Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οργανώνουν μαθητικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μέσω social media


Μέσω SMS και social media μαθητές καλούν σε διαμαρτυρίες. Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού δόθηκε την Πέμπτη στις 11.00. Οι αντιδράσεις στις καταλήψεις

Διαδικτυακό κάλεσμα απευθύνουν μαθητές της Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση μαθητικών συλλαλητηρίων ανά την Ελλάδα την Πέμπτη για τη Μακεδονία.

Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού έχει δοθεί για την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου.

Μέσω SMS και social media, οι μαθητές καλούν κόσμο στο συλλαλητήριο. Μάλιστα ένα από τα κείμενα που έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο είναι το παρακάτω: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό καταλήψη για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και της συμφωνίας των Πρεσπών έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Στον χορό των καταλήψεων έχουν μπει πλέον το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, το 1ο ΕΠΑΛ στη Νεάπολη, το 1ο ΓΕΛ στη Μενεμένη και το ΕΠΑΛ στην Καλαμαριά.

Παράληλλα συνεχίζονται και καταλήψεις σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες και η Κατερίνη ενώ το φαινόμενο έφτασε μέχρι και σε ελληνικό σχολείο στο Ντίσελντορφ.

Οι αντιδράσεις των μαθητών έχουν από τη μία κινήσει υποψίες πως υποκινούνται από εξωσχολικούς και συγκεκριμένα από τη Χρυσή Αυγή, αλλά, από την άλλη, άλλες πλευρές επικροτούν τις κινητοποιήσεις και τις θεωρούν υγιείς και πατριωτικές κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών - ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης τις επαίνεσε μέσω twitter.


Ο πολιτικός φορέας «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως είναι «ενθαρρυντικό και άξιο επιβράβευσης το ότι η νέα γενιά της Ελλάδας συμμετέχει ενεργά,α πό το δικό της μετερίζι στο αγώνα του ελληνικού λαού για τη διασφάλιση των εθνικών του δικαίων και κεκτημένων». Μάλιστα χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των μαθητών αυθεντική νεανική έκφραση αγάπης για την Ελλάδα και τη Μακεδονία.

Ενάντια στις - όπως τις χαρακτήρισε- «φασιστικές καταλήψεις» συντάχθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η οποία καταγγέλει ότι «όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία τις καλούν, και τις προπαγανδίζουν φασιστικά σάιτ και στελέχη της Χρυσής Αυγής» (δείτε εδώ).

«Καλούμε όλους τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φασιστικές φωνές, να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που ζούμε καθημερινά και να αγωνιστούμε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δε θα μας εξοντώνει», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Καταδικάζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, που μόνο συμφορές μπορεί να φέρει στο λαό μας και τον λαό της ΠΓΔΜ»

Από πλευράς της, η Γ' ΕΛΜΕ υπογράμμισε πως αυτές τις ημέρες τα σχολεία και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. «Ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία «εθνικιστικές καταλήψεις» μέχρι τις 29/11 χρησιμοποιώντας ακόμη και το Facebook. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για καταλήψεις που προκύπτουν από δράσεις «μικρών ομάδων μαθητών χωρίς να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις των μαθητών στα σχολεία». Η Ομοσπονδία παρατηρεί ότι οι κύκλοι που ενορχηστρώνουν αυτές τις εθνικιστικού τύπου κινητοποιήσεις «προσπαθούν να σπείρουν στους μαθητές ακραίες λυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες» και καλούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την προσεχή Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.

Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]