Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα συμπαρασύρει την υφήλιο


Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να υπογράψουν εντός ευλόγου χρόνου μια εμπορική συμφωνία

Άρχισαν εχθές οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων για να εξομαλυνθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ τους, που ουσιαστικά θα συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι δύο χώρες μπορεί να υπογράψουν εντός ευλόγου χρόνου μια εμπορική συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, επικρέμαται στον αέρα η δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι θα επιβάλλει σχεδόν σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές δασμούς που θα αγγίζουν περίπου τα 500 δισ. δολάρια.

Από την πρώτη στιγμή που ο Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση δασμών, υπήρξε το ερώτημα πώς οι Αμερική θα αντικαταστήσει της σπάνιες γαίες, τις οποίες σχεδόν αποκλειστικά προμηθεύεται από την Κίνα, η οποία μπορεί να σταματήσει να προμηθεύει; Χωρίς αυτές η αμερικανική τεχνολογία θα νεκρώσει και μαζί μ’ αυτήν η αμερικανική οικονομία.

Είναι περίεργο πάντως πώς συνέβη και η Κίνα απέκτησε το παγκόσμιο μονοπώλιο στις σπάνιες γαίες, ενώ σύμφωνα με το US Geological Survey (USGS), η Κίνα κατέχει μονάχα το 40% έως 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπανίων γαιών. Υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα σπάνιων γαιών σε πολλές άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία και από τον Καναδά ως το Καζακστάν και το Βιετνάμ. Παρόλα αυτά, το 97% των 125.000 τόνων των οξειδίων σπάνιων γαιών εξορύσσονταν τότε -το 2010- στον πλανήτη, αποκλειστικά από την Κίνα. Διαθέτει επομένως ένα σπάνιο όπλο στη διάθεσή της.


Σε παλαιότερο άρθρο στο Liberal είχε διατυπωθεί παρόμοιο ερωτηματικό, που πρόβαλαν αρκετοί αναλυτές, αν τα περισσότερα από 15 χημικά στοιχεία, τα οποία οι χημικοί χαρακτηρίζουν ως "Σπάνιες Γαίες", θα κάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να σκεφτεί δύο και τρεις φορές πριν κηρύξει οποιονδήποτε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας.

Ως "Σπάνιες Γαίες" χαρακτηρίζονται 17 μέταλλα εξαιρετικής σπανιότητας, διαθέτοντας ιδιότητες που τις καθιστούν απαραίτητες στην παραγωγή κάθε προϊόντος που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής: συσκευές λέιζερ, smartphones, οθόνες υγρών κρυστάλλων, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκά συστήματα, λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, ανεμογεννήτριες ακόμα και αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, ραντάρ, πυρομαχικά ακριβείας, όλα τα παραπάνω βασίζονται λιγότερο έως περισσότερο στην ύπαρξη των σπάνιων γαιών.

Ενώ, λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβάλλει φόρους στα κινεζικά προϊόντα που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση η Κίνα θα επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις αμερικανικές εταιρείες αμυντικού υλικού και τεχνολογίας.

Οι σοβαρότεροι αναλυτικές -πρόσωπα και φορείς- είναι βέβαιοι ότι η Κίνα θα έκοβε την προμήθεια σπάνιων γαιών προς τις ΗΠΑ, όπως τόνισε προ καιρού ο Jeff Green, αμυντικός αναλυτής στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Fox News. «Στην περίπτωση των σπάνιων γαιών η Κίνα ελέγχει σχεδόν ολοκληρωτικά την αγορά, από την παραγωγή μέχρι την επεξεργασία», είχε προσθέσει ο Green.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Citigroup. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Citigroup θεωρεί ότι η Κίνα θα αντιδράσει στην επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ «πιθανόν απαγορεύοντας την εξαγωγή αγαθών στρατηγικής σημασίας όπως οι σπάνιες γαίες». Πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό ο Τραμπ, είναι άγνωστο. Εκτός και αν η δήλωσή του ήταν παρορμητική, ή προς πίεση των Κινέζων να υποκύψουν κάπου.

Ειδικά για την ύπαρξη σπάνιων γαιών στην Ελλάδα, μεταφέρω την ανακοίνωση του Παναγιώτη Βεργούλη, μεταλλειολόγου μηχανικού, στην Huffingtonpost: «Υπάρχουν σπάνιες γαίες στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών εντοπίζονται σε προσχωσιγενείς αποθέσεις που απαντώνται στο παράκτιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης, κυρίως στις αλλουβιακές αποθέσεις του παράκτιου περιβάλλοντος του Στρυμονικού Κόλπου μεταξύ των εκβολών του ομώνυμου ποταμού και της Καβάλας.

» Οι κοιτασματολογικές έρευνες, αλλά και οι αναλύσεις δειγμάτων που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ στις περιοχές αυτές το 2001 ήταν αρκετά ενθαρρυντικές, εκτιμώντας τα αποθέματα σε 485 εκατομμύρια τόνους με μέση περιεκτικότητα σε σπάνιες γαίες 1,17%.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]