Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα χημικά στο Χαλέπι και η διεθνής απάθεια


Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι οδηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε νοσοκομεία στο Χαλέπι με συμπτώματα ασφυξίας, μετά από επίθεση με χημικά όπλα. Η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε όμως το γεγονός με σχετική απάθεια, κάτι που δεν συνέβη τον Απρίλιο με την επίθεση στην Ντούμα, όταν ακολούθησαν σχεδόν αμέσως αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Δυτικών. Στην Ντούμα είχαμε βέβαια νεκρούς, ενώ στο Χαλέπι όχι. Υπάρχει όμως και μία άλλη διαφορά: Αυτή τη φορά τα χημικά έπληξαν περιοχή που ελέγχεται από τον Άσαντ.

Η επίθεση έγινε το βράδυ του Σαββάτου και είχε στόχο τα περίχωρα του Χαλεπιού στα σύνορα με την γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και ομάδες τζιχαντιστών. Η κυβέρνηση της Δαμασκού κατηγόρησε τους αντάρτες και οι Ρώσοι την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στην Συρία.

Η Δαμασκός ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, όπως συμβαίνει και με την ΕΕ, την Γερμανία και την Βρετανία που στην περίπτωση της Ντούμα είχαν συνταχθεί με τις ΗΠΑ στον βομβαρδισμό κυβερνητικών θέσεων στην Συρία.


«Καθάρισαν» οι Ρώσοι

Το μόνο σχόλιο που έχει καταγραφεί από την πλευρά των Δυτικών είναι η χλιαρή αντίδραση του Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την Κυριακή, από τις Βρυξέλλες, την ελπίδα ότι θα σταλούν πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW). Η Γαλλία καταδικάζει «κάθε χρήση χημικών όπλων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ελπίζει, αυτοί που καταγγέλλουν την επίθεση να στείλουν και τις αποδείξεις, προκειμένου να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Η μοναδική αντίδραση επί του πεδίου υπήρξε από τους Ρώσους, οι οποίοι ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής, ότι κατέστρεψαν όλους τους στόχους στα σύνορα με την επαρχία Ιντλίμπ, απ’ όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, εκτόξευσαν οι αντάρτες τα βλήματα με τα χημικά.

Παραλλήλως η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στην Τουρκία, η οποία έχει εγγυηθεί για τον αφοπλισμό των ανταρτών στην Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας. Η Μόσχα ζήτησε προφανώς εξηγήσεις για το συμβάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών, αν και το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας δεν ανακοινώθηκε από καμία πλευρά.

Η επίθεση με χλώριο στο Χαλέπι δεν είναι βέβαια η μοναδική. Με τα τελευταία τρία περιστατικά που ταυτοποίησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ερευνητές του ΟΗΕ, συνολικά από το 2013 έχουν καταγραφεί 39 χημικές επιθέσεις στην Συρία. Από αυτές οι 33 αποδίδονται στην κυβέρνηση, ενώ για την ταυτοποίηση των δραστών των υπόλοιπων έξι, σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις!

Μία από αυτές έγινε πάλι στο Χαλέπι, τον Οκτώβριο του 2016, όταν πάλι τα συριακά κρατικά ΜΜΕ επέρριψαν την ευθύνη στους αντάρτες. Στην επίθεση εκείνη είχαν αναφερθεί 35 περιστατικά με συμπτώματα ασφυξίας.

Επιμένουν οι τζιχαντιστές

Η επίθεση με χλώριο στο Χαλέπι, μια περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση, έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένη επιχείρηση των Σύρων ανταρτών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Παρασκευή και κορυφώθηκε την Κυριακή και στις τριήμερες μάχες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι οι περισσότεροι μαχητές. Το Παρατηρητήριο ανέφερε τον θάνατο 92 μελών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), 61 τζιχαντιστών και 51 αμάχων, ανάμεσά τους 19 παιδιά. Πρόκειται ουσιαστικά για τις μεγαλύτερες απώλειες που είχαν ποτέ, σε μία μόνο μάχη με το Ισλαμικό Κράτος, οι συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν συνηθίζουν να κάνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν περίπου 500 τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον Σύρων ανταρτών, σε χωριά στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, κοντά στην μεθόριο με το Ιράκ. Τελικά μετά τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον τους από τον διεθνή συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Οι επιχειρήσεις των Σύρων ανταρτών εναντίων τζιχαντιστών στην Ντέιρ Εζόρ άρχισαν τον Σεπτέμβριο, το Ισλαμικό Κράτος ωστόσο αντιστέκεται κυρίως σε έναν θύλακα που κατέχει κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ο οποίος είναι και ο τελευταίος σε αυτή την περιοχή.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]