Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Οι Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να ζήσουν


Οι δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους ωθούν αρκετούς Έλληνες συνταξιούχους να μεταναστεύουν, αναζητώντας ένα χαμηλότερο κόστος ζωής, σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, την Βουλγαρία, σημειώνει εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Ειδικότερα, το άρθρο του Bloomberg αναφέρει ότι για τους ίδιους λόγους η Ελλάδα ανήκει στους δημοφιλείς προορισμούς για άλλους Ευρωπαίους συνταξιούχους, ωστόσο οι δικοί της πολίτες αναζητούν να περάσουν τα χρόνια της συνταξιοδότησής του στη «φθηνότερη» χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα τονίζει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν περικοπεί τουλάχιστον 20 φορές κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης.

Μάλιστα το πρακτορείο εκτιμά ότι στην παρούσα φάση οι Έλληνες συνταξιούχοι που έχουν μετακινηθεί ήδη στη Βουλγαρία ενδεχομένως να νιώθουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους, καθώς διαφαίνεται μια νέα σύγκρουση του Αλ. Τσίπρα με τους δανειστές της χώρας. Όπως εξηγεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός διακινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι οπισθοχωρεί από την πορεία των μεταρρυθμίσεων επιχειρώντας να αποφύγει τις νέες περικοπές συντάξεων στις οποίες ο ίδιος είχε συμφωνήσει.

Το άρθρο επισημαίνει ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεί της Eurostat για το 2017 στην Ελλάδα το κόστος ζωής ήταν σχεδόν διπλάσιο από ό,τι στη Βουλγαρία, κάτι που κάνει την επιλογή των Ελλήνων συνταξιούχων να μοιάζει αρκετά ορθολογική.


Μεταξύ άλλων, το Bloomberg αναφέρει ότι στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ/λίτρο, έναντι του 1,6 ευρώ στην Αθήνα, ένας καφές εσπρέσο 2,30 ευρώ έναντι των 4,70 ευρώ στην Αθήνα, το εισιτήριο του μετρό 80 σεντς έναντι των 1,4 ευρώ στην Αθήνα, ενώ και οι χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία είναι οι μισές από αυτές της Ελλάδας.

Μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο, δύο Έλληνες συνταξιούχοι δήλωσαν ότι το κόστος ζωής στις μεγάλες Βουλγαρικές πόλεις είναι περίπου 30% χαμηλότερο απ’ ότι στην Ελλάδα και ακόμα χαμηλότερο σε μικρότερες πόλεις.

Ο ένας από τους δύο αναφέρει συγκεκριμένα ότι το κόστος του ψωμιού είναι στα 60 σεντς, το κόστος ενός γεύματος σε εστιατόριο σπάνια ξεπερνά τα 10 ευρώ και όσον αφορά το ενοίκιο, ένα διαμέρισμα σε καλή γειτονιά δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ μηνιαίως.

«Πλέον έρχομαι σπάνια στην Αθήνα. Ο γιος μου με επισκέπτεται συχνά και πάντα βρίσκει και αγοράζει πράγματα τα οποία είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα», ανέφερε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]