Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πολιτικά αναξιόπιστος Πάνος Καμμένος


Του Tάσου Eυαγγελίου

Δημιουργώντας για μια ακόμη φορά κλίμα «σύγκρουσης» και κηρύσσοντας «ανένδοτο» αγώνα, ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται έτοιμος να σηκώσει το λάβαρο του «προστάτη της Μακεδονίας» συγκαλώντας την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Όπως άλλωστε έπραξε και στις 11 Δεκεμβρίου όταν συγκάλεσε και πάλι την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ή ακόμη και τον Οκτώβριο του περασμένου πλέον έτους λίγο μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Αν και ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει, λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών στα Σκόπια, και ο ίδιος τουιτάρει... σκληρά λόγια περί «αποστασίας», «ανένδοτων» και άλλων τινών, ουδείς δύναται να βεβαιώσει πως την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου ο Πάνος Καμμένος θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό πως από τον Δεκέμβριο του 2017 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει κατ΄ επανάληψη καταγγείλει και ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών δεκάδες φορές και άλλες τόσες έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Είναι το ίδιο πρόσωπο που μέχρι και τον Οκτώβριο δήλωνε πως η συμφωνία δεν θα περάσει από τα Σκόπια αλλά και ότι δεν έχει καμία ισχύ αφού φέρει απλά και μόνο την υπογραφή του Νίκου Κοτζιά. Του υπουργού Εξωτερικών που εξεδιώχθη προκειμένου ο Πρωθυπουργός να διατηρήσει τη λεγόμενη κυβερνητική συνοχή, δηλαδή το πρόσωπο που τον διατηρεί στην εξουσία, μη έχοντας κλείσει κάποια συμφωνία με βουλευτές ή με κόμματα που θα τον αντικαθιστούσαν.


Τον ίδιο μήνα, τον Οκτώβριο του 2018 είχε και πάλι συγκαλέσει μια Κ.Ο.. Οι συζητήσεις γύρω από αυτή ανάλογες με τις σημερινές. Φευ! «Θεωρούμε δικαίωση μεγάλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων το ότι τον Ιούνιο δεν ανατρέψαμε την κυβέρνηση όπως ήθελε ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και παράλληλα την πάταξη της διαφθοράς» σημείωνε εμφατικά μετά την ολοκλήρωσή της ο Πρόεδρος Πάνος Καμμένος, εκτιμώντας τότε πως το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν η ταφόπλακα της συμφωνίας.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία στα Σκόπια όπου ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τους 80 που απαιτούντο ξαναχτύπησε μιλώντας για εκβιασμούς και χρηματισμό των βουλευτών της γείτονας. Παρόλα αυτά δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση στηριζόμενος στη συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα για συζήτηση επί της συμφωνίας τον προσεχή Μάρτιο.

Τον Δεκέμβριο όταν μια ακόμη έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο. Των ΑΝΕΛ έλαβε χώρα ουδείς ανέμενε κάτι συγκλονιστικό. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι αναφορές του Π. Καμμένου, ο οποίος μέσα σε μια ημέρα, δήλωνε πως θα φύγει από την Κυβέρνηση όταν η συμφωνία εγκριθεί από τη Βουλή των Σκοπίων και αμέσως μετά ότι θα αποχωρήσει όταν η συμφωνία κατατεθεί προς έγκριση στην Ελληνική Βουλή.

«Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε» είχε αναφέρει και στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη.

Τα «ψευδοαντάρτικα» του Π. Καμμένου είναι συνεχή. Και γι αυτό στελέχη των ΑΝΕΛ που γνωρίζουν ότι ορισμένες φορές αντιδρά... παρορμητικά κρατούν στάση αναμονής και δηλώνουν ότι την Τετάρτη θα γίνει... συζήτηση επί των εξελίξεων. Αναφέρουν δε πως δύσκολα ο «πρόεδρος» θα κάνει κάποια κίνηση σε βάρος του «φίλου Αλέξη» μια ημέρα πριν την άφιξη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και ομιλούν για «δεύτερες σκέψεις».

Γνωρίζουν όμως ότι ο χρόνος τελειώνει και ο Πάνος Καμμένος έχει λίγες επιλογές προκειμένου να επιχειρήσει να διεκδικήσει την πολιτική του επιβίωση και ως εκ τούτου δεν τάσσονται αναφανδόν υπέρ της μίας (αποχώρηση) ή της άλλης (μη αποχώρησης τώρα) εξέλιξης.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος τους, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον χρειάζεται πια. Δεν είναι χρήσιμος, αντιθέτως δύναται να μετεξελιχθεί σε βαρίδι στην όποια συμφωνία γίνει με τους πρόθυμους να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και ίσως να βάλουν πλάτη για να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση όσο μπορεί περισσότερο στην εξουσία. Ο Πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αυτός θα κρίνει αν τον εξυπηρετεί να κάνει τώρα μια αιφνιδιαστική κίνηση για εκλογές ή να θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω.

Η στάση του Πάνου Καμμένου θα έπαιζε κάποιο ρόλο αν θα μπορούσε να αποκλείσει την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και εν συνεχεία την έγκρισή της. Έχασε την ευκαιρία όταν καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Πλέον ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Τον έχουν ξεπεράσει.

Όπως τον έχουν ξεπεράσει και οι... βουλευτές του. Οι μισοί τουλάχιστον δεν του ανήκουν και ήδη αναζητούν την πολιτική τους επιβίωση δίδοντας γη και ύδωρ στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ «ευχόμενοι» να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του στις προσεχείς εκλογές. Ο Π. Καμμένος ξέρει πως η Κ.Ο δεν του ανήκει στο σύνολό της καθώς και ότι ενδέχεται να είναι ο μόνος υπουργός που θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και το θέμα των εκλογών αλλά και η ημερομηνία πραγματοποίησής τους μικρή σημασία έχει για τις πολιτικές εξελίξεις. Περισσότερο δρα επιβαρυντικά στην πορεία της χώρας, την οικονομία και την ανάπτυξη αφού όσο περνά ο καιρός χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τον Πάνο Καμμένο, η περιγραφή του Νίκου Φίλη είναι χαρακτηριστική και δείχνει πως αντιλαμβάνονται τη σχέση στο ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς βλέπω ότι ο Καμμένος θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί όμως. Είναι καρικατούρα».

* Σκίτσο Χρήστου Ζωίδη
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]