Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελήφθη η ιστορική απόφαση: Το Φανάρι έδωσε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία


Ιστορική απόφαση του Φαναρίου θεραπεύει το σχίσμα στην Ουκρανία! Αναμένεται η αντίδραση της Μόσχας

Ρεπορτάζ Αντ. Τριανταφύλλου

Στα μαρμάρινα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου του Πατριαρχικού Οίκου στο Φανάρι γράφτηκε χθες το απόγευμα μια νέα σελίδα εκκλησιαστικής Ιστορίας.

Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, πλαισιωμένος από τους εξάρχους στο Κίεβο, τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ και τον επίσκοπο Edmonton Ιλαρίωνα, διάβασε το ιστορικό ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που επιβεβαιώνει την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, θεραπεύοντας το σχίσμα στον κλήρο και τον λαό της χώρας και ακυρώνοντας το δικαίωμα του Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον εκάστοτε μητροπολίτη Κιέβου. Την ανακοίνωση μετέδωσαν ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μόλις ο κ. Εμμανουήλ ολοκλήρωσε την ανάγνωση του ανακοινωθέντος οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι αυθόρμητα αναφώνησαν «δόξα στην Ουκρανία».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανανεώνει την παρουσία του στην Ουκρανία, καθώς ανασυστήνεται το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο, ένα από τα πολλά που υπήρχαν στην Ουκρανία, κάτι που επιβεβαιώνει τη σταθερή και ιστορική σχέση της μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης με την περιοχή.


Ο Φιλάρετος

Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο φροντίζει να θεραπεύσει το σχίσμα στον κλήρο και τον λαό της χώρας, επαναφέροντας στις τάξεις της κανονικής Εκκλησίας ύστερα από αίτημά τους (έκκλητο) τον Φιλάρετο Ντενισένκο με τον τίτλο του μητροπολίτη πρώην Κιέβου και τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Μακάριο.

Αυτό σημαίνει ότι και το ποίμνιό τους, που ως τώρα θεωρούνταν σχισματικό, επανέρχεται στους κόλπους της κανονικότητας και θα αποτελέσει τον λαό της νέας Εκκλησίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών, όπως του ουκρανικής καταγωγής ιστορικού και συγγραφέα Antoine Arjakovsky, τα τρία τέταρτα των 25.000.000 ορθόδοξων χριστιανών της Ουκρανίας υπάγονται σήμερα στο λεγόμενο «Πατριαρχείο του Κιέβου», που έχει επικεφαλής τον Φιλάρετο Ντενισένκο.

Σημαντική εκκλησιολογικά και βαρύνουσας σημασίας είναι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να άρει την ισχύ του Συνοδικού Γράμματος του 1686, που έδινε στη Μόσχα το δικαίωμα να χειροτονεί τον μητροπολίτη Κιέβου. Το συγκεκριμένο γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Διονυσίου ήταν μια μονομερής πράξη του χωρίς έγκριση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποτέλεσε προϊόν πολιτικών και εκβιαστικών πιέσεων από τον Οθωμανό σουλτάνο Μεχμέτ Δ' και τον Ρώσο ηγεμόνα Ιβάν Ε'.

Πάντως, η επόμενη και τελευταία πράξη είναι η έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, που σημαίνει το τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σηματοδοτεί ταυτόχρονα την αρχή της διαδρομής μιας νέας Εκκλησίας.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]