Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ακαδημία κατασκόπων και άλλες ....(φαιδρές) ιστορίες


Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν από χθες για την «Ακαδημία κατασκόπων» που θα ιδρύσει η Ε.Ε. στην Ελλάδα. Η αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα του POLITICO που εξηγούσε και ανέλυε τη δεύτερη Ομάδα Προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ε.Ε. γνωστής ως PESCO (Permanent Structure Cooperation).

Σε πρωινές εκπομπές μάλιστα παρουσιαστές διερωτώνται πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην Ακαδημία και τι προσόντα πρέπει να έχει. Η υπόθεση άρχισε ήδη να ακούγεται σαν υπόθεση «Τζέημς Μποντ» με κίνδυνο να προσελκύσει όλους τους επιθυμούντες να γίνουν «μυστικοί πράκτορες 007» από ολόκληρη την Ευρώπη. Θα εξηγήσω τι συμβαίνει με το όλο θέμα πριν αυτό ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητος.

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία - PESCO, είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας και μια διαδικασία προβλεπόμενη από τις Συνθήκες της Ε.Ε. (Συνθήκη της ΕΕ άρθρα 42(6) και 46), και από το Πρωτόκολλο 10. Με τη διαδικασία αυτή, τα κράτη - μέλη που το επιθυμούν, επιδιώκουν να αυξήσουν τη αποτελεσματικότητα τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και να προχωρήσουν περαιτέρω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της ασφαλείας. 25 από τα 28 Κ-Μ συμμετέχουν στο πλαίσιο συνεργασίας.


Το κύριο χαρακτηριστικό της PESCO είναι η ισχυρότατες δεσμεύσεις στον τομέα Άμυνας και Ασφαλείας που ανέλαβαν τα Κ-Μ που αποφάσισαν να μετάσχουν. Το PESCO εγκρίθηκε από το Council τον Δεκέμβριο του 2017. Για την υλοποίηση του πλαισίου αυτού τα κράτη - μέλη με καθαρά δίκη τους πρωτοβουλία πρότειναν το κάθε ένα ξεχωριστά ένα αριθμό προγραμμάτων που θα ήθελαν να υλοποιηθούν και για τα οποία ανελάμβαναν τα ίδια την ευθύνη υλοποίησης και τα οποία αφορούσαν επιχειρήσεις, εκπαίδευση και δυνατότητες. Η (μόνιμη) Επιτροπή Αξιολόγησης αξιολόγησε τα προγράμματα και κατέληξε σε μια αρχική Ομάδα 17 Προγραμμάτων. Τα Προγράμματα αυτά εγκρίθηκαν από το Council τον Μάρτιο 2017. Η Ελλάδα πρότεινε και κατόρθωσε να αναλάβει δύο προγράμματα που την ενδιέφεραν, σχετιζόμενα με κυβερνοάμυνα και θαλάσσια ασφάλεια.

Η διαδικασία αμέσως επαναλήφθηκε και για μια δεύτερη Ομάδα Προγραμμάτων που τα Κ-Μ πρότειναν με δίκη τους πρωτοβουλία να συμπεριληφθούν στα προγράμματα PESCO και να υλοποιηθούν υπ' ευθύνη τους. Στη δεύτερη αυτή Ομάδα, ένα από τα προγράμματα που πρότεινε η Ελλάδα (και το οποίο εγκρίθηκε από όλους τους φορείς) είναι και η δημιουργία στην Ελλάδα και με ευθύνη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενός «Διακλαδικού Ευρωπαϊκού Σχολείου Πληροφοριών», στο οποίο θα εκπαιδεύεται στρατιωτικό αλλά και μη στρατιωτικό προσωπικό σε θέματα διακλαδικών πληροφοριών (Joint EU Intelligence School to train military and non military personnel in Intelligence discipline). Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα το μυθιστορηματικό δεν υπάρχει στη πρόταση αυτή και τίποτα το καινούργιο.

Η Ελλάδα διαθέτει από πολλά χρόνια Σχολή Πληροφοριών των ΕΔ στην οποία εκπαιδεύονται αξιωματικοί πληροφοριών των ΕΔ, των ΣΑ, της ΕΥΠ και πολιτικοί υπάλληλοι των διαφόρων υπηρεσιών με αντίστοιχα καθήκοντα. Η εκπαίδευση είναι κατά κύριο λόγο τεχνική και επιτελική. Πολλές φορές διοργανώνονται διεθνή τμήματα στα αγγλικά στα οποία καλούνται και εκπαιδεύονται στελέχη πληροφοριών των συμμάχων ή φιλικών χωρών.

Στηριγμένη σ' αυτή την εμπειρία η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία πρότεινε το Σχολείο αυτό να αναβαθμιστεί και να αναλάβει επίσημο ρόλο στα πλαίσια της Ε.Ε. Η πρόταση έγινε δεκτή και το Σχολείο θα αρχίσει σύντομα πιστεύω να λειτουργεί στο νέο αναβαθμισμένο του ρόλο, σαν η Κοιτίδα της εκπαίδευσης Διακλαδικών Πληροφοριών για την Ε.Ε. Στη πρόταση της αυτή, η Ελλάδα υποστηρίχτηκε από την Κύπρο, ενώ παρατηρητές του προγράμματος (με δικαίωμα συμμετοχής αν και όταν το αποφασίσουν) είναι η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Τσεχία.

Μιχάλης Κωσταράκος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]