Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν «δαγκώνει» εκεί που τον παίρνει


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η Τουρκία από τη ρητορική περνά στις πράξεις και επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, «Μπαρμπαρός», στο θαλασσοτεμάχιο 4, της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία, στέλνει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, κυρίως όμως προς τη Λευκωσία.

Το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη, ερευνητικό και πολεμικά, αναχώρησε από το τεμάχιο 4 δεν σημαίνει τίποτε επί της ουσίας καθώς είναι προφανές πως θα επανέλθει. Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωνε πρόσφατα ότι «οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί (τεμάχιο 10). Από εκεί και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”», φαίνεται να είχε δίκαιο. Οι Τούρκοι προφανώς και δεν θα παρενοχλήσουν την Exxon Mobil, ενδεχομένως ούτε και της Total. Θα προβαίνει σε ενέργειες που ενοχλούν την Κυπριακή Δημοκρατία και ευθέως αμφισβητούν την κυριαρχία τους.

Υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει: Οι Τούρκοι έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και το ερευνητικό τους πλοίο υποστηρίζεται από τέσσερις φρεγάτες. Σημειώνεται συναφώς ότι παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις η φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Ψαρά», η οποία έλεγχε τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός», όταν κινείτο τις προηγούμενες ημέρες σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.


Κανείς δεν ανέμενε πως θα υπήρχαν αντιδράσεις από τρίτους στις τουρκικές προκλήσεις. Ούτε από τους Αμερικανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από τους Ισραηλινούς. Όλοι τους θα αντιδράσουν όταν θα επηρεασθούν ευθέως τα δικά τους συμφέροντα. Αν και είναι προφανές πως αμφισβητώντας η Τουρκία την κυριαρχία και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, αμφισβητούν και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Λευκωσία μαζί τους.

Είναι προφανές πως εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο ενόψει του γεγονότος ότι το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει βαθμηδόν την ένταση, εγκαταλείποντας ενίοτε τις ρητορικές εξάρσεις και μετακομίζοντας στις πράξεις. Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας στο θαλασσοτεμάχιο 4 θεωρείται ως το πρώτο βήμα αντίδρασης έναντι της Κύπρου και του ενεργειακού προγράμματος. Η κίνηση αυτή στην σκακιέρα της έντασης διαψεύδει εν πολλοίς όσους -κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο- θεωρούσαν πως ο Ερντογάν θα ρίξει τους τόνους και δεν θα προβεί σε προκλήσεις, σε ενέργειες αποτροπής των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]