Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού το πάνε οι Συριζαίοι;


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις κοινοβουλευτικές αλχημείες αδιαφορώντας για τον ευτελισμό της Βουλής και των θεσμών. Η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε το προφανές, ότι απεργάζεται διάφορα σχέδια τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για την περίοδο μετά από αυτές, επενδύοντας ακόμη και στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Άλλωστε έχει ήδη χρησιμοποιήσει μια φορά το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανέλθει στην εξουσία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και αυτό διότι πολλά ερωτήματα εγέρθηκαν από την κυοφορούμενη απόφαση(;) της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια από τις δύο ψηφοφορίες να καταψηφίσουν την ίδια την πρότασή τους για το άρθρο 32 (που αφορά την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας), ώστε να μην περάσει με 180 βουλευτές και άρα στην επόμενη Βουλή να απαιτείται πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών για να αναθεωρηθεί το άρθρο.

Ένα από τα σενάρια που ακούγονταν χθες στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι αν τελικά αλλάξει το άρθρο 32, τότε χάνεται η δυνατότητα… επανάληψης όσων είχαν συμβεί το 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. Με άλλα λόγια, η παρούσα κυβέρνηση απεργάζεται το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης, ήτοι να αναλάβει την εξουσία η ΝΔ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 και με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της ΝΔ να προκηρυχθούν εκλογές και αφού ο Αλ. Τσίπρας έχει «ξεπλυθεί» να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας!


Προφανώς στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ορρωδεί προ ουδενός έσπευσαν να «κάψουν» την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίζοντας την αλλαγή του άρθρου 32 ήδη από την αρμόδια Επιτροπή. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε πλήρως και αναγκάζεται να αναζητήσει νέες αντικοινοβουλευτικές πρακτικές, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα προκαλέσει εκλογές!

Και μπορεί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, να έτρεξε να μαζέψει την προηγούμενη δήλωσή του (η οποία για την ιστορία έγινε μπροστά σε 20 τουλάχιστον δημοσιογράφους, παρουσία και του Ευάγγελου Βενιζέλου), ωστόσο νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει το σενάριο! Ένα σενάριο, το οποίο ήθελε ορισμένους βουλευτές πιθανότατα να απέχουν από την δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, από την συγκεκριμένη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εμφανές ότι ακόμα κι οι ίδιοι ομολογούν την ήττα τους στις επικείμενες εκλογές. Και για αυτό επιδιώκουν με όποιον τρόπο μπορούν να ναρκοθετήσουν το πεδίο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εάν εκτιμούσαν ότι θα είναι πάλι πρώτο κόμμα και θα έχουν την πλειοψηφία μετά τις εκλογές, τότε δεν θα δίσταζαν να ψηφιστεί το άρθρο 32 με αυξημένη πλειοψηφίας 3/5», έλεγαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Εξάλλου, για το σύνολο των άρθρων ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «ελέγξει» το περιεχόμενο τους ήδη από την παρούσα Βουλή. Μάλιστα, σε συνεργασία με τη Βουλή στο σχετικό ψηφοδέλτιο που θα μοιραστεί στους βουλευτές θα αναφέρεται και το περιεχόμενο του άρθρου κι όχι μια απλή κατεύθυνση. Πάντως, στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι αυτό είναι ήσσονος σημασίας, με δεδομένο ότι η επόμενη Βουλή θα έχει διαφορετική πλειοψηφία.

Ένα, ωστόσο, είναι σίγουρο: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «παίξει» ότι χαρτιά έχει για να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Και επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν θα τα καταφέρουν απεργάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα επανέλθουν στην εξουσία. Άλλωστε θα αφήσουν καμένη γη πίσω τους και θα ναρκοθετήσουν όλους τους τομείς με τρόπο που θα τους επιτρέψει να βρεθούν και πάλι στο πεζοδρόμιο επιχειρώντας τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]