Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά τους χειρισμούς του Κοτζιά με την Ρωσία


Το ντόμινο στις ελληνορωσικές σχέσεις με την αποπομπή διπλωματών, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έχουν δημιουργηθεί πολύ άσχημες καταστάσεις με την παρουσία του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, και δεν θα ξέρει ο νέος υπουργός τι να περιμαζέψει [εκτός και αν είναι της ίδιας νοοτροπίας και των ίδιων επιρροών, οπότε απλώς θα συνεχίσει].

Μεταξύ των πολλών, η ανερμήνευτη δημοσίως ενέργειά του να στρέψει την Ρωσία εναντίον της Ελλάδας, θα έχει συνέχεια. Οι Ρώσοι δεν είναι δα, και από τα καλά παιδιά που ξεχνούν και συγχωρούν. Για να επανέλθουν οι σχέσεις μας στην πρότερη κατάσταση, θα ζητήσουν αρκετά. Θα το αντιληφθεί αυτό ο πρωθυπουργός όταν επισκεφθεί την Μόσχα. Δεν τον κάλεσαν για τουρισμό.

Ο Ν. Κοτζιάς, με την αποπομπή Ρώσων διπλωματών, δεν δυσαρέστησε απλώς τη Ρωσία, αλλά την έστρεψε εναντίον μας, με τον τρόπο που κινήθηκε, αλλά και με τις δηλώσεις του. Όμως, προ δύο ετών, εν αναμονή της επισκέψεως Λαβρόφ στην Αθήνα, είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ρωσία», καθώς «αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται καθ' οιονδήποτε τρόπο από αυτήν».

Αυτό λησμονήθηκε. Όπως λησμονήθηκαν και τα όσα ανέφερε στα συγγράμματά του, με τα οποία είχα συμφωνήσει. Ότι δηλαδή, φυσικά και βρισκόμαστε στο δυτικό στρατόπεδο, φυσικά και πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και αλληλεγγύη με τα μέλη της συμμαχίας, αλλά δεν πρέπει να διακόψουμε τις σχέσεις μας τόσο με την Ρωσία, όσο και με την Κίνα.


Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ν. Κοτζιάς, είχε χαρακτηρίσει ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, στην εύθραυστη διεθνή συγκυρία, την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ". Είχε επισημάνει, ότι «αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολύ καλή διμερής συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν μία σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Συρία, το Κυπριακό ζήτημα…»

Επομένως, φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε πολύ στενές σχέσεις, αλλά γιατί έπρεπε να διακόψουμε κι αυτές που υπήρχαν, δεδομένου ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε ενέργειες που θα μας βλάψουν; Και αυτό το ενδεχόμενο, δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται με μια πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, δύο από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ζase, που μετέφρασε ο Εχέδωρος, διπλωμάτες του ΟΗΕ ανέφεραν ότι το στοιχείο το οποίο θα θίξουν είναι η νομική ερμηνεία βάσει του διεθνούς δικαίου, για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενός έθνους ή ενός λαού, ένα θέμα το οποίο έθιξε, ήδη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Τουρκία, θα αναφερθούν στο Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και στο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος, που εξέφρασε τη βούληση των πολιτών καθώς και σε εκβιασμούς βουλευτών για την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών.

Βεβαίως, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει νομική εξουσία να αποφασίζει για τέτοιες συμφωνίες, αλλά αναμένεται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει μαζική στήριξη από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, πριν προωθηθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν για το νέο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Και εδώ τώρα, ανακύπτει ο μεγάλος κίνδυνος, ακόμη και αν υπάρχει περίπτωση για άσκηση εκβιασμού, ώστε να μη γίνουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια. Ρωσία και Κίνα, αλλά και Τουρκία, θα ανακοινώσουν, ότι οι χώρες τους, ανεξάρτητα από την απόφαση της Συνέλευσης, θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή, "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η υποσημείωση που η Τουρκία υποχρέωσε στο ΝΑΤΟ, ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας θα αναγνωρίζει το κράτος ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτό που αγνοείται, είναι πόσες χώρες θα τεθούν πίσω από ένα τέτοιο νομικό έγγραφο που θα προέρχεται από τον ΟΗΕ και θα ακυρώνει στην πράξη τη συμφωνία με την Ελλάδα, με την δημιουργία ακόμη δυσμενέστερων καταστάσεων, από αυτές που υπήρχαν πριν από την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]