Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Βέτο» εδώ και τώρα στα κονδύλια της ΕΕ για την Τουρκία




Αν θέλουμε να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί!

Γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης

Οι «μάσκες» της τουρκικής «δικαιοσύνης», έπεσαν. Χωρίς βέβαια να εκπλαγούμε. Από την πρώτη στιγμή της ομηρείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπό συνθήκες αδιευκρίνιστες και σε κάθε περίπτωση συζητήσιμες, δεν υπήρξε καμιά αμφιβολία, ως προς τον τουρκικό σχεδιασμό και στόχευση.

Που δεν ήταν άλλος από το να συνδέσει, αρχικά με τη σιγή σχολίων και στη συνέχεια με τις έμμεσες κρούσεις έως και τις πλέον πρόσφατες άμεσες παραδοχές, την ομηρεία των δύο Ελλήνων, με την παράδοση των 8, φερόμενων κατά τους Τούρκους, πραξικοπηματιών.

Πρόδηλα τους Τούρκους δεν τους ενδιαφέρει η ουσία της υπόθεσης. Που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει. Ούτε και η νομική απαξία της.

Εξ αυτού και είναι φρούδες όλες οι ελπίδες για τα ‘νομικά αδιέξοδα’ των τουρκικών Αρχών.

Γιατί απλά διαμορφώνουν τους κανόνες κατά το δοκούν. Έτσι εκμεταλλευόμενοι τις δρακόντειες ρυθμίσεις περί προσωρινής κράτησης, που μπορεί να φτάσει έως και 5 έτη, αρνήθηκαν επί 5 μήνες την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και ήταν εξ αυτού του λόγου ύποπτοι φυγής.

Όταν μόλις τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η μετάθεσή τους στην Ελληνική διπλωματική αποστολή, απλά αγνόησαν τη νέα πραγματικότητα, παρατείνοντας την προσωρινή κράτηση.

Και δε σταμάτησαν σχετικά. Χωρίς να αποκλείουν την απαγγελία κατηγοριών για κατασκοπεία, υπαινίχθηκαν απλά ότι θα ασκήσουν δίωξη για παραβίαση των συνόρων. Που και αυτό όμως σε αδίκημα, όπως και η κατασκοπεία, εμπίπτει στο έβδομο κεφάλαιο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, καθώς αφορά ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές.

Δίνει έτσι το άλλοθι για συνέχιση της προσωρινής κράτησης έως και 5 έτη.

Και δε σταματούν εδώ.

Καλλιεργείται, προφανώς και μέσω δικών τους υπαινιγμών και ‘διαρροών’, η προσδοκία ότι με την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ το άρθρο 5 της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Ανθρώπου.

Που προβλέπει τα ελάχιστα δικονομικά εχέγγυα για την κράτηση χωρίς δίκη και την απαγγελία κατηγοριών σε εύλογο χρόνο. Ωσάν να ήταν εξ αρχής ‘δικαίωμα’ των Τούρκων η επιλεκτική αναστολή του άρθρου για ότι τους εξυπηρετούσε.

Και ωσάν να μην έχουν τη δυνατότητα με απλή απόφαση του Ερντογάν να επαναφέρουν το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, με βάση το νέο τουρκικό Σύνταγμα και να διαιωνίσουν τις σαθρές αιτιολογίες για την πειρατική κράτηση των στρατιωτικών μας.

Και μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο να υπάρχει η ψευδαίσθηση για δίκαιη δίκη, όταν και εφόσον αυτή έχει γίνει. Τη στιγμή που οι δικαστές που εκδίδουν αποφάσεις μη αρεστές στο Τουρκικό καθεστώς, απολύονται και φυλακίζονται. Κι όταν ο ίδιος ο Ερντογάν διακηρύσσει ότι «δεν θα ξεχάσει όσους προστατεύουν πραξικοπηματίες».

Και επιμένει να κρατά φυλακισμένο και τον Αμερικανό πάστορα και στελέχη του Τύπου και τον επικεφαλής του Κουρδικού κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Παρά μάλιστα την Ευρωπαική κινητοποίηση και ψηφίσματα.

Μόνη πίεση στην Τουρκία, με βάση τις παρούσες συνθήκες, είναι η οικονομική. Η Ευρώπη είναι η αποδέκτρια του 50% και άνω των Τουρκικών εξαγωγών και πραγματοποιεί τα δύο τρίτα των άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία.

Τα ποικιλώνυμα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι «σίγουρο εισόδημα» για τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Αυτός είναι ο μοχλός πίεσης.

ProNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Αυτά τά δύο παληκάρια . Τά ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ! ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα εχουμε ξεχασει Πανο!

      Δεν ξεχνιωνται οι απανωτες προδοσιες, ουτε οι ανειπωτες τραγωδιες!

