Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν θέλει να "σηκώσει" το γάντι των προκλήσεων Καμμένου ο Τσίπρας


Της Νίκης Ζορμπά

"Θρίλερ" δίχως τέλος είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα αυτό που διαμείβεται μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπουργός Εθνικής Αμύνης και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, αφού εμφανίστηκε με δηλώσεις του στα ερτζιανά (real) απολογητικός ως προς τις προτάσεις που κόμισε στην Ουάσινγκτον, μόλις χθες το μεσημέρι άρχισε να "πυροβολεί" φιλοκυβερνητικό τύπο, κυβερνητικά στελέχη (Ν. Βούτση) εμμέσως και τον Α. Τσίπρα, μέσω αναρτήσεών του (και αναδημοσιεύσεων "ρεπορτάζ") στο twitter.

Δε σηκώνουν το "γάντι"

Και ενώ από το Μαξίμου προσπαθούν να κρατήσουν "χαμηλά" την μπάλα, υποβαθμίζοντας την αντίδραση του Π. Καμμένου δια του twitter, επιμένοντας στα… θετικά σημεία των δηλώσεών του (σ.σ πως δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα έχει συμφωνήσει με Τσίπρα για διατήρηση της κυβερνητικής συμμαχίας έως τον Μάρτιο), οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του που δυναμιτίζουν το ενδοκυβερνητικό κλίμα, δημιουργούν εύλογη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο (όπως μετέδωσε η ΕΦΣΥΝ την οποία διαψεύδει το Μαξίμου) ούτε και σκοπεύει να επικοινωνήσει μαζί του (βάσει των πληροφοριών τουλάχιστον έως την ώρα που τυπωνόταν το Κεφάλαιο).


Αντιθέτως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο, επιχειρείται να σηματοδοτηθεί ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανατάραξη από τις νέες δηλώσεις του Καμμένου στο τουίτερ.

Επ αυτού, αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου.

Επίθεση

Σημειώνεται επιγραμματικά, ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στις αναρτήσεις του στο προφίλ του στο twitter από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται έως την Κυριακή (οπότε και επιστρέφει) ανέφερε συνοπτικώς:

1. Ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ΕΦΣΥΝ είναι εκτελεστικός βραχίονας συμφερόντων και φορέας fake news.
2. Επιβεβαίωσε ότι δεν έχει συνομιλήσει με Α. Τσίπρα γιατί "δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνηθέντα" (σ.σ μορατόριουμ έως τον Μάρτιο)
3. Με αναδημοσιεύσεις "ρεπορτάζ" επιτέθηκε στον Νίκο Βούτση (είχε αντιδράσει στις προτάσεις του περί επέκτασης των αμερικανικών βάσεων)
4. Εμμέσως, πάλι δια… αναδημοσίευσης "ρεπορτάζ", υπονόησε ότι δεν κατανοεί τις αντιδράσεις σχετικά με την πρότασή του περί επέκτασης των αμερικανικών βάσεων, "καρφώνοντας" τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτή είναι συμφωνία που έχει ήδη συνάψει ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν θέλουν "διάλυση"

Οι προκλήσεις του Πάνου Καμμένου, μένουν αναπάντητες προς ώρα από τον Αλέξη Τσίπρα διότι είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί αναταράξεις, διάλυση της συμμαχίας του με τους ΑΝΕΛ και αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας …εν κινήσει, όσο τουλάχιστον σκοπεύει να αναδείξει "θετική ατζέντα".

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ευόδωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, νομοθέτηση των ελαφρύνσεων που περιλαμβάνει το "πακέτο ΔΕΘ" που εξήγγειλε Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη και το "άνοιγμα" της διαδικασίας για Συνταγματική Αναθεώρηση, από την οποία προσδοκά να "στριμώξει" το ΚΙΝΑΛ, δια προοδευτικών προτάσεων. (Εντός ή εκτός εισαγωγικών).

Την προσπάθεια πάντως της Κυβέρνησης να μην τορπιλιστεί αυτή τη στιγμή η συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο, συμμερίστηκε (καίτοι προφανώς με βαριά καρδιά) και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται σήμερα και αύριο (Σάββατο και Κυριακή).

Το …χιούμορ πάντως που επιστράτευσε ο κ. Τσίπρας για να διασκεδάσει τις υπόνοιες την Πέμπτη περί μείζονος κυβερνητικής κρίσης (Έχει τυφώνα στις ΗΠΑ αλλά δεν τον λένε Πάνο, τον λένε Μαικλ, που είπε στους δημοσιογράφους) δεν φαίνεται να στάθηκε ικανό να …εξημερώσει τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Εθνικής Αμύνης, ως φάνηκε από τα "εκτός ελέγχου" χθεσινά tweets του.

"Ανταλλαγή" μηνυμάτων

Έχει πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον η "κόντρα" του Πάνου Καμμένου με την Εφημερίδα των Συντακτών. Και τούτο, γιατί πρόκειται για Μέσο που διάκειται φιλικά προς την Κυβέρνηση και το οποίο βρέθηκε να ζητεί τον τερματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού με "έξωση" του Προέδρου των ΑΝΕΛ από τον θώκο του υπουργείου Αμύνης.

Όπερ σημαίνει ότι η σφοδρή επίθεση του Π. Καμμένου στην ΕΦΣΥΝ και οι… ριπές που εκτόξευσε μέσω τουίτερ, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν "απάντησή" του στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος "μπορούμε και χωρίς αυτόν".

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πρώτος είχε διατυπώσει δημόσια αυτή την εκτίμηση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Wall Street Journal.

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει με αφορμή τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει τυχόν επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή της πΓΔΜ ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει αλλά δεν ξέρει αν θα επιβιώσει και ο κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό, είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, είναι απόφαση του κυβερνητικού μου εταίρου.

Οι νέες …δολιχοδρομίες του Πάνου Καμμένου πάντως, ο οποίος δια του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρου Τοσουνίδη, άφησε δις ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ταχθεί ο κόμμα υπέρ της πρότασης μομφής της Ν.Δ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, οψέποτε φτάσει αυτή στην ελληνική βουλή, άνοιξε το καπάκι του κοχλάζοντος καζανιού στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.

Πρώτος αποστάσεις πήρε ο βουλευτής Θ. Παπαχριστόπουλος (ο οποίος είπε κάτι σαν "να με ξεχασετε εμένα σε τέτοια περίπτωση), ακολούθησε ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Τ. Κουικ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σγουρίδης και πάει… λέγοντας.

Όπερ σημαίνει ότι εάν τελικώς αποφασιστεί διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μένει να φανεί αν θα σημάνει ταυτόχρονα και διάσπαση του (εναπομείναντος) κόμματος του Π. Καμμένου.

* Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί
Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]