Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν αδυνατεί να κινηθεί στη Μεσόγειο και ξεσπά στο εσωτερικό


Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκορπάει τα χρήματα της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας σε εταιρίες εξόρυξης που είτε του πουλάνε γεωτρύπανα είτε τα μισθώνει έναντι ιλιγγιωδών ποσών, τα σχέδια του παραμένουν εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας, διότι οι Αμερικανοί εξήγησαν στην Άγκυρα ότι “δεν παίζουν”…

Αυτή την ώρα και παρά τις απειλές, είναι αδύνατο για τον πρόεδρο της Τουρκίας να δημιουργήσει προβλήματα στους Αμερικανούς της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά τα φαινόμενα είναι και δύσκολο να κινηθεί και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς οι Αμερικανοί έκαναν σε όλους σαφές ότι όσο η διαδικασία των γεωτρήσεων συνεχίζεται δεν θέλουν προβλήματα και ενοχλήσεις. “Έβγαλαν απαγορευτικό”, μας είπε διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή -και μετά τις απειλές εναντίον της Exxon Mobil- έφτασε ηχηρότατο μήνυμα στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον για να μην τολμήσει την παραμικρή παρενόχληση.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ρωτήθηκε από το κανάλι OPEN και την ιστοσελίδα μας, συγκεκριμένα για την απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αποδοκίμασε τις απειλές και επανέλαβε τα εξής:
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Την ίδια ώρα μη έχοντας πολλές λύσεις ώστε να εξευμενίσει το λαϊκό του έρεισμα, φροντίζει το υπουργείο δικαιοσύνης της Τουρκίας, να προχωρά με ιδιαίτερα ταχύς ρυθμούς σε δίκες πολιτών ή και στρατιωτικών που η κυβέρνηση της Άγκυρας και οι αρχές ασφαλείας τους έχουν κατηγορήσει ως μέλη της FETO.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα,μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 289 δίκες από τις οποίες τελεσιδίκησαν οι 220, ενώ τα αποτελέσματα αυτών ήταν η καταδίκη 2.724 προσώπων. Μάλιστα για πάνω από τους μισούς, ο πέλεκυς της Τουρκικής δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα βαρύς καθώς 1809 άτομα, καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά.

Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν οι δίκες τουλάχιστον δέκα πρώην Στρατηγών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, 285 Αξιωματικών, 100 υπαξιωματικών, 125 ειδικευόμενων λοχιών και τέλος 11 ανδρών της Τουρκικής Αστυνομίας.

Πάντως και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, σημείωσε πως το κυνήγι όσων στελεχώνουν την οργάνωση FETO θα συνεχιστεί και γι αυτό τον λόγο έχουν εκδοθεί περισσότεροι από 452 φάκελοι για πρόσωπα που η Τουρκία πιστεύει πως ανήκουν στον στενό πυρήνα του Γκιουλέν.

Οι φάκελοι αυτοί θα διαβιβαστούν μέσω του Τουρκικού ΥΠΕΞ και τις αρχές ασφαλείας σε 83 χώρες.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι κρυφές διώξεις συνεχίζονται με επιχειρήσεις της αστυνομίας αλλά και της στρατοχωροφυλακής του Ταγίπ Ερντογάν, σε τουλάχιστον πέντε νομούς που επικεντρώνονται γύρω από το Σαγγάριο, κατά τις οποίες ακολούθησε η σύλληψη περισσότερων από δέκα υπόπτων -ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και πάλι μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες και Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως το κρατικό κανάλι, είχαν μεταδώσει πως υπήρχαν συλλήψεις στρατιωτικών σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης αλλά και των παράλιων περιοχών της Μικράς Ασίας.

Ο Ερντογάν ενισχύει την στρατοχωροφυλακή

Μόλις πριν από μια εβδομαδα δημοσιοποιήθηκαν προσλήψεις που θέλησε να κάνει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας στην χωροφυλακή.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές από την Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν έβαλε σκοπό να ενισχύσει το σώμα που το βράδυ της 16ης Ιουλίου, ήταν εκείνο που διέσωσε το γόητρο της κυβέρνησης, με 10.000 επιπλέον κόσμου ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτούς όπως λένε οι πληροφορίες θα είναι η έφιππη νέα περιπολία, κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως η Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα οι Τουρκικές αρχές στο Νομό Bingol, έχουν ονομάσει 26 περιοχές ως “κόκκινη ζώνη” προσωρινής ειδικής ασφαλείας.

Με αυτές τις διαπιστώσεις, Αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασαν πως ο κ. Ερντογάν μας έχει συνηθίσει πλέον να κινείται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες.

Ο ένας είναι η ρητορική έντασης, ο δεύτερος είναι οι πρακτικές έντασης, οι οποίες ωστόσο δεν του βγαίνουν με τα ηχηρά μήνυμα που έχει πάρει από τις χώρες της ενεργειακής συμμαχίας κι ένας άλλος δρόμος είναι να διαρρηγνύει τα ιμάτια του για απόδοση δικαιοσύνης στο εσωτερικό του, ρίχνοντας στις φυλακές, πολλές φορές ακόμη και αθώους πολίτες.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]