Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στήνουν μπίζνα με τα κόκκινα δάνεια;


Του Άγη Βερούτη

Στήνουν μπίζνα αντί να προχωρήσουν στη μόνη πραγματική, δοκιμασμένη και ενδεδειγμένη λύση! Την κρατική διαχείριση με στόχο τη διευκόλυνση που θα οδηγήσει στην είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού των αρχικών κεφαλαίων, στο βάθος του χρόνου.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να έχει λυθεί από την αρχή της κρίσης, στην πρώτη διετία. Αν είχε γίνει αυτό δεν θα είχε ποτέ διογκωθεί στο επίπεδο να απειλεί να καταπιεί τη χώρα σήμερα.

Ο τρόπος που το έλυσαν αντίστοιχα σοβαρές οικονομίες στο παρελθόν, όπως των ΗΠΑ το 1932 με την HOLC του Ρούσβελτ και μετά το 2010 η Ιρλανδία με το ΝΑΜΑ, η Ισπανία και η Ιταλία με τις Bad-Banks, ήταν να δημιουργήσουν έναν κρατικό οργανισμό για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων με ειδικούς όρους ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ. Συνήθως δίνουν χαμηλότοκα το μισό κεφάλαιο για 15 χρόνια και το άλλο μισό παγωμένο για ίσο χρόνο, και μετά αναχρηματοδότηση του υπολοίπου κεφαλαίου με όρους της αγοράς, ή πώληση του παγίου και εξόφληση, ή ακόμα και λελογισμένη ρευστοποίηση των περιουσιακών αν δεν γινόταν αλλιώς. Αλλά η ρευστοποίηση σε τιμές αγοράς και όχι χάρισμα.

Χωρίς να χάνει λεφτά το κράτος ούτε το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα η H.O.L.C. έβγαλε και κέρδη για το Αμερικανικό Δημόσιο!

Εμείς εδώ αρχίσαμε την παραφιλολογία για Σεισάχθεια, για "κουρέματα" και τις άλλες σαχλαμάρες.

Δημιουργήσαμε ψευδείς και ανεδαφικές προσδοκίες "χαρίσματος" των δανεικών και "κουρέματος" των υποχρεώσεων, τύπου νόμου Κατσέλη που μας έκανε όλους να νομίζουμε ότι μόνο τα λαμόγια θέλουν επίλυση των Κόκκινων Δανείων, και ότι δήθεν η μόνη λύση είναι να χαριστούν τα μη-εξυπηρετούμενα. Που φυσικά ΔΕΝ είναι καν λύση.


Στην Ελλάδα, αντίθετα με τη σοβαρή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, ξεκίνησε για να στηθεί μια "μπίζνα”. Με την κακή έννοια. Η μπίζνα είναι να πουλάνε μαζικά τις μη-εξυπηρετούμενες απαιτήσεις των τραπεζών σε γελοίες τιμές σε ημέτερους και κολλητούς, οι οποίοι ευελπιστούν να παίξουν τον ρόλο των "Μπροκεράδων" δηλαδή των μεσιτών: αυτοί να μεταπωλούν για 0,10€/ευρώ πακέτα που αγόρασαν με 0,05€/ευρώ. Άμεσα ώστε να μπορούν να διπλασιάζουν τα λεφτά τους σε λίγες μέρες.

Οι κανίβαλοι βρίσκονται γύρω μας. Αν υπολογίσετε ότι μιλάμε για πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί ο Τόμσεν και όσοι εταίροι προήγαγαν τη λύση αυτή αντί για τη σοβαρή τύπου Ιρλανδίας, δεν άφησαν την Ελλάδα να φτιάξει τον αντίστοιχο οργανισμό διαχείρισης και επίλυσης των μη-εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών όπως ο Ιρλανδικός ΝΑΜΑ, ή οι Ισπανικές και Ιταλικές bad-banks με τις όποιες αδυναμίες τους.

Τους ήταν αδιάφορο αν τα μερίσματα της Μεσιτείας που θα εισέπρατταν από τα "κοράκια" θα κατέληγαν σε όπλο μαζικής καταστροφής της Ελληνικής Κοινωνίας.

