Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Υπό διωγμό» οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής


Ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο κύμα φυγής χριστιανών από τη Συρία, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν, ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών τουρκικά στρατεύματα θα εισβάλουν για να εκδιώξουν τους «τρομοκράτες», όπως η Αγκυρα αποκαλεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές που ελέγχουν τη Ρατζάβα (συριακό Κουρδιστάν) ανατολικά του Ευφράτη, προκαλεί έντονη ανησυχία στους χιλιάδες χριστιανούς που έχουν συρρεύσει εκεί για να γλιτώσουν από τους ισλαμιστές του ISIS.

Διπλωματικές πηγές στη Βηρυτό ανέφεραν ότι έχουν αυξηθεί θεαματικά τις τελευταίες ημέρες τα αιτήματα χριστιανών από τις κουρδοκρατούμενες περιοχές, που αποτελούν το 20% του εδάφους της Συρίας, για χορήγηση βίζας ώστε να φύγουν στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ιλαϊ Φερζλί, χριστιανός ορθόδοξος και ο ίδιος, έκανε λόγο για εν εξελίξει «σχέδιο αφανισμού των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή ώστε η ιδέα του Ιησού Χριστού να καταστεί σε βάθος χρόνου μύθος».


«Στις περιοχές των Κούρδων κατέφυγαν τόσο από το εσωτερικό της Συρίας όσο και από το Ιράκ, με την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αρκετές χιλιάδες χριστιανοί, Συροχαλδαίοι (νεστοριανοί), καθολικοί, ουνίτες, όπου μπορούσαν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ενώ απολάμβαναν σχετική ειρήνη και ασφάλεια.

Τώρα όμως έχει αρχίσει να τους καταλαμβάνει αίσθημα ανασφάλειας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν, προτού αρχίσουν οι συγκρούσεις», είπε στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Οπως εξήγησε, ο φόβος τού εκεί χριστιανικού στοιχείου εκπορεύεται από το ενδεχόμενο –πολύ πιθανό λόγω συντριπτικής διαφοράς πολεμικής ισχύος– τα τουρκικά στρατεύματα που θα κληθούν να εκδιώξουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG/YPJ να εισβάλουν συνεπικουρούμενα από παραστρατιωτικές οργανώσεις ακραίων σουνιτών που πολεμούν ήδη τον Ασαντ και θεωρούν τους χριστιανούς «άπιστους» και εχθρούς του Ισλάμ.

Ορατός κίνδυνος

Οι ίδιοι οι Kούρδοι έχουν προειδοποιήσει, εξάλλου, ότι εάν καταληφθεί η Ρατζάβα από τους Τούρκους, χιλιάδες σουνίτες τζιχαντιστές που κρατούνται στις φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι, οπότε ο κίνδυνος (και) για το χριστιανικό στοιχειό θα είναι τεράστιος.

Αλλά και στην υπόλοιπη Συρία, μολονότι τα όπλα έχουν σιγήσει στις περισσότερες περιοχές της, ο δρόμος της επιστροφής για του χριστιανούς παραμένει κλειστός. Οι εικόνες –με τον Αη Βασίλη (Papa Noel στη Mέση Ανατολή) να μοιράζει δώρα σε παιδάκια στη Δαμασκό, τα λαμπερά χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα πυροτεχνήματα– που μετέδωσαν τα Χριστούγεννα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μάλλον επικοινωνιακά τρικ του καθεστώτος ήταν παρά απηχούσαν το πνεύμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, που από την έναρξη του πολέμου εξανεμίστηκε στον τόπο γέννησής του.

Σε περιοχές όπως Λαττάκεια, Ταρτούς, Κοιλάδα των Χριστιανών στα σύνορα με τον Λίβανο και άλλες, που ανακατέλαβε ο κυβερνητικός στρατός, μπορεί να υπάρχει μια κάποια αίσθηση ασφάλειας, από την άποψη ότι δεν έχει εξαλειφθεί η απειλή των τρομοκρατών του ISIS, όμως οι συνθήκες ζωής και άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων δεν ενθαρρύνουν ακόμη τον μαζικό επαναπατρισμό.

«Δεν έχουμε μαζικές επιστροφές. Αντιθέτως, όσοι μπορούν ακόμα και τώρα να φύγουν φεύγουν», λέει στην «Κ» ο Σύρος ιερέας Ιωάννης. «Μπορεί να υπάρχει σχετική ειρήνη, αλλά είναι αδύνατο να επιβιώσουν. Τώρα πλέον, από τις κουρδικές περιοχές φεύγουν και πηγαίνουν στο Ιράκ, απ’ όπου παίρνουν βίζα για την Αυστραλία, η οποία δέχεται πλέον μόνο χριστιανούς από τη Μέση Ανατολή».

Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που παρακολουθεί στενά το δράμα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να αφυπνίσει τους ισχυρούς της Γης, βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, έδωσε στην «Κ» μια άλλη διάσταση του όλου προβλήματος. «Τώρα έχουν αρχίσει να φεύγουν λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων χριστιανοί και από χώρες που ναι μεν δεν εμπλέκονται σε πολέμους, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα τρομοκρατίας, όπως είναι ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία. Με βάση τις μαρτυρίες και στοιχεία που είχαμε στην πρόσφατη σύνοδο της ΔΣΟ στη Βηρυτό από ορθόδοξους βουλευτές της Μέσης Ανατολής, αλλά και ιερωμένους που κατέφθασαν από τη Συρία και το Iράκ, δυστυχώς οι χριστιανοί δεν γυρίζουν πίσω και κάποιοι, αν βρουν ευκαιρία, φεύγουν».

Σχεδιασμένη στοχοποίηση

Αλλά και στη συνεδρίαση των ορθόδοξων χριστιανών βουλευτών πρόσφατα στο Κάιρο, ακούστηκαν κραυγές απόγνωσης γύρω από το μέλλον των χριστιανών στους τόπους όπου γεννήθηκε και άνθησε ο χριστιανικός πολιτισμός.

«Ετσι όπως πάμε, οι εκκλησίες μας θα καταντήσουν να είναι μόνο πέτρες, δεν θα υπάρχουν χριστιανοί να προσευχηθούν σε αυτές», είπε χαρακτηριστικά ένας Ιορδανός βουλευτής, ενώ ένας Παλαιστίνιος συνάδελφός του προειδοποίησε πως «ο αφανισμός της κοιτίδας του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια χριστιανοσύνη».

Ο αντιπρόεδρος του λιβανικού Κοινοβουλίου επέμεινε, στη συζήτησή του με την «Κ», στη σχεδιασμένη στοχοποίηση από «παγκόσμιες δυνάμεις», τις οποίες, ωστόσο, δεν κατονόμασε. «Αν μείνουν οι εκκλησίες άδεια κουφάρια, τότε θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους, να απαλείψουν στη συνείδηση των ανθρώπων την Καινή Διαθήκη από τη Μέση Ανατολή και να παραμείνει μόνο η Παλαιά Διαθήκη», υποστήριξε. Ο ίδιος υποστήριξε, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον χριστιανών στην Αίγυπτο, ότι «η τρομοκρατία σε αυτή τη μεγάλη χώρα είναι 100% εισαγόμενη από τη Μέση Ανατολή» και πρότεινε τη Βηρυτό ως το κέντρο διαλόγου μεταξύ των θρησκειών της Μέσης Ανατολής, ώστε να βρεθεί τρόπος αρμονικής συνύπαρξής τους.

Σταύρος Τζίμας
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]