Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυξάνονται στην Τουρκία οι άθεοι λόγω Ερντογάν


Αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό ο αριθμός των άθεων πολιτών στην Τουρκία του Ερντογάν και υπαίτιος είναι, όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και οι πολιτικές του

Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του τουρκικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Konda, ο αριθμός των άθεων έχει τριπλασιαστεί. Η πίεση που άσκησε ο Ερντογάν σε μια ολόκληρη γενιά να στραφεί στη θρησκεία φαίνεται ότι είχε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. «Η τακτική προσευχή έχει γίνει κάτι σαν ένδειξη υπακοής προς την πολιτική εξουσία. Ακόμη και στα τζαμιά ακούει κανείς ιεροκήρυκες που αντικατοπτρίζουν ολοένα περισσότερο τις θέσεις της κρατούσας πολιτικής» τόνισε στην Deutche Welle o Τούρκος συγγραφέας και θεολόγος Τσεμίλ Κιλίτς.


«Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στην Τουρκία μοιάζουν με τους Ουμαγιάδες του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Η προσευχή, όπως λέει το Κοράνι, είναι μια πράξη προσωπικής εξέγερσης έναντι της αδικίας. Οι Ουμαγιάδες, αντίθετα, εξελάμβαναν την καθημερινή προσευχή σαν πράξη υπακοής στον σουλτάνο, στο κράτος, στην εξουσία» εξηγεί ο Κιλίτς.

Στην Τουρκία του Ερντογάν η θρησκευτική πολιτική απλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής, με πρώτη την εκπαίδευση, αφού ο «σουλτάνος» φρόντισε να «ξηλώσει» την κοσμική εκπαίδευση, μία από τις βασικές πολιτικές του Ατατούρκ. Παρ' όλα αυτά, «σήμερα περισσότεροι άνθρωποι έχουν το θάρρος να δηλώσουν άθεοι» παρατηρεί η πρόεδρος του συλλόγου αθέων της χώρας Σελίν Ετσκεχέν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]