Ζάεφ: «Είχα συμφωνήσει με Α. Τσίπρα στο όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν»
Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές, από αυτή που υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ αποκαλύπτει ότι «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».
Ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις που κάνουν τα Σκόπια ο κ. Ζάεφ απαντά: «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».
Επίσης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαριστεί, μέσω της συνέντευξης, τον Έλληνα ομόλογό του. «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντά μεταξύ άλλων: «Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μια χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μια χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».
Όσον αφορά, τέλος, τη συνάντηση με την Μαρία Σπυράκη, ο κ. Ζάεφ απαντά, επιβεβαιώνοντας όσα έχει πει η εκπρόσωπος της ΝΔ, ότι «είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου διέμενα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες»
Ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις που κάνουν τα Σκόπια ο κ. Ζάεφ απαντά: «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας,..
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπον, κατσαπλια Ζαεφ,προσεξε σε τι ολισθημα εχεις πεσει!
Εμεις να δεχτουμε οτι εχεις "μακεδονικη ταυτοτητα" με τα "μακεδονικα" γνωρισματα που διαφερουν
απο αυτα των Ελληνων.
Αν αποδεχεσαι ολα αυτα ,τοτε γιατι συνεχιζεις να κλεβεις την ιστορια και τα συμβολα των Αρχαιων
Μακεδονων,που εχουν τελειως διαφορετικα γνωρισματα και τελειως διαφορετικη ταυτοτητα;
Εξαγονται 3 συμπερασματα:
Πρωτον, ΟΜΟΛΟΓΕΙΣ οτι παραποιειται η ιδια η Ιστορια απο το ψευτοκρατιδιο σου εδω και 70+
χρονια για να την οικειοποιηθει το τελευταιο.
Δευτερον, απο την στιγμη που χρησιμοποιουνται συνεχως αρχαιοελληνικα συμβολα που σχετιζονται με
την αρχαια Μακεδονια, οπως ο Ηλιος της Βεργινας, την "Συμφωνια" των Πρεσπων δεν την σεβεσαι
εσυ οι ιδιος!
Τριτον, εαν μεχρι και σημερα εχουν ειπωθει τοσα χοντρα ψεμματα εις βαρος της πραγματικης
Ιστοριας, γιατι να δεχθει καποιος οτι ειναι τα μοναδικα;
Γιατι να δεχθει καποιος ως αληθες γεγονος την υπαρξη "μακεδονικης" ταυτοτητας και γλωσσας ,οταν
μεσω αυτης της "συμφωνιας" ομολογειται η μεχρι σημερα παραχαραξη της Ιστοριας απο τους ιδιους
τους Σκοπιανους;