Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξανά ο Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ ψάχνοντας λύσεις…


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδας, επιφορτισμένος από τον Tayip Erdogan να παζαρέψει με τις ΗΠΑ προκειμένου να μειώσουν ή να απαλλάξουν από το επικείμενο πρόστιμο και την αναμενόμενη νέα καταδίκη την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Halkbank, Mehmet Hakan Atilla συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2017 γιατί παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ εργαζόταν για την τράπεζα. Καταδικάστηκε νωρίτερα αυτό το έτος και η Halkbank εξακολουθεί να περιμένει ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Tayip Erdogan έχει επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση του Atilla και η Halkbank αναμένεται να αποτελέσει προτεραιότητα για την φημολογούμενη επίσκεψη του Çavuşoğlu, η οποία δεν έχει ακόμη επίσημα ανακοινωθεί από οποιαδήποτε πλευρά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Çavuşoğlu επέκρινε τον νέο κύκλο κυρώσεων των ΗΠΑ για το Ιράν, το οποίο φθάνει στη δεύτερη φάση αυτού του μήνα. «Εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές και τον λαό του Ιράν για τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις», δήλωσε.

Ο Çavuşoğlu είναι στη Νέα Υόρκη ήδη από χθες Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.


Επιστρέφοντας από το Παρίσι, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον Πρόεδρος Donald Trump για τη Halkbank και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak και είχε συζητήσει επίσης το ζήτημα τηλεφωνικά με τις ΗΠΑ.

Αλλά παραμένει ασαφές τι είπε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν «υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών», τίτλο που κατέχει ο Albayrak. Επίσης, είναι εξαιρετικά απίθανο η διοίκηση Trump θα είναι σε θέση να επηρεάσει την απόφαση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία αποτελεί ένα αγκάθι στο πλευρό του, αφού ξεκίνησε αρκετές έρευνες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

Εν πάση περιπτώσει, τα σημάδια δείχνουν ότι οι νέες εξελίξεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην έρευνα της Halkbank.

Ο αστέρας μάρτυρας στη δίκη της Atilla, ο τουρκό-ιρανός έμπορος χρυσού Reza Zarrab, δεν έχει ακόμη καταδικαστεί παρά την αποδοχή του κεντρικού ρόλου. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μιλάνε με τον Zarrab, ίσως και με το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα

Οι ερευνητές μοιάζουν να εμφανίζονται με πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή του, από τις οποίες έχουν προστεθεί τουλάχιστον οκτώ νέα αρχεία από το Μάιο – αν και ένας εμπειρογνώμονας που παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες, έχει πει ότι μπορεί να υπάρξουν τουλάχιστον δώδεκα.

Εν τω μεταξύ, αρκετές από τις δηλώσεις του Erdoğan σχετικά με την Halkbank είναι τόσο περίεργες που οι παρατηρητές ξύνουν τα κεφάλια τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Trump είχε δώσει εντολές για την Halkbank, στον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας των ΗΠΑ (που απλά δεν υπάρχει), οι οποίοι στη συνέχεια συζήτησαν το θέμα με τον Albayrak και τον Γραμματέας του Treasury Steven Mnuchin.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo, θα έχει την ευκαιρία να την εύνοια της χώρας του για την Halkbank . Πέρα από αυτό, θα έχει ιστορίες και υποθέσεις να συζητήσει στις ΗΠΑ με τον ομόλογό του, σχετικά με τα F-35 μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας, τους ρωσικούς αντί-αεροπορικούς πυραύλους S-400, το Κουρδικό YPG της Συρίας, την κατάσταση στη Συρία, την υπόθεση Khasoggi, την αστάθεια που δημιουργεί η Άγκυρα στην Α. Μεσόγειο, κλπ.

Η δέσμευση των 90 ημερών για τη μεταφορά των αεριωθούμενων αεροσκαφών θα φτάσει σύντομα στο τέλος της και το Κογκρέσο θα αποφασίσει για την επόμενη φάση τους μετά την εξέταση του αντίκτυπου το αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Η απόφαση των ΗΠΑ να τοποθετήσει τρεις ΡΚΚ ηγέτες στη λίστα των πιο καταζητούμενων, αποτέλεσε μια γενναιοδωρία που έχει ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Τουρκία σε αυτό το μέτωπο, αν και Çavuşoğlu απέρριψε την κίνηση, αν δεν συνοδεύεται με το πάγωμα των σχέσεων των ΗΠΑ με το Κουρδικό YPG της Συρίας, όπως τόνισε.

Ένας ανώτερο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στον τουρκικό Τύπο αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας, αλλά ότι αυτή η κατανόηση πρέπει να είναι αμοιβαία.

Με τόσα θέματα που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο χώρες, το μέλλον των ΗΠΑ-Τουρκικών σχέσεων εξακολουθεί να φαίνεται ζοφερό, αν και οι δυο «παίκτες» μας έχουν συνηθίσει σε γενναίες «κολωτούμπες»…

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]