Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το τελεσίγραφο Τσίπρα προς Καμμένο και ο χρόνος των εκλογών


Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 που διαθέτει σήμερα, θα χρειαστεί άλλους τουλάχιστον έξι βουλευτές. Ποιοι είναι οι πλέον πιθανοί να συνδράμουν

Θα έλεγε κανείς ότι η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και στην Έλλη Στάη, δόθηκε με κύριο σκοπό να στείλει ο πρωθυπουργός ένα τελεσίγραφο προς τον κυβερνητικό εταίρο του, δημοσίως μάλιστα, ώστε η πίεση προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου να είναι η μέγιστη δυνατή.

Και το τελεσίγραφο είναι το εξής: «Ή δηλώνεις αύριο ρητά και ξεκάθαρα ότι θα εξακολουθήσεις να στηρίζεις την κυβέρνηση, παρά την αποχώρησή σου απ’ αυτήν ή πάω σε εκλογές, αφού προηγουμένως επιχειρήσω να λάβω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε πως η ψήφος εμπιστοσύνης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν αύριο ο κ. Καμμένος περιοριστεί να δηλώσει ότι απλώς και μόνο θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σα να την υπερψηφίζει καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ήδη εξασφαλισμένες τις 151 ψήφους υπέρ της συμφωνίας. Εκτός εάν, τον αναγκάσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να αναζητήσει προηγουμένως επιβεβαίωση της δεδηλωμένης λέγοντας ή έστω αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν στηρίζει ρητά και ξεκάθαρα την κυβέρνηση.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: Είτε να βρει ο κ. Τσίπρας τους 151 ώστε να εξασφαλίσει μια άνευ αμφισβήτησης νέα ψήφο εμπιστοσύνης, οπότε θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, είτε θα καταψηφιστεί, πράγμα μάλλον αδύνατο, είτε θα λάβει μεν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά με λιγότερες από 151 ψήφους. Με βάση τα χθεσινοβραδινά λεγόμενά του, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω», δηλαδή το αργότερο ως τον Μάιο.


Βεβαίως, ακόμη και στην περίπτωση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους, συνταγματικό ζήτημα βεβαίως δεν υπάρχει, αλλά πολιτικό θέμα υφίσταται. Κι αυτό γιατί θα πρόκειται για μια πλειοψηφία συγκυριακή και κυρίως, πολιτικά ανερμάτιστη καθώς για να συγκεντρωθούν αυτές οι 151 ψήφοι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αλιεύσει πρόθυμους βουλευτές από τρία ακόμη μικρότερα κόμματα, πέραν βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οδηγήσει πιθανότατα στη διάλυση αυτών των κομμάτων καθώς η κοινοβουλευτική δύναμή τους θα πέσει κάτω από τον μαγικό αριθμό πέντε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λογίζονται πλέον ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες

Εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 που διαθέτει σήμερα, θα χρειαστεί άλλους τουλάχιστον έξι βουλευτές. Οι πλέον πιθανοί να συνδράμουν με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι οι εξής:
Η εκλεγείσα με τη ΝΔ, υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα η οποία λογίζεται ως ανεξάρτητη.
Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ο οποίος βρίσκεται σχεδόν με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ο οποίος, όπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά με την ψήφο του υπέρ του προϋπολογισμού είναι σαν να έχει ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Οι άλλοι τρεις οι οποίοι απαιτούνται θα προέλθουν ασφαλώς από τους ΑΝΕΛ με πιθανότερους τους Θανάση Παπαχριστόπουλο (εάν παραδώσει την έδρα του, θα τον διαδεχθεί ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος θεωρείται βέβαιο πως θα στηρίξει την κυβέρνηση), Έλενα Κουντουρά και ένας εκ των Βασίλη Κόκκαλη ή Κώστα Ζουράρι ή ενδεχομένως και οι δύο.

Σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι «πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε τέτοιου είδους κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Νίκος Ηλιάδης
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]