Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό. Η πραγματική αλήθεια


Τα Βαλκάνια φλέγονται ξανά. Η ώρα του Κοσόβου έφτασε

Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

Το περίεργο ιστορικό και διαχρονικό, όπως αποδεικνύεται, γεωπολιτικό "gambling" που λαμβάνει χώρα στη Βαλκανική χερσόνησο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι και σήμερα, καλά κρατεί.
Βρισκόμαστε σχεδόν δυο εβδομάδες μετά από το αποτυχημένο δημοψήφισμα στα Σκόπια για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο σλαβικής καταγωγής "ψευδομακεδόνας" Χριστιάν Μιτσόσκι, ηγέτης και πολιτικός αρχηγός του VMRO - DPNE, καλεί τον σλαβικής καταγωγής "ψευδομακεδόνα" πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα προτείνει προς την κυβέρνηση των Σκοπίων ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα διάρκειας εκατό ημερών, χρόνος που απαιτείται ώστε να οδηγηθεί η "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε πρόωρες εκλογές, μέσα από μια οικουμενική κυβέρνηση, καθώς η σκοπιανή αντιπολίτευση θεωρεί πως ο χρόνος της κυβέρνησης Ζάεφ έχει τελειώσει.

Ο Χριστιάν Μιτσόσκι έχει διαδεχθεί τον Νικολά Γκρούεφσκι, επί δεκαετίας πρωθυπουργό της "πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", στην ηγεσία της αντιπολιτευτικής "Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα, VMRO – DPNE", όπως μεταφράζονται ακριβώς στα ελληνικά, τα αρχικά γράμματα του πάλαι ποτέ παντοδύναμου εθνικιστικού κόμματος των Σκοπίων.


Η πάλαι ποτέ οθωμανική αλλά και σερβική περιοχή "Μπανοβίνα του Βαρδάρη", βάσει του οθωμανικού μοντέλου διοίκησης που διατηρεί και το βασίλειο της Σερβίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βαπτίζεται το 1945 από τον Στρατάρχη Τίτο, ως "Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με απόφαση των δώδεκα της τότε Ε.Ο.Κ, στη σύνοδο της Λισαβόνας το 1992, συνυπογραμμένη από την τότε ελληνική κυβέρνηση, φέρνει νέα κράτη στον παγκόσμιο χάρτη και νέες καταστάσεις στη βαλκανική χερσόνησο.

Η πρώην σοσιαλιστική γιουγκοσλαβική "Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας" αναγνωρίζεται διεθνώς από 144 χώρες μέχρι σήμερα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όνομα που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη χώρα μετά από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Η ανάλυση του δημοψηφίσματος Ζαεφ

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου οι κάλπες της εκλογικής διαδικασίας του "δημοψηφίσματος Ζάεφ" οδηγούν σε ένα αλλόκοτο αποτέλεσμα, φέρνουν σε πολιτικό αδιέξοδο την "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", ή FYROM, θέτοντας σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προς το παρόν συμφωνημένη, αλλά μη επικυρωμένη ονομασία "Βόρεια Μακεδονία".

Μια πρώτη ανάλυση του "αποτυχημένου δημοψηφίσματος Ζάεφ", αναφέρει πως το 73% του περίεργου, πληθυσμιακά - εθνολογικά, μωσαϊκού της FYROM, αρνείται να αποχωριστεί την ονομασία της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" αλλά και την εθνική ψευδοταυτότητα του "Μακεδόνα" πολίτη.

Η συγκεκριμένη άρνηση αιτιολογείται, καθώς η ιστορικά ψευδέστατη εθνολογική αναφορά του "Μακεδόνα" πολίτη, ή ακόμα και η αλλυτρωτική για την Ελλάδα ονομασία της χώρας ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", βολεύει ως προς την παραχώρηση της κρατικής οντότητας στις ξεχασμένες και "ορφανές" πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες ζουν, ανά αιώνες, στη συγκεκριμένη περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου.

Ποιες οι αντιδράσεις των εθνοτήτων που κατοικούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και αρχικά αυτοπροσδιορίζεται ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", μέχρι να αναγνωρισθεί από 144 χώρες διεθνώς με τη συγκεκριμένη ονομασία αλλά και των μεγάλων δυνάμεων που διαμορφώνουν το γεωπολιτικό gambling στην περιοχή της νότιας Σερβίας;

Οι "Σλαβομακεδόνες"

Η πλειοψηφία των "σλαβοψευδομακεδόνων", νεκρών και ζωντανών, σε ποσοστό 73%, απέχει ή ψηφίζει "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα Ζάεφ.

