Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πολίτες φώναξαν, το Μαξίμου κωφεύει


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Παρ’ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες είναι λίγο ως πολύ προκαθορισμένες, χιλιάδες κόσμου επέλεξε να διαδηλώσει χθες ηχηρά ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είθισται διαχρονικά στις περισσότερες συγκεντρώσεις και πορείες που λαμβάνουν χώρα, να υπάρχει μια σχετική απόκλιση στον αριθμό των διαδηλωτών που ανακοινώνει η Αστυνομία και στον αριθμό που κοινοποιούν οι διοργανωτές. Αυτό, ωστόσο, που συνέβη χθες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!

Ένα συλλαλητήριο που έδειχνε να έχει μαζική συμμετοχή, αλλά και παλμό, διαλύθηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει, εξαιτίας επεισοδίων που δημιούργησε μία χούφτα νεαρών. Αν και η Αστυνομία έκανε λόγο για 60 χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, όλα έδειχναν ότι το συλλαλητήριο θα έφτανε ή και θα ξεπερνούσε τις 200.000 κόσμου, τουλάχιστον. Η συντριπτική πλειονότητα αυτού ήταν οικογένειες, ηλικιωμένοι και πολλά παιδιά.

Πριν τραπούν όλοι σε φυγή από τα χημικά, πρόλαβαν από τους ομιλητές να ξεχωρίσουν ο Κρις Σπύρου και η Αφροδίτη Μάνου, η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εγκληματική», τονίζοντας μάλιστα ότι «κανείς μας δεν πρέπει να γίνει συνένοχος στο ψέμα». Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά στην εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία.

«Αλέξη Τσίπρα, θυμάσαι τον Ιούλιο του 2015; Εκεί απέναντι τραγούδησα για σένα και για το ‘όχι’. Και εσύ μου ρίχνεις δακρυγόνα. Θυμάσαι που κατέβηκες μετά την ομιλία σου στο καμαρίνι και σου έδωσα να πιείς από το μπουκάλι μου νερό; Δεν μπορώ να αναπνεύσω Αλέξη. Σταμάτα τους!». είπε η Αφροδίτη Μάνου. Ο δήμαρχος Δοξάτου, Δημήτρης Δαλακάκης, μίλησε και αυτός προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιώντας μία δική του φράση που είχε απευθύνει παλιότερα στην Άνγκελα Μέρκελ. «Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες. Η Μακεδονία είναι ελληνική».


Υπό τους ήχους του συνθήματος «αυτή η συμφωνία είναι προδοσία», ανέβηκε στο βήμα του συλλαλητηρίου και ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου. «Αισθάνομαι και είμαι Μακεδόνας, όπως πρέπει να αισθάνεστε και σεις που δεν κατάγεστε από τη Μακεδονία, αλλά είστε Έλληνες», ανέφερε προς το πλήθος ο κ. Σπύρου και προσέθεσε: «Υπήρξε και υπάρχει μόνον η ελληνική Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες».

Κυβερνητικό αφήγημα

Στο Μαξίμου πάντως, δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να λάβουν το μήνυμα. Εξάλλου, το κυβερνητικό αφήγημα είναι ξεκάθαρο, αλλά κυρίως προκαθορισμένο: υποβάθμιση της συγκέντρωσης του κόσμου, αλλά και ακροδεξιό βάπτισμα στους «ελάχιστους… συμμετέχοντες». Είναι, άλλωστε, πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να μην αποτυπωθεί ξεκάθαρα κλίμα αποδοκιμασίας, τη δεδομένη στιγμή. Ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να επηρεάσει καταλυτικά και τις απόψεις εκείνων των ψηφοφόρων που κινούνται δημοσκοπικά στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν υφίσταται την πίεση των δημοσκοπήσεων, ακόμα και των φιλοκυβερνητικών.

Όλες, άλλωστε, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας -ακόμα και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- στέκονται ενάντια στη Συμφωνία αυτή. Εξίσου μεγάλη πίεση δέχονται και οι βουλευτές. Επιστολή έστειλε και στους 300 ο Μίκης Θεοδωράκης, καλώντας τους να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας». «Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν».

Ο μουσικοσυνθέτης ζητά επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας. Εκτός του Μίκη Θεοδωράκη πολλοί, διαφορετικών αφετηριών και ιδεολογικών διαδρομών, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση ονομάτων πολλών γνωστών καλλιτεχνών που ανήκουν στην Αριστερά και οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πίεση στους βουλευτές εντείνεται, όχι μόνο από τους ψηφοφόρους τους, αλλά και από το ίδιο το ρευστό πολιτικό κλίμα. Κανέναν δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ότι τα κόμματα αναδιατάσσουν τη στρατηγική τους, καθώς παρατηρούν πως η «Συμφωνία των Πρεσπών» θα επηρεάσει ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]