Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «L'État, c'est moi» έχει ιστορικό κόστος


Της Εφης Μπάσδρα

Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2009, με ένα κόμμα που συμπλήρωνε δεν συμπλήρωνε 4%. Πέντε και κάτι χρόνια μετά γίνεται πρωθυπουργός της χώρας και κερδίζει δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ανέβασε σε δυσθεώρητα ποσοστά το κόμμα του και μοίρασε ρόλους εξουσίας σε πρόσωπα που ούτε το είχαν φανταστεί ποτέ στη ζωή τους. Σκεφτείτε μόνο τον Καρανίκα τού «η καριέρα είναι χολέρα»! Είναι φυσικό λοιπόν να έχει αποκτήσει ρόλο αδιαμφισβήτητου ηγέτη στον χώρο του, κάτι σαν τον Φιντέλ, ή ακόμη και τον Μεγάλο Τιμονιέρη. Αυτός βέβαια αγάπησε τον ρόλο του Μαδούρο, αλλά αυτά θα τα αποτιμήσει η Ιστορία. Είναι και η στήριξη του διεθνούς παράγοντα! Εδώ προτάθηκε για Νόμπελ! Ελλείψεως ισχυρού αντίπαλου δέους και φωνών αμφισβήτησης εντός ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να το έχει πιστέψει απόλυτα.

Έτσι ισχύει το «L'État, c'est moi» στο κόμμα του, δηλαδή κουμάντο κάνω εγώ και μόνο. Η αίσθηση αυτή του απόλυτου μονάρχη έχει μεταφερθεί και στη διακυβέρνηση της χώρας, κινούμενος πολλές φορές οριακά και στις γραμμές της δημοκρατίας. Μόνος του και με τους αυλικούς του συσκέπτεται, μόνος του και πίσω από τους τοίχους του Μαξίμου αποφασίζει. Και άντε αυτό να αφορούσε μόνο τις οικονομικές παραμέτρους της ζωής μας. Κακά, άσχημα θα μπορούσε να διορθωθεί, με κόστος μεγάλο είναι η αλήθεια, από τους επόμενους. Όταν όμως αποφασίζει για εθνικά θέματα και κυρίαρχα δικαιώματα του ελληνικού κράτους, ανατρέπει διεθνείς συνθήκες που κερδήθηκαν με κόπο και επιμονή, αυτό έχει κόστος για τις γενιές που θα 'ρθουν. Και εδώ είναι Βαλκάνια! Δεν είναι παίξε γέλασε! Οι άνεμοι και ο καιρός αλλάζουν αναπάντεχα! Αλλωστε οι συμφωνίες και οι συνθήκες κρίνονται εκ του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου.


Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ότι στη γείτονα χώρα οι Μακεδόνες κάτοικοι ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα! Διαγράφοντας Ιστορία αιώνων, υπέγραψε τη δική του επαίσχυντη καταγραφή, ενισχύοντας τον αλυτρωτισμό της γείτονος. Θα τα βρούμε μπροστά μας! Μία κακή συμφωνία, τις διαδικασίες της οποίας ξεκίνησε χωρίς αποχρώντα λόγο ο ίδιος (;), χωρίς την παραμικρή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, χωρίς τη βοήθεια και τη συμβουλή επιφανών και έμπειρων Ελλήνων διπλωματών, με τη λουδοβίκεια λογική του απόλυτου μονάρχη. Αυτό έχει ιστορικό κόστος! Η επικύρωση της συμφωνίας βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο! Και μόνον!

Δίπλα στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού της Ελλάδος στις μηχανές αναζήτησης φιγουράρει το εθνόσημο. Τιμήθηκε από τον ελληνικό λαό με την ύψιστη τιμή εμπιστοσύνης, την ψήφο του! Προχθές στον λόγο του στη Βουλή απευθυνόμενος σε συναδέλφους του εκπροσώπους του έθνους, είπε επιτιμητικά: «Καθίστε κάτω... Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας!».

Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι έχει βαθιά συναίσθηση του ρόλου του... Είναι όμως βολικός... για πάρα πολλούς!

* Η Εφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
** Το αρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 28 Ιανουαρίου 2019.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]