Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαφωνίες Κοτζιά με τις αλλαγές Ζάεφ


Ζήτημα νέας τροπολογίας για το αναθεωρητέο άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ έθεσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λαμβάνοντας πρακτικά αποστάσεις από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί ικανοποιητικών αλλαγών που απαλείφουν τον αλυτρωτισμό, στο πλαίσιο της αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του στο Open, ότι «θέλει μία προσοχή ο τρόπος που αλλάζει το άρθρο 49». Υπενθυμίζεται, όπως αποκάλυψε η «Κ» το περασμένο Σάββατο, ότι κάποιες ενστάσεις για τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ διατύπωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Κοτζιά, η τροπολογία της κυβέρνησης Ζάεφ ουσιαστικά κάνει λόγο για «μακεδονικό λαό» εξωτερικού, αφήνοντας ανοιχτό θέμα μειονότητας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο τέως ΥΠΕΞ εξαπέλυσε βολές εναντίον του Πάνου Καμμένου, επαναλαμβάνοντας πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, «όπως είχα πει από το 2012», ήταν «σωτηρίας» λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα, οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, καθώς έχουμε περάσει σε «νέα φάση». Σε αυτή τη «νέα φάση», όπως είπε, πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις με σοσιαλιστικές κινήσεις και σοσιαλδημοκράτες, που θα οδηγήσουν στην «ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης».

Οσον αφορά τους λόγους παραίτησής του από την κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και πάλι στο ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ και στην πρότασή του για «βαλκανική συμμαχία», χαρακτηρίζοντάς τη «θεμελιακή πολιτική διαφωνία», που για λόγους ηθικής τον οδήγησε στην παραίτηση. «Προηγήθηκε (σ.σ.: της παραίτησης) η επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ. Βγαίνοντας από το ΝΑΤΟ μίλησε για την ανάγκη, τρεις χώρες, Βουλγαρία , Αλβανία και Ελλάδα, να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της FYROM. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από τον σβέρκο της Κύπρου, το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Την ίδια ώρα αιχμές άφηνε και για το Μαξίμου, με τη φράση πως «δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών».

Αναφερόμενος στο άλλο ζήτημα, των μηνύσεων που έκανε για ψευδείς ειδήσεις, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», προκαλώντας οι καταγγελίες περί χρηματισμού από τον Σόρος να αποδειχτούν. Παρεμβαίνοντας, δε, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε πως «καλό θα ήταν να υπάρξει πλήρης έλεγχος του χρηματισμού των μυστικών υπηρεσιών». Τέλος, όσον αφορά την πιθανή κάθοδο του «Πράττω» στις επικείμενες εκλογές, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οσον αφορά για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως «εκτιμώ τα χαρίσματά του», αλλά «έχω τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

Tην ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για το Βερολίνο, καθώς το Σάββατο θα βρεθεί στο συνέδριο του SPD. Η πρόσκληση θεωρείται πως πάει ένα βήμα παραπέρα τη λεγόμενη «συγκρότηση προοδευτικού μετώπου» στην Ευρώπη με τη συμμετοχή Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Πρασίνων, η οποία εδράζεται στη λογική της αναχαίτισης του ακροδεξιού κινδύνου. Αν και η κοινή κάθοδός τους στις ευρωεκλογές δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο, η κινητικότητα δείχνει πως οι Σοσιαλδημοκράτες σε αυτό το κρίσιμο ιστορικά σταυροδρόμι για το πολιτικό τους μέλλον αναζητούν συνομιλητές στο ευρύτερο προοδευτικό μπλοκ. Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα μετάσχει στις εκδηλώσεις για τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν.

Σταύρος Παπαντωνίου
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]