Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΑΤΟ: Αν η Αθήνα δεν στηρίξει τις «Πρέσπες» θα χάσει την αξιοπιστία της


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Σίγουρος ότι η Ελλάδα «θα τιμήσει τη συμφωνία» των Πρεσπών δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αφήνοντας και αιχμές για όσους την αμφισβητούν (ανάμεσά τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης) υποστηρίζοντας πως κάτι σχετικό θα τραυμάτιζε την αξιοπιστία της χώρας.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Stoltenberg σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «και το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό».

Απευθυνόμενος παράλληλα προς τα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ από το να συμφωνήσει στο ονοματολογικό με την Ελλάδα».

«Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουν «όχι» στη συμφωνία και ‘ναι’ στο ΝΑΤΟ. Για κάποιους στην ΠΓΔΜ αυτή θα ήταν μια καλή λύση. Αλλά αυτή η λύση δεν υπάρχει. Ήμουν πολύ καθαρός πάνω σε αυτό» σημειώνει, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει δρόμος προς το ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού».


Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα ο κ. Stoltenberg σημειώνει πως «αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας» και συμπληρώνει πως «φυσικά η απόφαση ανήκει στον λαό της ΠΓΔΜ». «Πρόκειται, βέβαια, για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση στη χώρα, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία είναι υπέρ της συμφωνίας» αναφέρει.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η συμφωνία περάσει στο δημοψήφισμα, γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και μετά η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία στη Βουλή ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει ότι «πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία σε δύο χώρες» και πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναγκάσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Εκφράζει πάντως τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι, όπως υπογραμμίζει, «είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία». «Όταν μια χώρα ψηφίζει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά εφαρμόζει και τα δύο μέρη των δικών της υποχρεώσεων, τότε η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας» παρατηρεί.

Κάποια στιγμή θα πρέπει από την ελληνική πλευρά να κατατεθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο πως το ΝΑΤΟ έχει προ πολλού χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στην Ελλάδα, ενώ με την τελευταία δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ διεισδύει στην εσωτερική πολιτική της χώρας, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς μια "απειλή" για υποβιβασμό του διεθνούς κύρους της Ελλάδας με πρωτοβουλία του... ΝΑΤΟ!!! Σε κάθε περίπτωση ο κ. Στόλτενμπεργκ θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί τη λέξη αξιοπιστία εκ μέρους του ΝΑΤΟ...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "Αν οι Αθήνα δε στηρίξει τις "Πρέσπες" θα χάσει την αξιοπιστία της"
    Οι μεγαλύτεροι φασίστες όλων των εποχών, οι νεοταξίτες ηγέτες και ηγετίσκοι άρχισαν το "μασσάζ" στην επόμενη κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό.

    ΟΧΙ, ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΕΝΤΕΛΏΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ! (ΑΠΟ STETTINIUS μεχρι STOLTENBERG μόλις μια ανάσα της αιωνιότητας-άλλα τότε, εντελώς άλλα τώρα).

    ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ "ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!

    ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΊΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΑΥΤΉ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΤΟΛΤΕΝΒΕΡΓΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, χα,χα,χα, την είδαμε στην Κύπρο, την είδαμε στα Ίμια, άντε στον διάολο Στόλτενμπεργκ που μια ζωή μας πατάτε και μας παίρνετε τα εδάφη μας για να τα δώσετε στους Τούρκους, που καλά σας κάνουν και σας κοροϊδεύουν παρόλα όσα τους δώσατε και που είστε έτοιμοι να τους δώσετε και άλλα εδάφη μας για να γυρίσουν την πλάτη τους στην Ρωσία.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]