Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για βράβευση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Τσίπρας
Στο Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου μαζί με τους ομολόγους του, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, θα βραβευτούν για τη συνεισφορά τους στη συνεργασία και την ειρήνη της περιοχής.

Οι τρείς πρωθυπουργοί θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, κ. Denis Zvizdic, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γέφυρα Stari Most, που αποτελεί μνημείο της UNESCO. Εδώ και αιώνες η γέφυρα αυτή θεωρείται σύμβολο γεφύρωσης της Ανατολής με τη Δύση, όχι μόνο του Χριστιανικού με τον Ισλαμικό κόσμο αλλά και των καθολικών Κροατών με τους ορθόδοξους Σέρβους. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του.

Οι τέσσερεις πρωθυπουργοί θα υπογράψουν τον Καταστατικό Χάρτη για την Ειρήνη του Μόσταρ, που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ πέρυσι και πριν από δύο χρόνια, από τον τότε πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντουκάνοβιτς, στην παλιά πόλη του Μόσταρ ενώ θα υπάρξει συμβολικός περίπατος στη Stari Most. Επίσης θα τους απονεμηθούν τα βραβεία «Mostar Peace Connection» και «Mimar Mira» (Οικοδόμος της Ειρήνης), σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια πέρα από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς ενώ όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, η επίλυση αυτής της πολυετούς διαφοράς μπορεί εφεξής να αποτελεί παράδειγμα για τη λύση εθνικών θεμάτων και άλλων χωρών των Βαλκανίων.

Εξάλλου, η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους, με την προοπτική ένταξης, τουλάχιστον ορισμένων εξ αυτών ως το 2025.

CNN GreeceΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]