Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ορμητική λαοθάλασσα έπνιξε τους προθύμους των Πρεσπών!


Πλήθος κόσμου ήρθε στο Σύνταγμα από όλη την Ελλάδα για να φωνάξει ένα μεγάλο «όχι» στο ξεπούλημα της Μακεδονίας

Μια ορμητική «γαλανόλευκη» λαοθάλασσα, η οποία είχε καταφτάσει από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας αλλά και από το εξωτερικό, πλημμύρισε χθες το μεσημέρι το Σύνταγμα ώστε να φωνάξει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι πρώτοι πολίτες, κρατώντας στα χέρια τους το σύμβολο του έθνους, έφτασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ήδη από τις 9 το πρωί. Από νωρίς τα μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος είχαν αρχίσει να δίνουν τον παλμό της ημέρας παίζοντας το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή», ενώ ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή εκεί φώναζε συνθήματα κατά της επίμαχης Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα, υπό τους ήχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, το οποίο έπαιξε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του πλήθους έγινε χθες και η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς. Oσο πλησίαζε η επίσημη ώρα έναρξης του συλλαλητηρίου τόσο περισσότερος κόσμος έδινε δυναμικά το «παρών». Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για να ενώσουν τις φωνές τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν λόγω της κοσμοσυρροής. Μάλιστα, εκτός από τη γαλανόλευκη, πολίτες έδωσαν το «παρών» κρατώντας μεγάλα πανό με συνθήματα όπως «Η ονομασία είναι η ψυχή μας», ενώ άλλοι φόρεσαν ακόμα και παραδοσιακές φορεσιές.


Ενδεικτικά, εκτός από τους διαδηλωτές που έφτασαν από τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες ήταν τα πούλμαν που μετέφεραν χιλιάδες κόσμου από τον Eβρο μέχρι και την Κρήτη. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα είχαν φτάσει άτομα όχι μόνο από κάθε σημείο της Ελλάδας, αλλά και Eλληνες από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

Σημειώνεται πως το κέντρο της Αθήνας ήταν χθες απροσπέλαστο, καθώς από τις 10 το πρωί η Αστυνομία είχε κλείσει τους σταθμούς του μετρό Ομόνοια, Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα, κι έτσι πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος πεζή, περπατώντας από τον σταθμό του Ευαγγελισμού.

Παράλληλα, σε ισχύ είχαν τεθεί και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επί ποδός είχαν τεθεί περίπου 2.000 αστυνομικοί, ενώ ελικόπτερο και drones της Αστυνομίας πετούσαν διαρκώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Δυναμική αλλά όχι αναμενόμενη ήταν η παρουσία μητροπολιτών στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τον τόνο έδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, με τον εκπρόσωπό της να καταγγέλλει σφετερισμό και παραποίηση της Ιστορίας αν ψηφιστεί η συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Παρόντες στο Σύνταγμα ήταν μόλις δύο από τους μητροπολίτες της Μακεδονίας και συνολικά εννέα, οι Πειραιώς Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας Νεκτάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Γόρτυνος Ιερεμίας, Χίου Μάρκος και Κίτρους Γεώργιος.

Μόνο 60.000 «είδε» η ΕΛ.ΑΣ.!

Παραμορφωτικό φακό είχε το πρίσμα με το οποίο η Αστυνομία εκτίμησε τη συμμετοχή του κόσμου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε λόγος για «συμμετοχή περίπου 60.000 πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος». Βέβαια, και πέρυσι στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, αν και τα πλάνα από το ελικόπτερο τη διέψευδαν, η Αστυνομία «έβλεπε» μόνο 140.000 διαδηλωτές. Παρά τις παρωπίδες με τις οποίες αντιμετώπισε τη συγκέντρωση η Αστυνομία, οι πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Αμαλίας και Φιλελλήνων και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με πυκνότητα διαδηλωτών παρεμφερή με του περσινού συλλαλητηρίου και σίγουρα ογκωδέστερου όλων των τελευταίων πολιτικών προεκλογικών συγκεντρώσεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]