Οι απέχοντες από το δημοψήφισμα Ζάεφ θεωρούν νεκρή τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την erga omnes αλλαγή του ονόματος της χώρας τους σε "Βόρεια Μακεδονία".

Οι Αλβανοί - μουσουλμάνοι

Η δεύτερη σε μέγεθος πληθυσμιακή ομάδα της FYROM είναι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και συμμετέχουν με το αλβανικό κόμμα DUI στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 90% των κατοίκων αλβανικής καταγωγής της ΠΓΔΜ, εκτός από ένα ποσοστό της τάξεως του 7- 8% ακροδεξιάς προέλευσης, προσέρχεται στις κάλπες, στηρίζουν τη Συνθήκη των Πρεσπών και την ένταξη της πρώην "Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι αντίθετοι ως προς την αλλαγή ονομασίας.

Οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών αλβανικής καταγωγής στη FYROM έχουν αλλάξει ριζικά, εξαιτίας του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τον Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του DUI, ο οποίος στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι όμως, την erga omnes αλλαγή ονομασίας.

Λειτουργία αλβανόφωνου πανεπιστημίου στα Σκόπια

Οι αλβανικής καταγωγής πολίτες έχουν αποκτήσει πλήρη και "ίσα" δικαιώματα με τους ψευδοσλαβομακεδόνες, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει προχωρήσει και στην ίδρυση Πανεπιστημίου στα Σκόπια όπου οι φοιτητές διδάσκονται στην αλβανική γλώσσα τα μαθήματα στις εκάστοτε σχολές.

Κόσοβο

Στα Βαλκάνια τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ανοιχτό το ζήτημα του Κοσόβου, καθώς Σέρβοι και Κοσοβάροι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με στόχο την αλλαγή περιοχών ανάλογα με την πληθυσμιακή πλειοψηφία.

Βουλγαρία

Διαχρονικά γνωστή η επεκτατική πολιτική, αλλά και οι βλέψεις της Βουλγαρίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η τρίτη σε μέγεθος πληθυσμιακή ομάδα της "πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι βουλγαρικής καταγωγής, η πλειοψηφία των μελών ζουν κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, γειτονεύουν με τη βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν.

Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Σερβία

Το Βελιγράδι, απλά, παρακολουθεί την κατάσταση στην πάλαι ποτέ περιοχή της νότιας Σερβίας.

Ο τύπος και οι αναλυτές στη Σερβία, απλά γελούν, όταν στην Ελλάδα γίνονται αναφορές για σλαβομακεδόνες και για υπάρχουσα μακεδονική γλώσσα.

Οι Σέρβοι γνωρίζουν πως στη FYROM δεν υπάρχουν σλαβομακεδόνες, αλλά σερβικής καταγωγής κάτοικοι, οι οποίοι μιλούν, γράφουν, τραγουδούν στα σέρβικα και ακολουθούν τις ίδιες παραδόσεις.

Oι Καραγεώργεβιτς, αλλάζουν τα πληθυσμιακά δεδομένα της νότιας Σερβίας

Η πλειοψηφία των σερβικής καταγωγής σλαβομακεδώνων μετοίκησαν στην πάλαι ποτέ "Μπανοβίνα του Βαρδάρη", όταν οι Καραγεώργεβιτς, η βασιλική οικογένεια της Σερβίας, αμέσως μετά την ίδρυση του Βασιλείου το 1919, βλέπουν πως το μουσουλμανικό στοιχείο κυριαρχεί στην περιοχή της νότιας Σερβίας.

Άμεσα δίνουν ιδιοκτησιακά προνόμια γαιών και φοροαπαλλαγές σε Σέρβους αγρότες και γαιοκτήμονες που θέλουν να μετοικήσουν για να δουλέψουν στην περιοχή. Στόχος της σερβικής βασιλικής οικογένειας η πληθυσμιακή αλλαγή της περιοχής και η επικράτηση του σερβικού στοιχείου έναντι του μουσουλμανικού που επικρατούσε μέχρι τότε.

Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία

Το γεωπολιτικό παιχνίδι των Αμερικανών στην περιοχή της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας δεν αρέσει καθόλου στους Σέρβους καθώς θεωρούν τις Η.Π.Α χώρα εχθρική.

Οι Σέρβοι δεν ξεχνούν τις σχετικά πρόσφατες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη χώρα τους, όταν τον Μάρτιο του 1999 και με εντολή του 43ου Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, οι σύμμαχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με εξαίρεση την Ελλάδα, βομβαρδίζουν το Βελιγράδι καθώς και στρατηγικά σημεία της Σερβίας, εξαιτίας της σερβικής άρνησης, ως προς την υπογραφή της Συνθήκης που θα έκρινε το ανεξάρτητο μέλλον του Κοσσόβου.

