Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Καρατομούν» τους Μουφτήδες για να εξευμενίσουν τον Ερντογάν


Του Νίκου Μελέτη

Στην εκκαθάριση των δύο μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, οι οποίοι απέκρουσαν μέχρι τέλους τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς να παραιτηθούν, προχωρά η κυβέρνηση, με τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα και προβλέπει την συνταξιοδότηση τους με το όριο των 67 ετών που προβλέπεται για δικαστικούς, με επίκληση των δικαστικών δικαιοδοσιών που ασκούν βάσει της Σαρίας.

Οι Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Σινίκογλου είναι 81 και 78 ετών και έτσι με την τροπολογία συνταξιοδοτούνται ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχουν έτοιμοι διάδοχοι τους, αλλά ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λαμβάνεται ενώ έχει ασκηθεί προσωπικά πίεση για το θέμα των Μουφτήδων από τον ίδιο τον Ταγιπ Ερντογάν και στην τελευταία συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Οι δυο μουφτήδες παρά τις ευθύνες που έχουν και οι ίδιοι για τον μαρασμό του θεσμού των Μουφτειών, που άφησε έτσι ελεύθερο το πεδίο στους ψευδομουφτήδες, είχαν να αντιμετωπίσουν και την γενικότερη εγκατάλειψη από τη Πολιτεία, αλλά και από τους πολιτικούς ταγούς της μειονότητας ,καθώς Βουλευτές και Αυτοδιοικητικοί παράγοντες προτιμούσαν να προσκολληθούν στο προξενείο και στους εκλεκτούς του ψευδομουφτήδες υπονομεύοντας τελικά τις νόμιμες Μουφτείες.

Ως επιχείρημα για την εκκαθάριση των μουφτήδων προβάλλεται η ανάγκη... εκσυγχρονισμού των Μουφτειών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν και από την τελευταία τροπολογία για την Σαρία.


Εάν όμως δεν υπάρχει σχέδιο, απλώς με τους τοποτηρητές που θα ορισθούν, οι Μουφτείες θα περιπέσουν σε μεγαλύτερο μαρασμό, καθώς παρά την ηλικία τους και τα προβλήματα που υπήρχαν οι κ.κ. Τζεμαλή και Σινικογλου είχαν κύρος μεταξύ των θεολογικών κύκλων του μουσουλμανικού κόσμου αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Πάντως αν και η κίνηση αυτή αποσκοπεί και στον εξευμενισμό του Τ.Ερντογάν, είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις των εκπροσώπων του τουρκισμού είναι η εκλογή των μουφτήδων από το σύνολο των πιστών και όχι από εκλεκτορικό σώμα όπως προβλέπει ο νόμος του 1991, τον οποίο δεν αποδέχεται η Τουρκία.

Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος και αναταραχή να προκληθεί στην μειονότητα και οι Μουφτείες να αποδυναμωθούν περαιτέρω και τελικά να προκληθεί μεγαλύτερη αντίδραση από την Άγκυρα, καθώς ίσως είχε δοθεί λανθασμένα η εντύπωση ότι η Ελλάδα με την καρατόμηση των δυο μουφτήδων, θα ικανοποιούσε την απαίτηση του κ. Ερντογάν για εκλογή των μουφτήδων.

Καθώς το ζήτημα των θρησκευτικών ηγετών της μειονότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω και του θρησκευτικού χαρακτήρα της μειονότητας, απαιτούνται έστω και τώρα ψύχραιμοι χειρισμοί που να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων μουσουλμάνων αλλά και τα εθνικά συμφέροντα και να μην επιχειρηθεί να διασυνδεθεί το θέμα των Μουφτήδων με άλλα ζητήματα που ίσως έχει στο μυαλό της η Τουρκική πλευρά.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]