Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας


Του Σάκη Μουμτζή

Αυτή η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φανερώνει πως επικρατεί το κλίμα «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω.» Κατάρρευση σαν την κυβέρνηση του Ανδρουτσόπουλου, προς μεγάλη λύπη των «προθύμων».

Τελικά ο Α.Τσίπρας ανέσυρε από την ναφθαλίνη το Σκοπιανό για να διασπάσει την Νέα Δημοκρατία και τελικά το Σκοπιανό διαλύει την κυβέρνηση του. Γιατί όλη αυτή η παρακμιακή κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως ο Π. Καμμένος αντιλαμβάνεται πως παραμένοντας στην κυβέρνηση, επέρχεται ο πολιτικός του θάνατος. Και κάνει όλα αυτά που βλέπουμε. Βλέπουμε δηλαδή, πόσο καταλυτικά επέδρασε η συμφωνία των Πρεσπών στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τι συνέπειες είχε στην συγκυβέρνηση. Και όλα αυτά σε πείσμα κάποιων σχολιαστών που θεωρούν πως το Σκοπιανό ελάχιστα επηρέασε την όλη πολιτική κατάσταση.

Κυκλοφορεί η άποψη πως υπάρχει συμπαιγνία των δύο συνεταίρων. Πως όλα γίνονται σε πλήρη συνεννόηση. Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει. Στην πολιτική αυτό που μετρά είναι πώς λειτουργούν τα γεγονότα στους πολίτες, καθώς έτσι διαμορφώνονται οι συνειδήσεις. Και η εικόνα που παρουσιάζουν ο Α. Τσίπρας και ο Π. Καμμένος είναι θλιβερή. Αυτό βλέπει ο πολίτης, μετά από τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό το κλίμα της ενδοκυβερνητικής έντασης αναμφίβολα συμφέρει τον Π. Καμμένο, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ένας σκληρός παίκτης, που έχει μάθει τους κανόνες της πολιτικής επιβίωσης. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της υπεράσπισης της ταυτότητας της Μακεδονίας θα προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με το ακροατήριο του. Το αποτέλεσμα θα δείξει αν θα τα καταφέρει γι΄ακόμα μια φορά.


Αλλά στον Α. Τσίπρα γιατί να συμφέρει αυτή η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση του; Γιατί να τον συμφέρει αυτή η καθημερινή φθορά; Δεν είναι μόνον ο Π. Καμμένος. Προχθές ο Ν.Παππάς «τσουβάλιασε» τον Ν.Φίλη μαζί με τον Κ.Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της Βουλής, αγνοώντας για μια ακόμα φορά τον θεσμικό του ρόλο, αναμείχθηκε άμεσα στο πολιτικό παιχνίδι, επιτιθέμενος αυτήν την φορά στον υπουργό Εθνικής Αμύνης.

Αν ο πρωθυπουργός, για πολύ προφανείς λόγους, θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αυτό μπορεί να το κάνει και χωρίς η κυβέρνηση του να παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα σήψης. Αν προχωρήσει σε εκλογές μέσα σε τέτοιο κλίμα, η συντριβή του θα είναι βεβαία. Οι διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πάντα υπήρχαν, αλλά η νομή της εξουσίας τις έβαζε κάτω από το χαλί. Σήμερα, που η εξουσία φεύγει, οι διαφορές αναδεικνύονται.

Προφανώς, και ο Α. Τσίπρας θεωρεί πως η συμπόρευση του με τον Π. Καμμένο πλησιάζει προς το τέλος της. Ισως να θέλει από τώρα να διαμορφώσει το τοπίο της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον ίδιο, στο οποίο βέβαια δεν θα έχει θέση ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Λοιπόν, θα έχουμε εκλογές; Δεν είναι αυτό το κρίσιμο ερώτημα, αλλά το αν ο Α. Τσίπρας θα μπορέσει να κυβερνήσει είτε με το σημερινό διαλυμένο κυβερνητικό σχήμα είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν το αποπειραθεί, μπορεί τυπικά να παραμείνει στην εξουσία, αλλά ουδείς θα συζητήσει μαζί του, ουδείς θα κλείσει συμφωνίες με μια υπό κατάρρευση κυβέρνηση. Ολοι θα περιμένουν τον επόμενο πρωθυπουργό.

Το Σκοπιανό και οι επιπτώσεις του, μας έκανε να ζούμε τις τελευταίες ημέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]