Γιατί άραγε εμφανίστηκαν από το πουθενά οι μεγαλύτεροι γύπες της Wall Street, στα μετοχικά κεφάλαια των μισοπεθαμένων ελληνικών τραπεζών; Για τα ανύπαρκτα ως γελοία λειτουργικά κέρδη του ελληνικού banking ή για τα distressed Greek Assets, άραγε;

Γιατί τo 2011 εμφανίστηκαν μέχρι και Αργεντινοί (!) επενδυτές μέσω δικού τους hedge Fund και ευρωπαϊκού δικτύου εταιρειών, στην εξαγορά επιχειρηματικών δανείων ελληνικών ξενοδοχείων;

Οι όροι ήταν: 10% προκαταβολή με τριετή περίοδο χάριτος + 20% σε δόσεις από τα 5-7 χρόνια!

Κι όλα αυτά με εγγύηση προσημειωμένα ακίνητα υψηλής αξίας σε τουριστικά νησιά!

Κοινώς "μάθανε ότι κοροϊδευόμ@στε και πλακώσανε κι’ οι γύφτοι!”

Όσο για τις φοβερές πωλήσεις ακάλυπτων δανείων retail (κάρτες, καταναλωτικά κτλ) με 3-5 σεντς στο ευρώ, δεν αρκεί στους εγχώριους τραπεζίτες να κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία ότι ήδη είχαν πάρει προβλέψεις! Διότι οι προβλέψεις δεν πληρώθηκαν από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών αλλά από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, και άρα προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος!

Όλοι μπορούν να αντιληφθούν γιατί οι κυβερνήσεις της κρίσης που διαχειρίστηκαν τη χώρα, ακούγοντας τις κατά καιρούς σειρήνες των λαμογιών στις τάξεις τους, των ημετέρων και των επίδοξων Μπροκεράδων (μεσιτών δηλ.), άφησαν το θέμα των κόκκινων δανείων άλυτο ως σήμερα.

Οι σύμβουλοι και οι "συνεργάσιμοι των Τραπεζών”, οι φίλια προσκείμενοι στους Μπροκεράδες εταίροι εντός και εκτός Ελλάδος προσδοκούσαν να πλουτίσουν με μια δυο κινήσεις, μοιράζοντας δυστυχία στην κοινωνία, υποτίμηση στην οικονομία, και ζόφο στη χώρα.

Αυτοί οι φανεροί και κρυφοί κανίβαλοι που εμπόδισαν την επίλυση του θέματος των Κόκκινων Δανείων που απειλεί σήμερα τη χώρα, πρέπει να βρεθούν και να δικαστούν από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Όσοι μπήκαν στο παιχνίδι για να φάνε ένα κιλό ανθρώπινο κρέας...

Follow the money! Κρύβονται από πίσω του νεότευκτοι "τραπεζίτες”, "συνεργάσιμοι τραπεζικοί υπάλληλοι”, πολιτικοί στελέχη διεθνών οργανισμών των εταίρων που το παίζουν μπροκεράδες, υπουργοί, "συνεργαζόμενες" τρομοκρατικές οργανώσεις-οπερέτες και ολιγάρχες ή επίδοξοι ολιγάρχες που θέλανε να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα των Κόκκινων Δανείων "με το δικό τους τρόπο” αντί για την διεθνώς ενδεδειγμένη πρακτική, την οποία μάλιστα το 2015 πρότεινε ο Στουρνάρας με ένταση, αλλά φευ, σε κλειστά αυτιά! Κρύβονται και συγγενείς φυσικά! Μην ξεχνάμε και τα ξαδέρφια και τους κουμπάρους. Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι ποιος είναι στο payrol τίνος;

Πάντως, οι κανίβαλοι ας μην κοιμούνται ήρεμοι...

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Facebook: https://www.facebook.com/a.veroutis, στο twitter: @Agissilaos ή στείλτε μήνυμα στο agissilaos@gmail.com

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Από τη στιγμή που κατά τα τελευταία 10 χρόνια οι ελληνικές Τράπεζες έχουν λάβει περί τα 280 δις στις ανακεφαλοποιήσεις τους, τα οποία τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ και ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ??? ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ???
  Για να μη χάσει η Βενετιά βελόνι?...
  Ευθύνη για ένα δάνειο έχει μόνο ο δανειολήπτης και όχι και Ο ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣ ???
  ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙς ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΕΟΝ?
  Μήπως οι Τράπεζες είναι οι 'ιερές αγελάδες' του σύμπαντος και δεν πρέπει να τις αγγίζει κανείς,
  έστω κι αν έχουν κανιβαλίσει την ελληνική κοινωνία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην Νέα Υόρκη και το Σίτυ του Λονδίνου κυκλοφορούν ψίθυροι, φήμες και ανησυχία ότι ο ξαφνικός θάνατος του Γιώργου Κατσιάπη στο Μονακό στις 30 Σεπτεμβρίου ίσως δεν ήταν ατύχημα όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν κάποια μέσα ψεύτικης ενημέρωσης αλλά προκλήθηκε ο θάνατός του, επειδή είχε έντονες σοβαρές διαφωνίες για τραπεζικούς χειρισμούς που συστηματικά στοχεύουν στην καταλήστευση των Ελλήνων με κάθε τρόπο και με την χειραγώγηση - απάτη για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυκας" των ομογενών των ΗΠΑ της 7ης Οκτωβρίου, αναφέρεται:

