγο πριν φτάσει η διαδικασία στην ολομέλεια της βουλής. Με άλλα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβε ότι πρακτικά έπεσε το ίδιο στην παγίδα που πήγε να στήσει στην ΝΔ, θέλοντας να προκαλέσει νέες εκλογές στις αρχές του 2020, υλοποιώντας το σενάριο περί «δεξιάς παρένθεσης».

Ο εκνευρισμός και η νευρικότητα που προκάλεσε η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορούσαν να κρυφτούν παρά την προσπάθεια ανασκευής του κ.Κατρούγκαλου των δηλώσεων που έκανε, αποκαλύπτοντας τις «μύχιες» σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Παρά την σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε, καθώς αποκαλύφθηκαν η στρατηγική που έχει χαράξει το κυβερνών κόμμα.

Από την αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο που προκάλεσε η θετική ψήφος της ΝΔ στην πρόταση του για το άρθρο 32 αποκαλύφθηκαν δύο στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα των σκέψεων του Μαξίμου:

- Πρώτον. θεωρούν βέβαιη την ήττα στις επερχόμενες εκλογές, ακόμα με αυτοδυναμία της ΝΔ.

- Δεύτερον. Ο κ.Τσίπρας έχει πάντα στο μυαλό του την λογική της «δεξιάς παρένθεσης». Περιμένει δηλαδή εκλογή της κυβέρνησης ΝΔ , όποτε και αν γίνουν οι εκλογές και τον Φεβρουάριο του 2020 είναι έτοιμος να προκαλέσει την πτώση της με αφορμή την προεδρική εκλογή, όπως άλλωστε έκανε και με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Eίναι προφανές λοιπόν μετά το σκηνικό των τελευταίων ωρών, ο χρόνος μετράει και επισήμως αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]