Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρέμβαση Άγκυρας για ακύρωση των αλλαγών στις Μουφτείες


Θέμα Θράκης και Μουφτήδων θέτει και πάλι η Άγκυρα καθώς συντονισμένα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι οργανώσεις που εκφράζουν τον τουρκισμό στην Θράκη, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική λειτουργία των Μουφτειών, στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων με τα οποία η εφαρμογή της Σαρίας είναι πλέον προαιρετική.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόυ, υιοθετεί την ανακοίνωση της λεγομένης «Συμβουλευτικής Επιτροπής» που αναφέρει την ανησυχία της για την «κατάργηση της αυτόνομης δομής της οργάνωσης της Μουφτείας η οποία κατοχυρώνεται με διεθνείς συνθήκες» και εκφράζει την ανησυχία της Άγκυρας για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των «ομογενών» της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», τη στήριξή της στους «εκλεγμένους μουφτήδες» και καλεί την Αθήνα να λάβει υπόψη τις θέσεις της μειονότητας.

Η αφορμή δόθηκε με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Αυγούστου, με θέμα «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή - Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες». Με το Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό της Σαρίας στην Θράκη και συγχρόνως τη θεσμική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της λειτουργίας των Μουφτειών.


Νέοι θεσμοί δημιουργούνται στις Μουφτείες, όπου προστίθεται εξειδικευμένο προσωπικό ενώ αυτό που ίσως ενοχλεί τους ακραίους κύκλους είναι ότι όλο το προσωπικό που προβλέπεται στις νέες δομές θα είναι είτε μόνιμοι είτε μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι έτσι δεν θα είναι εξαρτημένοι από το τουρκικό Προξενείο και ευάλωτοι σε απειλές και εκφοβισμούς. Επίσης ενοχλεί το τουρκικό Προξενείο ότι επίσημη πλέον γλώσσα για κάθε υποβολή εγγράφων στην άσκηση δικαστικής αρμοδιότητας από τους Μουφτήδες, θα είναι η «επίσημη γλώσσα του κράτους» δηλαδή η ελληνική, ενώ οι αποφάσεις τους θα εκδίδονται στην ελληνική γλώσσα και όχι στα οθωμανικά όπως και στο παρελθόν συνέβαινε.

Η προοπτική αναβάθμισης των Μουφτειών και της αποτελεσματικής λειτουργίας τους, αλλά και η καθιέρωση της προαιρετικής εφαρμογής της Σαρίας, είναι βήματα που εφόσον ολοκληρωθούν και παρά τον κίνδυνο να υπάρξουν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, θα αποτελέσουν βήμα για να αντιμετωπισθεί η επιρροή που μέσω και του τουρκικού Προξενείου και άλλων μηχανισμών έχουν και επιδιώκουν να διευρύνουν οι ψευδομουφτήδες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις συσκέψεις και στις παρασυνάξεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Θράκη, στην έδρα μάλιστα οργανώσεων που έχουν στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός», συμμετείχαν και οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές.

Ν.Μ.
LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]