      Απλως αντιλαμβανεται ο καθενας μας οτι δεν υπαρχει σχεδιο προληψης και

      διαχειρισης κρισεων (απο πυρκαγιες μεχρι απαγωγες), διοτι μας κυβερνουν προδοτες!

      Και απο προδοτες δεν μπορεις να περιμενεις τιποτα!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ΓΜ κάποιες στιγμές κάνω μερικές σκέψεις γιά τά δύο παληκάρια: Τί θά ήταν καλύτερο; Α. Νά δώσουμε πίσω τούς οκτώ. Πού στό κάτω κάτω τής γραφής κεμαλιστές είναι καί άν δέν γινόταν αυτό πού έγινε στήν Τουρκία. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΗΓΟΥΝΤΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΡΑΚΗ ΚΥΠΡΟ ΚΤΛ. Τούς δώσαμε άσυλο είμαστε σίγουροι , ότι δέν είναι πραξικοπηματίες; Μήπως ό σουλτάνος δέν "γκαρίζει" καί τόσο άδικα; Λέω εγώ παριστάνοντας τό συνήγορο Τού εξω από δώ. Προέχει κατά τήν γνώμη μου Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ [ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ] . ΑΠΌ ΤΉΝ ΖΩΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ. Γιατί όσο απομακρύνεται ή απελευθέρωση τών δύο . Φοβάμαι πώς μοναδική λύση θά είναι τά ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ , μόνη γλώσσα πού καταλαβαίνει ό σουλτάνος. Καί πίστεψε με έχουμε επιλογές ...... Μιά λύση θά είναι πχ ή σύλληψη πληρώματος Guvenlik πού πουλά τσαμπουκά καί μας ξευτιλίζει στό Αιγαίο. Μιά άλλη νά "εξαφανισθούν " ερχόμενου τού χειμώνα κάποια διμοιρία jandarma στόν ΈΒΡΟ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΝΝΑΡΙΑΤΙΚΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ . Άντε μετα νά αποδείξουν ότι δέν είναι ελέφαντες [κατηγορητήρια κατασκοπείας κτλ.] Καί ή τρίτη καί ή πιό απετελεσματική κατ εμέ λύση : Η ΕΥΠ ΞΕΔΟΝΤΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΜΙΤ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΜΑΓΑΖΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Διότι σύμφωνα μέ τή συνθήκη τής Λωζάννης. Τό συγκεκριμένο προξενείο δέν έχει λόγο ύπαρξης εκεί. Είναι μιά προκεχωρημένη τουρκική κατασκοπευτική [καί όχι μόνο] βάση εντός τού Ελληνικού εδάφους ΠΑΝΟΣ

      Διαγραφή
    3. Φιλε Πανο,

      συμφωνω απολυτως με τα επιχειρηματα σου,εν τουτοις πρεπει να τεθει ενα πολυ

      βασικο ερωτημα.

      Τι μηνυμα δινουμε στους τουρκους ,οταν απαγαγουν δικους μας στρατιωτικους για να

      εξυπηρετηθουν δικα τους οφελη και εμεις αρχιζουμε τις "διαπραγματευσεις" περι

      εκδοσης των 8 ή οτιδηποτε άλλου;

      Το μηνυμα που θα διναμε ειναι οτι με τις απαγωγες στρατιωτικων μας,μπορουν

      καλλιστα να μας εκβιαζουν και εμεις να υποκυπτουμε για το οτιδηποτε!

      Οσο για το ασυλο και για το αν ειναι πραξικοπηματιες,θα σου γραψω οτι ειναι

      οντως πραξικοπηματιες και οντως σαν Ελληνας δεν επιθυμω σε καμια περιπτωση να

      τιθεται η Πατριδα μας ως αποδιοπομπαιος τραγος των τουρκων!

      Το ασυλο δινεται -επισημως τουλαχιστον- για λογους ανθρωπισμου, αλλα θεωρω οτι

      δινεται-ανεπισημως- επειδη οι συγκεκριμενοι 8 τουρκοι ενδεχεται να εχουν δωσει

      απορρητες στρατιωτικες πληροφοριες για τις τουρκικες ενοπλες δυναμεις.

      Οσο για τα αντιμετρα που προτεινεις, ειμαι απολυτως συμφωνος!

      Αλλα το συγκεκριμενο πολιτικο μας συστημα ειναι εθελοδουλο.

      Και οταν αποδεχεται υποστολη σημαιας σε Ελληνικο εδαφος,τοτε το ιδιο το

      πολιτικο συστημα καταργει την Συνθηκη της Λωζαννης!

      Τελος,θελω να σε ευχαριστησω για το link που δημοσιευσες σχετικα με το ποιοι

      αποκομιζουν οφελη απο τις πυρκαγιες της Αττικης!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]