Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαλβίνι και Ντι Μάιο δείχνουν τον άλλον δρόμο


Στο ιταλικό πείραμα παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα των Ευρωπαίων, καθώς πλησιάζει ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων Κομισιόν-Ρώμης για τον νέο προϋπολογισμό του Ιταλικού κράτους. Τα ιταλικά ομόλογα εξακολουθούν να δέχονται διεθνείς πιέσεις, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ωστόσο, με τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους τούς έδωσε σημαντική ανάσα, πριν ξεκινήσει τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Την Τετάρτη, μετά τις διαβεβαιώσεις Κόντε, ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν για ένα «θαρραλέο» δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι «παράλογη και ανόητη» στις απαιτήσεις της, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, κατέγραψαν πτώση 5-7 μονάδων βάσης.

Μείωση κατά πέντε μονάδες βάσης σημείωσε και το δεκαετές ιταλικό ομόλογο αναφοράς, το οποίο διαμορφώθηκε στο 2,82%, που είναι και το χαμηλότερο εδώ και μία εβδομάδα. Την ίδια ώρα, το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν στις 242 μονάδες βάσης, στην μικρότερη διαφορά και αυτό, επίσης εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Αναλυτής της Mizuho σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κόντε είπε ότι «μπορούν να ερμηνευθούν ως μία ένδειξη πως κάποια μέτρα για τις δαπάνες μπορεί να εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους». Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τόνος της Ρώμης δεν δείχνει «συγκρουσιακός», αν και συμπλήρωσε ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της διαδικασίας».
Σοβαροί και θαρραλέοι, αλλά όχι παράλογοι

Αναφερόμενος στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα αρχίσει να συζητείται τον Σεπτέμβριο, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα είναι σοβαρός, θαρραλέος και θα περιέχει μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη ότι «η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί στις μεταρρυθμίσεις».


Ο Τζουζέπε Κόντε διευκρίνισε ότι δεν θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και την δημόσια υγεία, επισήμανε ωστόσο ότι θα εγκριθεί ένας νέος κανονισμός για τις δημόσιες εργολαβίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε πάντως στην «φορολογική μεταρρύθμιση», καθώς και στο «εισόδημα του πολίτη» για τους ανέργους, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Υπογράμμισε τέλος ότι η Ιταλία θα πάει με «ψηλά το κεφάλι» στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα «σοβαρό και θαρραλέο, το οποίο να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας». «Θα είμαστε σκληροί, σοβαροί και ακριβείς, αλλά όχι παράλογοι και απερίσκεπτοι», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο λογαριασμός του Τρία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία προέβλεψε μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο έλλειμμα για το 2019, πράγμα που σημαίνει και επιβράδυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Τρία ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2%, χαμηλότερα δηλαδή από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5%. Είπε ακόμη ότι περιμένει πτωτική αναθεώρηση και στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, υπολογίζοντάς τον στο 1 ή 1,1% για το 2019, αντί για 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Αυτή η επιβράδυνση θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 1,2% το 2019», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας. Θα είναι δηλαδή υψηλότερο κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα από τον στόχο για έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Τρία πάντως πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα έχει μια πιο σαφή εκτίμηση για το έλλειμμα τον Σεπτέμβριο και διευκρίνισε ότι το μέγεθός του θα εξαρτηθεί από το κόστος εξυπηρέτησης χρέους και το ποσό των εσόδων ή των περικοπών δαπανών που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αποφύγει μια αύξηση στον ΦΠΑ.
Η Κομισιόν και τα συμφέροντα

Ο λογαριασμός του Ιταλού υπουργού Οικονομίας δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μία επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων και το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα μπορούσε η εξέλιξη αυτή να φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν την νέα αντισυστημική κυβέρνηση της Ρώμης.

Ο Τρία είναι καθησυχαστικός ως προς αυτό, σημειώνοντας ότι όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά σχέδια είναι «συμβατά» με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία έναντι της ΕΕ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Κόντε διατηρεί τον στόχο για μείωση του χρέους, παρά την επιβράδυνση που φέρνει η χαμηλότερη ανάπτυξη. Ο Τρία θεωρείται βέβαια μετριοπαθέστερος από τους περισσότερους εταίρους του στην κυβέρνηση των «Πεντάστερων» και της Λέγκας. Υπάρχουν όμως και οι «άλλοι».

Σε αυτούς τους «άλλους» που, όπως λέει, ονειρεύονται την απόδραση από τα δεσμά που συνεπάγεται συμμετοχή στη νομισματική ένωση και στην ΕΕ, αναφέρεται το Bloomberg, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Τουρκία. «Η ελευθερία δεν είναι χωρίς προβλήματα» επισημαίνει το πρακτορείο, σημειώνοντας παραλλήλως ότι «ο εφιάλτης που έχει τυλίξει την Τουρκία πρέπει να αποτελέσει μήνυμα».

Αν και αναφέρει ότι «η Ιταλία δεν είναι Τουρκία», το Bloomberg επισημαίνει ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας έχουν προξενήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα ιταλικά ομόλογα». Κάτι που, όπως υπογραμμίζει, έγινε και στην Τουρκία με αφορμή τις διαφωνίες για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρακτορείο τονίζει, ότι οι προεκλογικοί φόβοι για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ έχουν υποχωρήσει. Προσθέτει ωστόσο, ότι αν η ιταλική κυβέρνηση έρθει σε σύγκρουση με την Κομισιόν, καταρτίζοντας έναν «λαϊκιστικό» προϋπολογισμό, τότε οι δανειστές θα απαιτήσουν αυξημένα ασφάλιστρα. Και καταλήγει σημειώνοντας ότι, «όταν το χρέος ανέρχεται πάνω από το 130% του ΑΕΠ, τότε εξαρτάσαι από την καλοσύνη των ξένων. Και οι επενδυτές ψηφίζουν για την οικονομική πολιτική όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά και μετά».

Η ιταλική γερουσία πάντως ενέκρινε, την περασμένη εβδομάδα, τον νέο νόμο για τα εργασιακά, ο οποίος διατηρεί και το 2019 τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν, με μόνιμη σχέση εργασιας, εργαζόμενους μέχρι τριάντα πέντε ετών. «Είναι ένας νόμος που βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους χωρίς μόνιμη δουλειά», σχολίασε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, παρά τις επικρίσεις της ιταλικής Αριστεράς για την μη κατάργηση του νόμου Ρέντσι, ο οποίος διευκόλυνε τις απολύσεις εργαζομένων.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]