Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ράμα προχωράει το σχέδιο της "Μεγάλης Αλβανίας"


Αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να οδεύει μετά από πολλά χρόνια μεθοδικής προετοιμασίας η μεγάλη ιδέα των Αλβανών για την ένωση των δύο κρατών του αλβανικού Έθνους, της Αλβανίας και του Κοσσόβου. Σε μια κοινή συνάντηση που είχαν στην πόλη Peja του Κοσσόβου ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ramush Haradinaj ενέκριναν την απόφαση για την σύνταξη ενός κοινού στρατηγικού κειμένου για την ενοποίηση των Αλβανών μέχρι το 2025.

Η απόφαση αυτή των δύο Αλβανών ηγετών δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη αφού τα τελευταία δύο χρόνια τόσο η Αλβανία όσο και το Κόσσοβο έχουν κάνει πολλές μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις για την ενοποίηση των δύο κρατών, αρχίζοντας από την οδική ένωση τους με ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Durrës-Kukës-R7 (Ibrahim Rugova), συνολικού μήκους 307 χλμ, την ενοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, του εκπαιδευτικού συστήματος κ.λπ. ενώ μέχρι σήμερα οι δύο κυβερνήσεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε συσκέψεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama είχε δηλώσει ότι η χώρα του περιμένει την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως εξίσου σημαντική για τα Τίρανα είναι και η ενοποίηση των δύο αλβανικών κρατών.

Την προηγούμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε ένα βήμα μπροστά, προειδοποιώντας την ΕΕ ότι η χώρα του δεν μπορεί να περιμένει για πάντα την έγκριση της ΕΕ για την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας, ενώ και το Κόσσοβο δεν μπορεί να περιμένει από την ΕΕ την έγκριση της για την μετακίνηση των πολιτών του Κοσσόβου στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς την έκδοση βίζας.


Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το επόμενο βήμα των δύο αλβανικών κρατών είναι η δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης Αλβανίας-Κοσσόβου τους πρώτους έξι μήνες του 2019. Επιπλέον οι δύο χώρες θα εκδίδουν πλέον κοινές άδειες οδήγησης και άλλα επίσημα έγγραφα.

Σήμερα ο πληθυσμός της Αλβανίας φτάνει τα 2,876 εκατομμύρια (το 2017), το ΑΕΠ της χώρας το 2018 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15,289 δις δολάρια (Nominal), το ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2018 έφτασε τα 5.319 δολάρια (Nominal), η ανεργία 12,4%, οι εξαγωγές τα 1,96 δις δολάρια (το 2016), οι εισαγωγές τα 4,667 δις δολάρια (το 2016), οι δημόσιες δαπάνες τα 2,75 δις δολάρια (το 2017) και το απόθεμα σε ξένο συνάλλαγμα 3,6 δις δολάρια (το 2018).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας αριθμούν συνολικά σήμερα 8.500 άτομα (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό Στρατιωτική Αστυνομία, Γενικό Επιτελείο, Διοίκηση Υποστήριξης) και ο προϋπολογισμός άμυνας φτάνει τα 169,55 εκατ. δολάρια (το 2018).

Από την πλευρά του το Κόσσοβο έχει πληθυσμό 1,87 εκατομμύρια (το 2017) εκ των οποίων οι 200.000 δεν είναι Αλβανοί. Το ΑΕΠ της χώρας το 2017 έφτασε τα 7,73 δις δολάρια (Nominal), το ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2017 έφτασε τα 4.140 δολάρια (Nominal), η ανεργία το 24,1%, οι εξαγωγές τα 1,47 δις δολάρια (το 2017), οι εισαγωγές τα 3,8 δις δολάρια (το 2017), οι δημόσιες δαπάνες τα 2,166 δις δολάρια (το 2017).

Η ενοποίηση των δύο κρατών είναι στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος που υπάρχει για την οικονομική επιβίωση τους αφού μόνο με την δημιουργία μιας κρίσιμης πληθυσμιακή και οικονομικής ενιαίας οντότητας θα μπορούσαν τα Τίρανα και η Πρίστινα να επιδιώξουν την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της κατανάλωσης και παραγωγής δημιουργώντας μια ενιαία οικονομία 4,7 εκατομμυρίων καταναλωτών με ετήσιο ΑΕΠ 23 δισ δολαρίων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΣΟΒΟΥ-ΣΕΡΒΙΑΣ, ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΜΕΤΕΔΩΣΕ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Τρίτη ότι «τώρα είναι η ώρα το Κόσοβο και η Σερβία να καταλήξουν σε μια συμφωνία», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αποσχισμένης περιοχής, τον Χασίμ Θάτσι, στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν αμφότερα τα μέρη να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο», συμπλήρωσε ο Μπόλτον μέσω Twitter.

Ο κοσοβάρος πρόεδρος Θάτσι εξέφρασε αισιοδοξία σε δική του ανάρτηση στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στον Μπόλτον «για την απόλυτη υποστήριξη του Κοσόβου από αυτήν την κυβέρνηση» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία διαλόγου που δεν πρέπει να χαθεί από τις δύο χώρες», συνέχισε ο Θάτσι και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια της πρώην επαρχίας της Σερβίας να ενταχθεί στο NATO, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Η συνάντηση των Μπόλτον και Θάτσι έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου του Κοσόβου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ενθάρρυνε το Κόσοβο να «εκμεταλλευθεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να καταλήξει σε μια ιστορική, ολοκληρωμένη συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεών του) με τη Σερβία» βάσει της διαδικασίας διαλόγου στην οποία μεσολαβεί η ΕΕ, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Ο Πομπέο εξάλλου προέτρεψε την Πρίστινα να ανακαλέσει την ισχύ των επιπρόσθετων δασμών ύψους 100% που επέβαλε στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία την περασμένη εβδομάδα, αντιδρώντας στην εκστρατεία του Βελιγραδίου με σκοπό το Κόσοβο να μην μπορέσει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική ολοκλήρωση αμφότερων των χωρών στην κοινότητα των εθνών της Δύσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Νάουερτ.

Το Κόσοβο, όπου το 90% του πληθυσμού ανήκει στο αλβανικό έθνος, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, έπειτα από μια αιματηρή σύρραξη. Αναγνωρίζεται από πολλές δυτικές μεγάλες δυνάμεις, αλλά ποτέ από τη σερβική κυβέρνηση, που θεωρεί πάντα την επαρχία τμήμα της δικής της επικράτειας.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]