Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έλλειψη οργάνωσης για την εκκένωση καταγγέλλουν εκπρόσωποι Λιμενικού και Αστυνομίας


Σοβαρές καταγγελίες εκπροσώπων του Λιμενικού και των ειδικών φρουρών της αστυνομίας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την έλλειψη οργάνωσης προκειμένου να εκκενωθεί εγκαίρως το Μάτι και να μην θρηνήσουμε θύματα.

«Δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα αρχηγεία Λιμενικού και Αστυνομίας για το πως θα δράσουμε», δήλωσαν τόσο ο εκπρόσωπος του λιμενικού Γιώργος Λιδάκος, όσο και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Στράτος Μαυροειδάκος.

«Η παρέμβασή μας έγινε έπειτα από καταγγελίες των συμπολιτών μας που είχαν εγκλωβιστεί, είτε στην παραλία, είτε μέσα στους δρόμους που ήδη καίγονταν» δήλωσε ο κ Μαυροειδάκος, επισημαίνοντας ότι ακόμα και τώρα δεν έχουμε καταλάβει για ποιον λόγο δόθηκε εντολή να κλείσει η Μαραθώνος και να οδηγηθούν οι διερχόμενοι οδηγοί μέσα από το Μάτι, γεγονός που εγκλώβισε τους περισσότερους από αυτούς.


Η εκτροπή της κυκλοφορίας εγκλώβισε τους οδηγούς στο Μάτι

Στην παντελή έλλειψη συντονισμού από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, που είχε ως αποτέλεσμα η Τροχαία να διαπράξει μοιραία λάθη, αποδίδει την έκταση της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Καθημερινή ο καθηγητής, η εκτροπή της κυκλοφορίας από την λεωφόρο Μαραθώνος οδήγησε τα οχήματα στο Μάτι όπου και εγκλωβίστηκαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες που μαινόταν η πυρκαγιά.

Ο κ. Γριβαλάκης υποστηρίζει πως όταν η πυρκαγιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της λεωφόρου. «Αυτό συνέβη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ και με μαρτυρίες κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54.»

Κατά την κρίση του πρώην πρύτανη, η εκτροπή αυτή φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο –από τα πολλά– επιχειρησιακά λάθη που συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. «Όχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο "μάτι του κυκλώνα" (...) Καθώς οι οδηγοί απληροφόρητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγήθηκαν και από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι!» Στον χάρτη απεικονίζονται η αρχική εστία και η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, τα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας (με μπλε τρίγωνα) και οι κατευθύνσεις, τις οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολούθησαν οι οδηγοί που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος.

Παρόλο που ο κ. Γριβαλάκης αποδέχεται το πρόβλημα άναρχης δόμησης στην περιοχή, εκτιμά ότι η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην Πολιτική Προστασία, η οποία «απέτυχε παταγωδώς να επιτελέσει το έργο της». «Όμως, η πολιτική ευθύνη για το ποιος επελέγη στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ανήκει, ακέραια, στους αρμόδιους υπουργούς: τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στο υπουργείο του οποίου υπάγονται οι παραπάνω κρατικοί φορείς και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», καταλήγει ο κ. Γριβαλάκης.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]