Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ραγισμένο το αμερικανοτουρκικό γυαλί


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Οι τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ορατό ενδεχόμενο ρήξης διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την περιοχή. Οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις καθορίζουν αυτή τη στιγμή το μέλλον των δυο χωρών, που έφθασαν στα άκρα, λόγω κυρίως της προσπάθειας της Άγκυρας να παραπλανήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανοτουρκικό γυαλί φαίνεται να ράγισε και γι’ αυτό εξάλλου θα σπεύσουν Τούρκοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προφανώς και έχουν αξιολογήσει όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσουν στην ανακοίνωση των κυρώσεων, γιατί διαχρονικά η Τουρκία ήταν η αγαπημένη σύμμαχος και η πλέον πολύτιμη στην περιοχή. Η συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν έχει εξοργίσει τη διοίκηση Τραμπ που δεν απέφυγε τον πειρασμό και προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί εδώ και καιρό, βλέποντας την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, είχαν εξετάσει διάφορα σενάρια σε ό,τι αφορά στην παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των σεναρίων αυτών είναι και η διαμόρφωση ενός άξονα συνεργασίας που θα ξεκινά από Βαλτική, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο και θα καταλήγει στο Ισραήλ.


Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το σενάριο θα επιλεγεί. Ωστόσο, φαίνεται πως έχει συζητηθεί και εκτός των κλειστών γραφείων των επιτελών που συνηθίζουν να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτή η αντιπαράθεση, η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, θα διαρκέσει, ή θα επιχειρηθεί εκτόνωση της κρίσης μέσα από εκατέρωθεν κινήσεις «καλής θέλησης». Το γυαλί, σίγουρα, έχει ραγίσει, πλην όμως στη διεθνή πολιτική για τα συμφέροντα πολλά μπορούν να γίνουν. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της επίσκεψης των Τούρκων αξιωματούχων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]