  Σκοτώθηκε ο Γιώργος Κατσιάπης, σύζυγος της Μαργαρίτας Λάτση
  «Εθνικός Κήρυξ» 7 Οκτωβρίου, 2018

  Αδιευκρίνιστες εξακολουθούν να παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Κατσιάπης, σύζυγος της Μαργαρίτας Λάτση, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Μονακό.

  Ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τροχαίο δυστύχημα, χωρίς να διευκρινίζεται πού συνέβη και κάτω από ποιες συνθήκες, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από διάφορες πλευρές που κάνουν λόγο για ζαλάδα του Γιώργου Κατσιάπη και πτώση του από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Το μοιραίο συνέβη την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου αλλά η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή δύο ημέρες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου.

  Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κατσιάπης ζούσε στο Μονακό τα τελευταία χρόνια με την σύζυγό του, Μαργαρίτα. Οι δυο τους ήταν παντρεμένοι από το 1996.

  Ο Γιώργος Κατσιάπης ήταν επί σειρά ετών διευθυντής στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών EFG Eurofinanciere d’ Investissements SAM, μια εταιρεία που λειτουργούσε και λειτουργεί ως ένας από τους πολλούς επενδυτικούς βραχίονες του ομίλου της Eurobank.

  Η Μαργαρίτα Λάτση, που είναι η μικρότερη κόρη του Γιάννη Λάτση και αδελφή της Μαριάννας και του Σπύρου, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το τραγικό συμβάν.

  Ο Γιώργος Κατσιάπης περιγράφεται από τους φίλους και τους συγγενείς του ως ένας πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος που δεν αγαπούσε ιδιαίτερα τις κοσμικότητες.

  Η Real News την ίδια ημερομηνία αναφέρει σε εκτενές άρθρο της για το συμβάν:

  Οι αρχικές πληροφορίες για αυτοκινητικό δυστύχημα δεν επιβεβαιώθηκαν, με γνωστούς και φίλους του υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους που ζουν στο Πριγκιπάτο του Μονακό να επιμένουν ότι ο Γιώργος Κατσιάπης έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πέφτοντας στο κενό από το μπαλκόνι του έκτου ορόφου του διαμερίσματός του. Την
  ίδια στιγμή, η μυστικοπάθεια των Αρχών του Μονακό, που αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες για την τραγική είδηση του θανάτου τού συζύγου της Μ. Λάτση, «φουντώνει» τις συζητήσεις στα λόμπι της Κυανής Ακτής και της Ελβετίας. Οι άλλοτε συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί του εκλιπόντος κάνουν λόγο για έναν ευφυή τραπεζίτη και φιλήσυχο άνθρωπο, που χάθηκε άδικα. Την περασμένη άνοιξη ο Γιώργος Κατσιάπης υπέβαλε παραίτηση από τη θέση που κατείχε σε γνωστή τράπεζα του Πριγκιπάτου και όσοι τον συναναστρέφονταν σημειώνουν με νόημα ότι υπήρχαν στιγμές που τον κυρίευε η θλίψη.

  ........................................................................................

  Είδαμε κάποια σημαντική δημοσιότητα για το γεγονός αυτό στην Ελλάδα και την Ευρώπη για μέλος τέτοιας οικογένειας και σε τόσο ισχυρή τραπεζική θέση;;; Γιατί ο θάνατός του ανακοινώθηκε με καθυστέρηση δύο ημερών χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία από τις αρχές για τον πραγματικό τόπο και τρόπο του "ατυχήματος", όταν για κάθε ανώνυμη σωρό που βρίσκεται οπουδήποτε βοούν έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ;;; Μήπως οι διαφωνούντες με την αδίστακτη ελίτ των τραπεζιτών - ληστών δεν χωράνε πλέον ανάμεσά τους;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]