Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κουκουλοφόροι, τα ΜΑΤ και το πρόσχημα της Ακροδεξιάς


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Στο ιδεολογικό γονίδιο του ΣΥΡΙΖΑ η διαδήλωση είναι εγγεγραμμένη σχεδόν σαν φετίχ. Όλα αυτά, όμως, όταν οι διαδηλώσεις έχουν συμβατό με τις αντιλήψεις του πρόσημο. Στις αρχές του 2018 είχαν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν τη σημασία και να στιγματίσουν σαν ακροδεξιό εκείνο το ογκώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Φέτος επιχείρησαν τα ίδια, αλλά επιστρατεύθηκαν κουκουλοφόροι ως πρόσχημα για τα δακρυγόνα, οι οποίοι για τις επικοινωνιακές ανάγκες βαφτίστηκαν ακροδεξιά στοιχεία.

Όποιος, όμως, βρέθηκε στο Σύνταγμα είδε με τα μάτια του απλούς πολίτες, οικογένειες, ηλικιωμένους και παιδιά, ανθρώπους που ίσως δεν είχαν ξανασυμμετάσχει σε διαδήλωση, να διαμαρτύρονται για κάτι που θεωρούν ότι προσβάλει στον πυρήνα της συλλογικής ύπαρξής τους. Αυτοί βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΜΑΤ.

Δεν είχε σημασία τι έλεγαν οι ομιλητές. Σημασία είχε ότι απλοί άνθρωποι, που κατά κανόνα έχουν υποφέρει και συνεχίζουν να υποφέρουν από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα, υπέστησαν την ταλαιπωρία για να βρεθούν στο Σύνταγμα. Το συλλαλητήριο ουσιαστικά δεν πρόλαβε καν να ξεδιπλώσει τον όγκο του. Δεδομένου ότι οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και στην περίμετρό του είχαν κλείσει, πλήθη συνέκλιναν περπατώντας.

Πολλοί δεν είχαν φτάσει καν στον προορισμό τους όταν οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι βρέθηκαν μπροστά από τη Βουλή και άρχισαν να πετάνε πέτρες στα ΜΑΤ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, προήλθαν από την αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια και είναι κρίσιμο ερώτημα πως η αστυνομία τους άφησε να φτάσουν μπροστά στη Βουλή. Έτσι δόθηκε η αφορμή που οδήγησε σε υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων, ακόμα και εκεί που δεν υπήρχε ούτε ίχνος κουκουλοφόρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ΜΑΤ, πιέζοντας απλούς διαδηλωτές, τους οδηγούσαν σε στενά και εκεί τους βομβάρδιζαν με δακρυγόνα και μάλιστα ληγμένα.


Αυτό που συνέβη είναι αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα, όταν έχουμε μία μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας. Όταν οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, αυτοί, αντί να τους αποκόψουν από το συλλαλητήριο και να τους απωθήσουν, τους χρησιμοποίησαν σαν πρόσχημα για να διαλύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Με άλλα λόγια, χρησιμοποίησαν τη δοκιμασμένη πολλές φορές συνταγή. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ΜΑΤ συνέχισαν να χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές και πολύ μακριά από το Σύνταγμα.

Το γεγονός ότι επετράπη η πραγματοποίηση αντισυγκέντρωσης στα Προπύλαια είναι ένδειξη ότι η ηγεσία της Αστυνομίας άφησε να συμβούν όσα συνέβησαν για να υιοθετήσουμε την επιεικέστερη εκδοχή. Δεν χρειαζόταν πολύ μυαλό για να προβλέψει κανείς τι θα συνέβαινε. Εάν δεν υπήρχε πρόθεση διάλυσης του συλλαλητηρίου, θα μπορούσε να αποτραπεί η πρόσβαση των κουκουλοφόρων έξω από τη Βουλή. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν μέρος της προβοκάτσιας.

Επικοινωνιακός στιγματισμός

Όπως συνηθίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στιγματίζει συλλαλητήρια που στρέφονται εναντίον του, ταυτίζοντάς τα με την ακροδεξιά. Το είχε κάνει και πριν ένα χρόνο το έκανε και τώρα. Όταν, όμως, χαρίζεις στην ακροδεξιά εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών στην ακροδεξιά, το μόνο που καταφέρνεις είναι να ρίχνεις νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Και όλα αυτά, επειδή η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Έλληνες την απορρίπτουν.

Ο όγκος του συλλαλητηρίου, όμως, συνιστά μείζον πολιτικό γεγονός. Ούτε τα όσα λέει η αστυνομία για τον αριθμό των διαδηλωτών, ούτε η προσπάθεια στιγματισμού μπορούν να το ακυρώσουν. Για την ακρίβεια, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ότι μάλιστα στήθηκε προβοκάτσια για να διαλύσουν το συλλαλητήριο φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: προκαλεί αγανάκτηση και οργή και σε πολίτες που ψήφισαν και ίσως είχαν πρόθεση να ξαναψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις μεθοδεύσεις του, το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να διαλύσει τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, κατάφερε να προκαλέσει μία οξύτατη πόλωση. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι είναι άλλο τα παιχνίδια στο επίπεδο του πολιτικού προσωπικού και άλλο η βούληση και η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Μπορεί, λοιπόν, να εξασφάλισε πρόθυμους για να κυρώσει τη Συμφωνία, αλλά ο λογαριασμός θα έρθει, όπως πάντα συμβαίνει, στις κάλπες.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]