Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν άρχισε τα παιχνίδια στη Θράκη


Τον “πόνεσαν” οι αποφάσεις για τους μουφτήδες

Του Νίκου Μελέτη

Σκληρή γραμμή για την Θράκη και το θέμα των Μουφτήδων υιοθετεί η Άγκυρα, όπως ειχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ χθες, ζήτησε προκλητικά την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος που αναδιοργανώνει και εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας των Μουφτειών.

Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος από το να ενισχύσει τις ακραίες φωνές της μειονότητας οι οποίες επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής και να υπονομευθούν και να ακυρωθούν αλλαγές στην λειτουργία των Μουφτειών, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κενό, που αυθαίρετα και παράνομα επιχειρούν να καλύψουν οι ψευδομουφτήδες.

Προβληματικό στοιχείο όμως είναι ότι στις διεργασίες που ήταν σε εξέλιξη τις τελευταίες δυο εβδομάδες με επίκεντρο την λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» και τις δυο Ψευδομουφτείες συμμετείχαν και οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές, τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στέλνοντας έτσι σε μια δύσκολη και οριακή πολιτική κατάσταση, μήνυμα στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμι Ακσόυ έσπευσε να υιοθετήσει την ανακοίνωση της αποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής» εκφράζοντας την ανησυχία της Άγκυρας για την «κατάργηση της αυτόνομης δομής της οργάνωσης της Μουφτείας που κατοχυρώνεται με διεθνείς συνθήκες» αλλά και για την ελευθερία άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των «ομογενών» της «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στους «εκλεγμένους μουφτήδες» και κάλεσε την Αθήνα να επανεξετάσει το Προεδρικό Διάταγμα και να λάβει υπόψη τις θέσεις της μειονότητας.

Αφορμή για το κλίμα αναταραχής που επιχειρούν να προκαλέσουν οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στην Θράκη είναι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας στο τέλος Αυγούστου ,με θέμα «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή -Σύσταση ,οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες».


Με το Προεδρικό Διάταγμα υλοποιείται ουσιαστικά ο νόμος που προβλέπει μόνο την προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας στην Θράκη και την πλήρη αναδιοργάνωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Μουφτειών, που πλέον θα ασκούν και τα δικαστικά καθήκοντα με τρόπο που αρμόζει σε σύγχρονη συντεταγμένη Πολιτεία.

Νέοι θεσμοί, όπως η «Διεύθυνση Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή» και η επάνδρωση τους με καταρτισμένο προσωπικό που θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι , η πρόβλεψη μετακλητών υπαλλήλων ειδικών θέσεων η δυνατότητα απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και ιεροδιδασκάλων για την ενίσχυση της λειτουργίας των Μουφτήδων, είναι μερικά από τα όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα.

Με τον τρόπο αξιοκρατικής ανάδειξης του προσωπικού των Μουφτειών και η ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου, στερεί την δυνατότητα που είχαν εξωθεσμικοί μηχανισμοί να επιβάλλουν τις δικές τους επιλογές ώστε να ελέγχουν εκ των έσω την κάθε Μουφτεία, ενώ προσφέρεται έτσι η στοιχειώδης εξασφάλιση για τους υπαλλήλους των Μουφτειών έναντι των απειλών και εκβιασμών των μηχανισμών του Τουρκικού Προξενείου.

Έτσι δημιουργούνται συνθήκες αναβάθμισης της λειτουργίας των Μουφτειών ,κάτι που δεν θέλει φυσικά η τουρκική πολιτική στην Θράκη ,που έχει επενδύσει στην παρακμή των Μουφτειών και την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από τους ψευδομουφτήδες.

Αυτό όμως που πραγματικά φαίνεται να ενοχλεί την Τουρκία είναι ότι εφαρμόζοντας πλήρως τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης , με το νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται ότι όλα τα έγγραφα στην διαδικασία άσκησης των δικαστικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων θα είναι στην «επίσημη γλώσσα του Κράτους», δηλαδή την Ελληνική και οι αποφάσεις θα εκδίδονται στην ελληνική και οθωμανική γλώσσα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Βεβαίως ίσως θα πρέπει να επανεξετασθεί η πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση της ελληνικής και στην συζήτηση των υποθέσεων ενώπιον του Μουφτή ,με την πρόβλεψη φυσικά της χρήσης διερμηνέα σε περίπτωση που κάποιος διάδικος δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.

Απώτερος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι ο εκφυλισμός των Μουφτειών η απόλυτη ντε φάκτο κυριαρχία των ψευτομουφτήδων και η επιβολή της διαδικασίας ανάδειξης μουφτήδων μέσω απευθείας εκλογής από τους πιστούς ,σε μια προσπάθεια μέσω των μηχανισμών του Προξενείου που χειραγωγεί την μειονοτική ψήφο , την «δημιουργία» θρησκευτικοπολιτικού ηγέτη που θα έχει και την νομιμοποίηση της «λαϊκής ψήφου».

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]