Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Χρίσμα" από την Ουάσιγκτον για τον αγωγό East Med


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέσα στον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος έχει σχεδιαστεί με στόχο να ενώσει τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου με τις αγορές της Ευρώπης.

Την Παρασκευή, ωστόσο, το έργο που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και εκτός ΕΕ, αποτέλεσε αντικείμενο της κοινής συνάντησης που είχαν οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Βουλγαρίας, της Σερβίας αλλά και ο υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Για την ακρίβεια η συνάντηση των κ. κ. Γ. Σταθάκη, Y. Steinitz, T. Petkova, A. Antic και M. Menezes, είχε ως αντικείμενο θέματα ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας. Ωστόσο μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η προοπτική του αγωγού East Med και πιθανότητα όδευσής του προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων.

Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε στο τραπέζι από την πλευρά του υφυπουργού ενέργειας των ΗΠΑ αλλά και του Ισραηλινού υπουργού ενέργειας, οι οποίοι φέρονται να είναι προβληματισμένοι σε σχέση με τις θέσεις και τις απόψεις που έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα από την ιταλική πλευρά, η οποία επίσης συμμετέχει στο project. Ιδιαίτερα η αναδίπλωση και τα μπρος - πίσω της Ρώμης σε σχέση με τον αγωγό TAP δεν έχουν περάσει απαρατήρητα και έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας, έστω και εάν τελικά δόθηκαν εγγυήσεις από την ιταλική πλευρά ότι το έργο δεν θα εμποδιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε η πρώτη επαφή για την πιθανή νέα χερσαία όδευση του East Med, ώστε μέσω Βαλκανίων να κατευθύνεται προς την Αυστρία, καλύπτοντας στο ενδιάμεσο και τις ενεργειακές ανάγκες χωρών όπως η Σερβία.


Μάλιστα στην πενταμερή της Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκε να υπάρξει και νέα συνάντηση με τη συμμετοχή τόσο της Κύπρου όσο και της Ρουμανίας που επίσης εμπλέκονται στο έργο, υπό την εναλλακτική του μορφή.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός East Med στην αρχική του μορφή έχει σχεδιαστεί να έχει μήκος 1900 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από την Κύπρο, κατευθυνόμενος προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα φτάνει σε υποθαλάσσιο βάθος έως και 3 χιλιόμετρα, ενώ η χωρητικότητά του θα είναι όσο και η αρχική του αγωγού TAP, δηλαδή περί τα 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. Με την παράλληλη κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών θα είναι εφικτή η περαιτέρω διάχυση ποσοτήτων αερίου προς την Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο East Med θα αποτελείται από τρία τμήματα:

( i ) ένα αγωγό από τα σημεία εξόρυξης Κύπρου-Ισραήλ,
( ii ) ένα υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη , και
( iii ) ένα αγωγό από την Κρήτη προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί εντός του μήνα να γίνει σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ, γίνεται με στόχο να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας, που σχεδιάζεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]