Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;


Πριν ενεργήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ενημερώνει τον Α. Τσίπρα, ή ο τελευταίος μαθαίνει τα νέα από τις εφημερίδες; Ιδού το ερώτημα

Η αδυναμία του Α. Τσίπρα να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, αλλά κυρίως των επιπτώσεων, από την φωτιά στο Μάτι, ήλθε να επιβεβαιώσει αυτό που από καιρό άρχισε να διαφαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός πέραν ενός επικοινωνιακού χαρίσματος, δεν έχει να προσθέσει κάτι ουσιώδες στο πολιτικό βιογραφικό του.

Η άγνοιά του επί βασικών θεμάτων, όχι μόνον πολιτικών, αλλά του κοινού γνωστικού αντικειμένου, κατέστη εμφανής. Το αποτέλεσμα το έχουμε πλέον διαπιστώσει. Ο Βαρουφάκης μας έστειλε στα τάρταρα, χωρίς να γνωρίζουμε απολύτως αν το έπραξε συνειδητά εξυπηρετώντας κάποιες καταστάσεις, ή ήταν τόσο αφελής πολιτικός ώστε να πιστεύει πως μπορούσε, με όπλο μια κατεστραμμένη Ελλάδα, να ταρακουνήσει το παγκόσμιο σύστημα.

Πήρε από το χέρι τον Α. Τσίπρα, ο οποίος μας είπε ότι αυταπατήθηκε. Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί αυτό δικαιολογία, όταν αυτά που πρέσβευε, αυτά που υποσχόταν και αυτά που επιτελούσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, κι ένα παιδί του Λυκείου μπορεί να καταλάβει ότι μόνον ζημία στον λαό και το κράτος, μπορούν να επιφέρουν; Ποιο το ύψος της αντιληπτικής ικανότητας του πρωθυπουργού, που δεν αντιλαμβάνεται τα αυτονόητα;


Ούτε η τυχούσα απόφαση υλοποίησης παρωχημένων ιδεοληψιών αποτελεί δικαιολογία, επειδή ο νοήμων ξεχωρίζει από τους μη ή ελάχιστα νοήμονες, από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και προσαρμόζεται ταχέως στις καταστάσεις της στιγμής. Δεν μπορεί ένας ηγέτης να εξακολουθεί υπηρετών μια παρωχημένη ιδεοληψία, όταν το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται, κραυγάζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας.

Πώς είναι δυνατόν ένας ηγέτης, να πιστεύει πως στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να ευτυχήσει ένας λαός με συνταγές Μαδούρο της Βενεζουέλας, ή Ορτέγκα της Νικαράγουας; Πώς είναι δυνατόν ένα ηγέτης να μη φροντίζει ώστε οι σύμβουλοι του, κι αυτοί των υπουργών, να είναι άξιοι παραγωγής έργου, αλλά προσλαμβάνει από τον σωρό των κομματικών φίλων; Ποιος θα παράγει έργο; Οι υπουργοί; Με ποια κριτήρια επελέγησαν, και ποιος από αυτούς έχει επιτυχημένο έργο;

Και πάμε στην εξωτερική πολιτική. Ποιος την καθορίζει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, ή ο Κοτζιάς; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κοτζιά ελάχιστα κοινά σημεία έχουν φαίνεται από πολλά, να αναφέρω μόνον ένα. Προ καιρού, δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ υποτίθεται γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του υπουργείου στο οποίο υπηρέτησαν, απηύθυναν ερώτηση στον υπουργό, Νίκο Κοτζιά, για τις καταγγελλόμενες "επαναπροωθήσεις" Τούρκων που βρέθηκαν στην Ελλάδα για να γλυτώσουν τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Είναι δυνατόν να αγνοούσαν, αφού υπηρέτησαν και οι δύο στο ΥΠΕΞ, ότι το αντικείμενο είναι αρμοδιότητας άλλου υπουργείου; Αλλά και αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ να ήταν, αυτό το θέμα δεν μπορούσε να λυθεί ενδοκομματικά; Έπρεπε να καταγγελθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ;

Στο θέμα των Σκοπίων, έχω αναφερθεί στη διπλή γλώσσα Τσίπρα-Κοτζιά, με κύριο στοιχείο την διαφοροποίηση ως προς την βιασύνη υπογραφής μιας επαίσχυντης συμφωνίας. Όπου ο μεν πρωθυπουργός να δηλώνει ότι δεν είμαστε εμείς που βιαζόμαστε, ενώ ο ΥΠΕΞ με ταχείς ρυθμούς, που δεν επιτρέπουν την ενδελεχή μελέτη των επιπτώσεων, την ολοκλήρωσε. Εκτός και αν το κείμενο της Συμφωνίας ήταν έτοιμο και δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στην διατύπωσή του, γεγονός που δεν θέλω να το αποδεχθώ.

Πολλά μπορώ να πω, αλλά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο Ν. Κοτζιάς, παρά την καταφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ λες και σκοπίμως αναζωπυρώνει την φωτιά με δηλώσεις του. Δεν πρέπει να μείνουν ασχολίαστες οι πληροφορίες ότι η απάντηση των Ρώσων στην απέλαση των διπλωματικών υπαλλήλων τους, είναι προσαρμοσμένη προς το πρόσωπο του Ν. Κοτζιά, με την απαγόρευση εισόδου στον Γιώργο Σακελλαρίου, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού.

Μετά δε την απάντηση χαμηλόβαθμων δικών μας διπλωματών από τους Ρώσους, αντί το θέμα να σταματήσει εκεί, πηγές του ΥΠΕΞ της Ελλάδας προανήγγειλαν ότι η Αθήνα θα αντιδράσει "κατάλληλα και ανάλογα". Και θα απαντήσουν εκ νέου ανάλογα οι Ρώσοι, ώσπου να σπάσει το σχοινί εντελώς. Ίσως αυτό θέλει ο Ν. Κοτζιάς.

Εγώ θέλω απλώς να ρωτήσω: Πριν ενεργήσει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ενημερώνει τον Α. Τσίπρα, ή ο τελευταίος μαθαίνει τα νέα από τις εφημερίδες;

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]