Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η νύχτα που ψήφισαν το τέταρτο Μνημόνιο


Η Ελλάδα βυθίστηκε κι άλλο στην ύφεση, χωρίς να δει ποτέ το προσδοκώμενο «κούρεμα» χρέους

Τέταρτο Μνημόνιο, Μνημόνιο plus, συμπληρωματικό ή επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Οι ονομασίες πολλές, ανάλογα με την πολιτική προέλευση καθενός, αλλά, όπως και να το πει κανείς, η ουσία είναι μία. Οτι στις 18 Μαΐου του 2017 ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο «πετσοκόπηκαν» για ακόμη μια φορά οι συντάξεις.

Ο,τι είχε απομείνει, δηλαδή, από αυτές μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στα χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας. Αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις προκάλεσαν άγχος και ασφυξία όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στην κυβέρνηση, που επί δυόμισι χρόνια αναγκάζεται να απολογείται καθημερινά και στον λαό και στην αντιπολίτευση για τις νέες άδικες περικοπές.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα πέρασαν με 153 ψήφους, όπως αναμενόταν, αφού τα «ναι» ήταν ίσα με τον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση η Χρυσή Αυγή.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τα κυβερνητικά χείλη ήταν οι αναμενόμενες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «συμβιβασμό» με τους θεσμούς, επικαλούμενος τις «δυσμενείς συνθήκες» που επικρατούσαν. Η Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών, υποχωρήσεων αλλά και νικών.


Η μακρά νύχτα της ψηφοφορίας σφραγίστηκε από την όλο νόημα δήλωση-μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός στις κάμερες αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Φυσικά, γενναίο «κούρεμα» του χρέους δεν έγινε ποτέ, αν και συμφωνήθηκε η ρύθμισή του. Αυτό που φαίνεται ότι έρχεται, Θεού θέλοντος και Βρυξελλών επιτρεπουσών, είναι η άρση των περικοπών. Για τις μειώσεις στο αφορολόγητο που ψηφίστηκαν «πακέτο» τη νύχτα εκείνη του Μαΐου ουδείς γνωρίζει ακόμη τι μέλλει γενέσθαι. Οψόμεθα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]