Ισλαμιστής, φίλος του Οσάμα μπιν Λάντεν, πράκτορας και μέλος της… Μουσουλμανικής Αδελφότητας!
Έχοντας περάσει τρεις δεκαετίες συνεργαζόμενος στενά με τις υπηρεσίες ασφαλείας στον αραβικό κόσμο και στη Δύση, ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι γνώριζε τους κινδύνους που αναλάμβανε εισερχόμενος στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει το διαζευκτήριό του.
Του John R. Bradley
The Spectator (απόδοση)
Άνθρωπος του καθεστώτος κάποτε, άσκησε κριτική στον πρίγκιπα – διάδοχο Μωχάμεντ μπιν Σάλμαν, τον de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας που δεν ανέχεται και πολύ την κριτική. Ο Κασόγκι ζούσε στην Ουάσινγκτον, αυτοεξόριστος, μακριά του καθεστώτος.
Μετά από ανεπιτυχείς επισκέψεις στο προξενείο και την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ο Κασόγκι, παγιδεύτηκε σε ένα δολοφονικό σχέδιο με θύμα τον ίδιο. Οι τουρκικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως την ίδια μέρα που μετέβη ο Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη πήγαν και 15 Σαουδάραβες με διπλωματικά διαβατήρια και πήγαν στο προξενείο λίγο πριν από τον Κασόγκι.
Αποστολή τους ήταν να βασανίσουν και να σκοτώσουν τον Κασόγκι, βιντεοσκοπώντας την όλη διαδικασία για να δείξουν το έργο τους σε αυτόν που τους ανέθεσε. Σύμφωνα με τους Τούρκους το σώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε, τοποθετήθηκε σε πακέτα και κατόπιν φορτώθηκε σε ένα βαν με μαύρα παράθυρα. Οι δε δολοφόνοι εγκατέλειψαν την Τουρκία.
Το Ριάντ όμως αρνήθηκε άμεσα τις κατηγορίες. Όμως καθώς δεν υπάρχει κανένα ίχνος του από την στιγμή που μπήκε στο προξενείο και μετά όλοι αναρωτιούνται αν ο πρίγκιπας Σαλμάν τον δολοφόνησε. Την ίδια ώρα φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε ονόματα και φωτογραφίες των 15 δημίων του Κασόγκι, γράφοντας πως τρεις τουλάχιστον από αυτούς είναι μέλη της προσωπικής φρουράς του πρίγκιπα.
Επίσης σύμφωνα με αμερικανικό μέσο το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου έχει εξαφανιστεί και όλοι σε όλους τους Τούρκους εργαζόμενους σε αυτό δόθηκε ημερήσια άδεια απουσίας. Σύμφωνα με τους New York Times, στην ομάδα των δημίων υπήρχε και ένας ειδικός με πριόνι για να κόψει τα οστά του Κασόγκι (σ.σ. ο επικεφαλής της σαουδαραβικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας).
Σε πολλά το καθεστώς του Σαλμάν φαίνεται ριζοσπαστικό. Οι γυναίκες επιτρέπεται πλέον να οδηγούν, η θρησκευτική αστυνομία έχει περιοριστεί, έχει υπάρξει προσέγγιση με το Ισραήλ έναντι του Ιράν. Το αίμα όμως δεν έχει σταματήσει να ρέει. Οι δημόσιες εκτελέσεις συνεχίζονται και ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται. Βασανιστήρια, καταπίεση της σιιτικής μειονότητας, διώξεις ακτιβιστών, συνεχίζονται.
Η τύχη του Κασόγκι έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, αλλά για λάθος λόγους. Ο Κασόγκι δεν ήταν φιλελεύθερος, ούτε η προοδευτική φωνή, όπως τον παρουσιάζουν ορισμένοι στη Δύση. Στην πραγματικότητα ο Κασόγκι δεν ήταν τίποτα από αυτά. Ήταν μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ισλαμιστής μέχρι τέλους, που εξυμνούσε την Αδελφότητα ακόμα και μέσω της Washington Post όπου εργαζόταν.
Ήταν υπέρμαχος της «μετριοπαθούς» συριακής αντιπολίτευσης και με τα άρθρα του καλούσε τον πρίγκιπα Σαλμάν να μην υιοθετήσει το δυτικό – δημοκρατικό μοντέλο, αλλά να ακολουθήσει το πολιτικό Ισλάμ. Το κοσμικό κράτος ήταν εχθρός για τον Κασόγκι. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Σαουδική Αραβία στο πλευρό του καθεστώτος, κερδίζοντας πολλά χρήματα.
Ο Κασόγκι είχε πει στη μνηστή του να ενημερώσει τον Τούρκο βουλευτή του ΑΚΡ Γιασίν Ακτάι σε περίπτωση που δεν βγει από το προξενείο. Το ΑΚΡ όμως, το κόμμα του Ερντογάν, είναι ουσιαστικά ο τουρκικός κλάδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Εξάλλου ο Κασόγκι ποτέ δεν άσκηση σοβαρή κριτική στον Ερντογάν.
Ο χαρακτηρισμός του Κασόγκι ως προοδευτικού – φιλελεύθερου είναι καθαρά μια δυτική επινόηση. Ίσα – ίσα ο Κασόγκι, στην πραγματικότητα, διώχθηκε λόγω του δεσμού του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας ήταν ένας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών στην χώρα του.
Ακόμα χειρότερα, ο Κασόγκι είχε σχέσεις με την αλ Κάιντα και ήταν φίλος του Οσάμα μπιν Λάντεν όταν εκείνος πολεμούσε τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Παράλληλα ο Κασόγκι δούλευε για τις σαουδαραβικέ υπηρεσίες και προσπαθούσε να φέρει κοντά τον μπιν Λάντεν με τον οίκο των Σαούντ.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ο Κασόγκι διέκοψε τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα. Παράλληλα διορίστηκε σύμβουλος του επικεφαλής των σαουδαραβικών υπηρεσιών πρίγκιπα Τουρκί αλ Φαϊζάλ, ο οποίος μετά την 11η Σεπτεμβρίου διορίστηκε πρέσβης σε Λονδίνο πρώτα και Ουάσινγκτον αργότερα. Ο Κασόγκι τον ακολούθησε.
Ήταν μια εποχή που υπήρχαν τρελά σχέδια για την Σαουδική Αραβία, ακόμα και της έξωσης του καθεστώτος και της ανάληψης του ελέγχου των πετρελαίων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Αμερικανοί ήρθαν σε επαφή με τον Κασόγκι επί του σχεδίου αυτού.
Πάντως πριν μερικές εβδομάδες ο πρίγκιπας Σάλμαν φέρεται να είχε προχωρήσει σε κίνηση καλής θέλησης προς τον Κασόγκι, προτείνοντάς του θέση συμβούλου του. Ο Κασόγκι αρνήθηκε για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους. Αυτό ήταν ίσως το θανάσιμο σφάλμα του, μαζί με την ίδρυση από τον ίδιο του πολιτικού κινήματος για την Δημοκρατία στον Αραβικό Κόσμο.
Ο Σάλμαν δεν θα επέτρεπε στον Κασόγκι να σχηματίσει πυρήνα αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως η μοίρα του Κασόγκι δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει εντός της Σαουδικής Αραβίας.
Defence-Point
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...