Η.Π.Α

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί, με κάθε τρόπο την ένταξη της "πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο χρόνο και αν απαιτηθεί από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις Αθηνών - Σκοπίων και Ο.Η.Ε.

Η αμερικανική διπλωματία, στην ουσία είναι αυτή που επιβάλλει στην Αθήνα και στα Σκόπια τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρεί την, προς το παρόν, μη επικυρωμένη "Βόρεια Μακεδονία", ως ένα ακόμα λάφυρο στον διπλωματικό, υπόγειο, πόλεμο της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα που βρίσκεται σε ισχύ αλλά και σε πλήρη εξέλιξη.

Ρωσία

Η ρωσική διπλωματία θεωρεί πως με τον ρωσικής επένδυσης αγωγό φυσικού αερίου Τurkish Stream θα ελέγξει το γεωπολιτικό περίεργο παιχνίδι στην αναγνωρισμένη "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Η "Μεγάλη Αρκούδα" η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την ένταξη της πρώην σοσιαλιστικής γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στη Βορειοανατολική Συμμαχία προσπαθεί να έχει πρόσβαση στον έλεγχο της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή με φόντο το Κόσοβο και το ομόθρησκο Βελιγράδι.

Τουρκία

Η Τουρκία δεν συγκαταλέγεται, απλά, στις χώρες που πρώτες, αναγνωρίζουν τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η χώρα της ημισελήνου και "μητέρα πατρίδα" των απανταχού αδελφών μουσουλμάνων της πάλαι ποτέ μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος χορηγός σε οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό και στρατιωτικό επίπεδο, της "πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Η τουρκική διπλωματία, κυρίως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, χρησιμοποιεί τον υπέρμετρο αλυτρωτισμό των Σκοπίων έναντι της Αθήνας, ως σύμμαχο στα πάντα υπαρκτά και επικίνδυνα σχέδια της Τουρκίας για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Σύμμαχος της πάλαι ποτέ εθνικιστικής κυβέρνησης του Νικολά Γκρούεφσκι οι τουρκικές επενδύσεις, αρωγός το απλόχερο "μαύρο" πολιτικό χρήμα των Τούρκων επενδυτών προς τους κυβερνητικούς βουλευτές της "πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε περισσότερα.

Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, προωθεί τον αγωγό Τurkish Stream, ο οποίος θα εξελιχθεί, όχι μόνο, ως κυρίαρχο "γεωπολιτικό παίχτη", αλλά θα είναι βάση των αναλύσεων το "μάτι" της ρωσικής και τουρκικής διπλωματίας στα Βαλκάνια.

Το μέλλον στα Βαλκάνια. Τα επόμενα βήματα

Το αποτυχημένο δημοψήφισμα Ζάεφ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου δεν νομιμοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, οδηγεί την "πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας" σε πρόωρες εκλογές.

Ενδεχόμενη νίκη και τυχόν επικράτηση των εθνικιστών του VMRO – DPNΕ οδηγεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όχι μόνο τη "Βόρεια Μακεδονία" αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι επόμενες ώρες, μέρες και ώρες κρίσιμες για την ειρήνη στα Βαλκάνια

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες πιέζουν την εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO - DPNE να προσυπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να δεχθεί την erga omnes ονομασία της "Βόρειας Μακεδονίας" χωρίς να οδηγηθεί η "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε πρόωρες εκλογές, σενάριο που ενδεχομένως θα σημάνει την ταφόπλακα της συμφωνίας.

Τα Βαλκάνια φλέγονται ξανά

Μακεδονικό, αλβανικό, Κόσοβο, θεωρούνται από τους ιστορικούς αλλά και τους διεθνείς αναλυτές ως ζητήματα ικανά για να βαφτεί με αίμα, για ακόμα μια φορά, η ευαίσθητη, πολύπαθη και αρκετά περίεργη πολυπολιτισμική βαλκανική χερσόνησος.

Τι λέτε;

Θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων και τη Βουλή των Ελλήνων ή θα μιλάμε μελλοντικά για μια νεκρή συμφωνία που δεν έφερε την ειρήνη στην Ελλάδα και στην "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας";

Θα έχει ξεχαστεί το ζήτημα της ονομασίας της "Βόρειας Μακεδονίας" στα επόμενα δέκα χρόνια;

Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα μείνουν ως έχουν ή θα έχουμε νέες αλλαγές και τα όποια συνεπακόλουθα;

"Η ιστορία πάντα νικάει το ψέμα".

Αλία Ιζετμπέκοβιτς, Πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Υστερόγραφο
Η ώρα του Κοσόβου έφτασε...


Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]