Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολλανδική έκθεση: Στρατηγική βάση του Ισλαμικού Κράτους η Τουρκία…


Το ισλαμικό κράτος (ISIS) χρησιμοποιεί την Τουρκία ως στρατηγική βάση για την αναδιοργάνωση των προσπαθειών του να απειλήσει την Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ολλανδικής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD).

Η νέα έκθεση του AIVD που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, επισημαίνει ότι η Τουρκία «υπήρξε για πολύ καιρό ένα εφαλτήριο για έναν πρωτοφανή αριθμό ξένων μαχητών που ταξίδευαν στη Συρία από όλο τον κόσμο», ανέφερε η ιστοσελίδα Kurdistan24.

Σημειώνοντας ότι η ISIS και η Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν την Τουρκία ως στρατηγική βάση, η έκθεση τόνισε ότι η ISIS εκμεταλλεύεται τη «σχετική ειρήνη» της χώρας, για να διαμορφώσει σχέδια για τις διεθνείς της φιλοδοξίες.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θεωρεί τις ομάδες τζιχάντ μια απειλή για την ασφάλεια, τόνισε η έκθεση, τονίζοντας ότι «τα τουρκικά συμφέροντα δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και στον τομέα της αντιτρομοκρατίας είναι προβληματικές».


Τουλάχιστον 4000 άτομα έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν για το ISIS από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι στην Τουρκία έρχονται σε επαφή με δίκτυα σελαφιστών ( Salafist), σύμφωνα με δημοσιογράφο και συγγραφέα βιβλίου για το ISIS της Τουρκίας δίκτυα Doğu Eroğlu.

Η Τουρκία συγκλονίστηκε από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων του ISIS μεταξύ 2015-2017 που έλαβαν χώρα στη νοτιοανατολική επαρχία της Urfa, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ακολουθούμενη από το αεροδρόμιο Atatürk και ένα διάσημο νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου μόλις προ τριών ημερών μεγάλη Αμερικανική εφημερίδα κατηγόρησε σε άρθρο της την Τουρκική κυβέρνηση ότι προκάλεσε επιθέσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία προκειμένου να τους αναγκάσει να μεταφέρουν ενισχύσεις από την πρώτη γραμμή του μετώπου κατά τους ISIS στην περιοχή al Zor, μειώνοντας την πίεση στις μικρές τοπικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]