Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερωτήματα από Ελλάδα και προβλήματα από πΓΔΜ για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών


Του Πολύβιου Πετρόπουλου

Τα προβλήματα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα σε σχέση με τη στάση των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και άλλων -ανεξάρτητων και μη- για τη συγκέντρωση των 151 ψήφων, είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτά που δεν είναι απολύτως σαφή είναι:

- Τί ακριβώς σημαίνει η δήλωση των ΑΝΕΛ ότι, αν και όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, θα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση, αλλά όμως την στηρίζουν... Ή μήπως όχι... Μήπως αποχωρήσουν και από τη Βουλή (και όχι μόνο αυτοί) την ημέρα που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση, κι έτσι καταστεί ευκολότερη η ψήφιση της συμφωνίας με πλειοψηφία μόνο των παρόντων, γεγονός του οποίου η νομιμότητα είναι συζητήσιμη;

- Η ΝΔ, αφού διαφωνεί για εθνότητα και γλώσσα, γιατί δεν λέει ποια ακριβώς εθνότητα και γλώσσα προτείνει;

- Μήπως η άποψη Μπόλαρη (πριν γίνει υφυπουργός) για ονομασία της χώρας "Σλαβομακεδονία", και σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα θα ήταν μια ιδανική συμβιβαστική πρότασή μας προς τους γείτονες;

Προβλήματα όμως υπάρχουν και από πλευράς πΓΔΜ, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο κ. Ζάεφ στις δηλώσεις και συνεντεύξεις του, και τα οποία είναι λιγότερο γνωστά.

Κατ' αρχήν, τα δύο αλβανικά κόμματα, BESA και Alliance for Albanians, που έχουν από δύο βουλευτές το κάθε ένα, απαιτούν, προκειμένου να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, (1) η εθνικότητα να προσδιορίζεται χωρίς το "Μακεδόνες", δηλαδή μόνο ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας", και (2) η αλβανική γλώσσα να αναφέρεται κι αυτή σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα στο Σύνταγμα. Η πρώτη απαίτηση αντίκειται στο γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από ελληνικής πλευράς. Η δεύτερη δεν γίνεται δεκτή και δεν υπογράφεται από τον πρόεδρο Ιβάνοφ. Και μολονότι οι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι η υπογραφή του προέδρου δεν είναι απαραίτητη, αυτό αμφισβητείται από έγκυρους νομικούς κύκλους των Σκοπίων.


Επομένως οι σίγουροι να ψηφίσουν την αναθεώρηση του συντάγματος στη συζήτηση που άρχισε χθες 9 Ιανουαρίου στη βουλή είναι 76 βουλευτές μέχρι στιγμής. Και το αν αρκούν 80 ψήφοι για την πλειοψηφία, ή απαιτούνται 81, είναι κι αυτό συζητήσιμο από τους νομικούς κύκλους των Σκοπίων.

Όμως προβλήματα υπάρχουν και με το θέμα της γλώσσας της πΓΔΜ. Οι Βούλγαροι, τόσο ο πρόεδρος Radev όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Karakachanov το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, πως θεωρούν ότι η γλώσσα της πΓΔΜ είναι Βουλγαρική διάλεκτος, και δηλώνουν ότι αν υπάρξει η λέξη "Μακεδονική" για τη γλώσσα στο σύνταγμά της, θα ασκήσουν βέτο στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που μόλις δημοσιεύτηκε στην πΓΔΜ δείχνει ότι μόνο 34,3% των κατοίκων της συμφωνούν πλήρως με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι δε Σλαβομακεδόνες (εξαιρουμένων των Αλβανών) μόνο 24,4%. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στην Ελλάδα. Και προκύπτει το λογικό ερώτημα: Μια συμφωνία που δεν την θέλουν ούτε οι Έλληνες ούτε οι Σλαβομακεδόνες ποιοί μας την επιβάλουν, και γιατί την δεχόμαστε;

Όσον αφορά τη δυνατότητα μιάς επόμενης κυβέρνησης της πΓΔΜ να καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών, και άσχετα απ' όσα λέγονται και από τις δύο πλευρές, η Σύμβαση της Βιέννης επιτρέπει την καταγγελία και ακύρωσή της, αν μία εκ των δύο πλευρών επικαλεσθεί πλάνη, δωροδοκία και άλλα παρόμοια.

* Ο κ. Πολύβιος Πετρόπουλος είναι Πρώην καθηγητής Αμερικανικών πανεπιστημίων
Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]