Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε κλοιό ο Βαρθολομαίος από Πούτιν και Ερντογάν


Δεν είναι Οικουμενικός Πατριάρχης!

Την πιο επικίνδυνη τροπή των τελευταίων δεκαετιών παίρνουν πλέον οι πάντοτε ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το πρόσφατο «ναυάγιο» στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου, στο Φανάρι, γύρω από το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σε μια άνευ προηγούμενου κίνηση που δεν συνάδει με ιερωμένους οι Ρώσοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, υιοθετώντας εμμέσως ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της Άγκυρας.

Ο μητροπολίτης Βολόκολαμσκ, Ιλαρίων, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 TV, είπε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του «Οικουμενικού» από τους περισσότερους Ορθοδόξους.

Απείλησε μάλιστα με αντίμετρα και διακοπή της κοινωνίας μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επανεξετάσει την απόφασή του για την αποστολή του αρχιεπισκόπου Παμφίλου, Δανιήλ και του επισκόπου Edmonton, Ιλαρίωνα, ως Εξάρχων στο Κίεβο.

Η ρωσική εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο βεβαίως. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διακόψουμε τις κανονικές μας σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα σημαίνει πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του – όπως κάνει σήμερα – «ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως». Τουλάχιστον οι μισοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν τον αναγνωρίζουν. Από τις πράξεις του, θα διασπάσει τον ορθόδοξο κόσμο στην πράξη.


Το όνειρο της Μόσχας για την απόκτηση της Οικουμενικότητας

Πάντως όσοι ασχολούνται τόσο με τη διπλωματία όσο και με τα εκκλησιαστικά θέματα δεν ξαφνιάστηκαν από τις κινήσεις της Μόσχας, αν και φαίνεται πως αυτή τη φορά τραβάει το σχοινί στα άκρα.

Οι φόβοι που εγείρονται ωστόσο είναι μεγαλύτεροι από κάθε άλλη φορά δεδομένης της συμμαχίας στο πεδίο της Συρίας μεταξύ του του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομόλογού του Ταγιπ Ερντογάν.

Άλλωστε ούτε η Τουρκία καλοβλέπει την ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θα έκανε τα πάντα για να «ξεριζώσει» από εκεί την καρδιά της Ορθοδοξίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, είχε ήδη δείξει τις ακραίες διαθέσεις τους καθώς μιλώντας σε ιερωμένους στη Μόσχα τον Ιούλιο είχε πει: «Οι προσπάθειες απομάκρυνσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Πανορθόδοξη καταστροφή».

Οι προσπάθειες των Ρώσων στην πρόσφατη ιστορία να διεισδύσουν στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε Μόσχας, Αλέξιος, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον διορισμό Ρώσων κληρικών στο ρωσικό προξενείο της Πόλης και τη ρωσική πρεσβεία κάτι που ο Βαρθολομαίος αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Με την κοίμηση του Αλεξίου και τη διαδοχή του από τον Κύριλλο άρχισε το φλερτ με την Τουρκία. Η Άγκυρα που θα ήθελε διακαώς αν μη τι άλλο την αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσέφερε κάθε διευκόλυνση σε Ρώσους ιερείς την ώρα που έδινε μετά βίας τρίμηνη βίζα σε Έλληνες ιερωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» με αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα για τους φόβους Βαρθολομαίου γύρω από τα ρωσικά σχέδια, τον Ιούλιο του 2009 ο Αμερικανός πρόξενος έγραφε: «Τόσο ο ίδιος ο Πατριάρχης και οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις προσπάθειες της Ρωσίας να μεταφερθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Μόσχα».

Άλλο ένα θερμό επεισόδιο ενδεικτικό της υπονόμευσης του Οικουμενικού Θρόνου, ήταν η ακύρωση της συμμετοχής της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πανορθόδοξο Συμβούλιο που διοργανώθηκε στην Κρήτη.

Μάλιστα τότε οι Μοσχοβίτες είχαν επιλέξει να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους μόλις τρεις εβδομάδες από την έναρξή της με έκτακτη σύσκεψη της Αγίας Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας στις 13 Ιουνίου 2016.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]