Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικοί προβληματισμοί για παγίδες του Τραμπ στη Μέση Ανατολή


Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία μπορεί να φέρει σοβαρές αλλαγές, όχι μόνο στα τουρκικά σχέδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής κοντά στα σύνορά της, αλλά και στις γενικές προσεγγίσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Η Τουρκία φοβάται τις παγίδες

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η απόφαση για την αποχώρηση των στρατευμάτων σημαίνει μείωση του επιπέδου συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Σύριους Κούρδους, η Τουρκία φοβάται τις παγίδες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από το ότι η απόφαση της απόσυρσης των στρατευμάτων δεν είναι σύμφωνη με τα μακροπρόθεσμα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, επίσης, δεν αντικατοπτρίζει τα αισθήματα της ηγεσίας του Πενταγώνου και της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στη Συρία.

Φαίνεται ότι ο Τραμπ έδωσε στην Τουρκία μια λευκή κάρτα για να εισβάλλει στη Συρία κατά των μαχητών του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων, που οι ΗΠΑ έχουν οπλίσει και εκπαιδεύσει από το 2016.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να ξεκινήσει μια επιχείρηση για να καθαρίσει τα συριακά σύνορα από τις εχθρικές δυνάμεις, όπως έχει υποσχεθεί πολλές φορές η Άγκυρα, η κλίμακα των απαραίτητων παρεμβάσεων θα προκαλέσει ζημιές στον τουρκικό στρατό.

Ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων της Συρίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο με μεμονωμένες οχυρωμένες περιοχές σε μεγάλα βάθη και μια αβέβαιη πρώτη γραμμή.

Επιπλέον, η επιχείρηση αυτή μπορεί να υπονομευθεί από εμπλοκή των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας.
Η αποτυχία μια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης, στην οποία οι ΗΠΑ ωθούν τους Τούρκους εταίρους τους, μπορεί να περιορίσει τις πολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.


Ο διπλός στόχος του Τραμπ

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η απόφαση του Τραμπ έχει διπλό στόχο.
Πρώτον, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την ειρήνη με την Άγκυρα την παραμονή των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, στις οποίες το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται να συμμαχήσει με τους εθνικιστές.
Η Τουρκία αναγκάζεται τώρα να διαπραγματευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια νέα μορφή συνεργασίας στη Συρία, αναβάλλοντας για αρκετούς μήνες την προοπτική μια μεγάλης κλίμακας τουρκικής επιχείρησης.

Από την άλλη πλευρά ο Τραμπ στέλνει μήνυμα στο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα της Συρίας σχετικά με την ανάγκη οικοδόμησης πιο αρμονικών σχέσεων με την περιοχή, πρωτίστως με την Τουρκία. Προβαίνει σε μια προσπάθεια μετατροπής των Κούρδων της Συρίας σε μια πολιτική αποδεκτή δύναμη για τους Τούρκους.

Η απόφαση για την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα εξαναγκάσει το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, του οποίου η θέση τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε με τις στρατιωτικές επιτυχίες κατά του ISIS και την αύξηση της αμερικανικής βοήθειας, να αρνηθεί να συνεργασθεί με την τουρκική οργάνωση του ‘Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν’-PKK, και να δεχθεί την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και να συνεργασθεί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Η Τουρκία προσβλέπει στην Μανμπίτς

Η προτεραιότητα τώρα για την Τουρκία είναι το θέμα της μεταφοράς των φιλοτουρκικών τοπικών δυνάμεων στην πόλη Μανμπίτς. Η πόλη αυτή παρέμεινε εδώ και πολύ καιρό το θέμα έντονων διαφωνιών μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Με την απόφαση του Τραμπ, η Τουρκία ενδέχεται να προωθήσει το σχέδιο της να εκδιώξει τους Κούρδους από την Μανμπίτς και να παραδώσει τη διοίκηση της πόλης σε τοπικό συμβούλιο. Ο έλεγχος αυτής πόλης θα δώσει την ευκαιρία να διεισδύσει σταδιακά βαθιά στα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη, αφού ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να έχει τον έλεγχο του στρατηγικού αυτοκινητοδρόμου M4 που εκτείνεται από τα ιρακινά σύνορα μέχρι το Χαλέπι κατά μήκος των συνόρων.

Οι επισκέψεις στη Μόσχα και το σχέδιο του Τραμπ

Θεωρείται ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Μανμπίτς θα ανοίξει το δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα. Παράλληλα, όμως, όπως δείχνουν οι πρόσφατες επισκέψεις της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, η Τουρκία αναγκάζεται να συντονίσει τις ενέργειες της με τη ρωσική πλευρά.

Ίσως, αυτό είναι και το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ: Να θέσει το ζήτημα της πόλης ως θέμα σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που θα μπορούσε ενδεχομένως να σπάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

Επίσημα, η Ρωσία καλεί την Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες του Σότσι και της Αστάνα, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συντονίζονται έμμεσα με τη Δαμασκό.

Ατύπως, όπως παραδέχονται οι Τούρκοι, η Μανμπίτς γίνεται θέμα διαπραγμάτευσης, στο οποίο η Ρωσία ζητά παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά σε άλλα πιο σημαντικά θέματα.

Εκείνο όμως που δεν συζητείται είναι οι αντιδράσεις και οι σχεδιασμοί των Κούρδων της Συρίας, του ιδίου του Δημοκρατικού Κόμματος, που οι προθέσεις του δεν είναι αρκετά σαφείς.

Известия
The Hellenic Information Team



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]