Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμείλικτα ερωτήματα για την νέα εθνική τραγωδία ζητούν απαντήσεις!


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Η νέα εθνική τραγωδία που βιώνουμε από την Δευτέρα το βράδυ με τους μέχρι τώρα 76 νεκρούς, τους 187 τραυματίες και κάποιες άλλες δεκάδες αγνοούμενους, μας γεμίζει αναντίρρητα με θλίψη και συνάμα με οργή! Ναι, το λέω ανενδοίαστα και με οργή!

Ένας δίκαιος και χωρίς παρωπίδες πολίτης δεν αμφισβητεί ότι πίσω από μία τέτοια είδους και πελώριας έκτασης εθνική καταστροφή κρύβονται χρόνιες παθογένειες αλλά και σε κάποιες διαχρονικές ευθύνες. Ο ίδιος όμως πολίτης δεν αμφισβητεί και την τραγική ανεπάρκεια, προχειρότητα και ελαφρότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έστω και στο «και πέντε» αντί να ενεργοποιήσει έγκαιρα στο έπακρο τον κρατικό μηχανισμό για να ελαχιστοποιήσει την ζημιά και πρωτίστως τις απώλειες πολιτών, ενεργοποίησε κατά προτεραιότητα τον μηχανισμό επικοινωνιακού χειρισμού και επιχείρησης κάλυψης των δικών της ευθυνών μοιράζοντας με πρώτο απ’ όλους τον Πρωθυπουργό υπονοούμενα για αποσταθεροποιητικές δράσεις, «ασύμμετρο φαινόμενο» και άλλα τινά.

Κακά τα ψέματα, όπως πολύ σωστά έχει πει ο φίλος μου ο Αλέξανδρος που έχει γνώση και εμπειρία, οι φωτιές «σβήνουν κανονικά πριν ανάψουν» και αυτό σημαίνει καθ’ ολοκληρία πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη! Στην Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν είναι ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μια πυρκαγιάς είτε αυτή είναι δασική είτε εντός πόλεων εξαρτάται από την άμεση επέμβαση! .… «Στο πρώτο λεπτό η πυρκαγιά σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, στο δεύτερο λεπτό με έναν κουβά νερό, στο τρίτο λεπτό με μια δεξαμενή νερό, και μετά κάνουμε ότι μπορούμε για να μειώσουμε την ζημιά».


Οι προχθεσινές φωτιές, αλλά ιδιαίτερα αυτή που άρχισε από το Νταού και «ξέφυγε» από την Καλλιτεχνούπολη, με την έκταση που πήρε λόγω των ισχυρών ανέμων δεν «σβηνόταν». Αλλά όπως μας πληροφόρησαν εμπειρότατοι επιχειρησιακοί Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) αν υπήρχαν έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα εναέρια και επίγεια μέσα ίσως θα μπορούσε να εκτραπεί ή ακόμα και να επιβραδυνθεί σε κάποιο βαθμό μέχρι να εκκενωθεί οργανωμένα και συντεταγμένα η περιοχή. Αλλά αυτό απαιτούσε εκτός από μέσα, σωστή εκτίμηση κινδύνου βασισμένη σε επιχειρησιακή εμπειρία, σχεδιασμό και συντονισμό και φυσικά …εκπαίδευση.

Έτσι αναπόφευκτα γεννώνται αρκετά αμείλικτα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν από την Κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες πειστικές απαντήσεις και όχι εννοιολογικά θραύσματα με σκοπό να εξωραΐσει την οδυνηρή πραγματικότητα και αυτό και για να αποδοθούν ευθύνες αλλά και για να μην θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές. Και αυτές οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα.

Πόσα Πυροσβεστικά Α/Φ Canadair (CL-415 και CL-215) είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα από τα 18 που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία? (σημ. Άραγε πόσα από αυτά θα επισκευάζονταν με τα 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τα ταξίδια του κ. Καμμένου με τα κυβερνητικά Α/Φ σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Βήματος).

Είναι αλήθεια ότι το 30-35% των Πυροσβεστικών Οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι λειτουργικά (βλάβες, λάστιχα, αντλίες κλπ); Ποιες ενέργειες έγιναν από πλευράς Υπουργείου ΠΡΟΠΟ αλλά και της Ηγεσίας του ΠΣ για αύξηση διαθεσιμότητας εν όψει της πυροσβεστικής περιόδου;

Πόσα Ελικόπτερα Πυρόσβεσης έχουν μισθωθεί με τον σχετικό διαγωνισμό και έναντι ποιου ποσού; Που σταθμεύουν αυτά; Χρησιμοποιήθηκαν στην φωτιά που πήγαινε προς το Μάτι και αν …ΟΧΙ γιατί;

Πότε δόθηκε από την κατά Νόμο Υπεύθυνη Περιφέρεια διαταγή εκκένωσης της περιοχής(αν …δόθηκε τελικά) όταν από την 17.30 ώρα διαπιστώθηκε ότι η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα; Υπήρχε ή όχι σχέδιο εκκενώσεως κατοίκων στην Περιφέρεια και στον Δήμο όταν υπήρξαν και στο παρελθόν πυρκαγιές στην περιοχή που είχαν απειλήσει ημιδασικές-ημιαστικές περιοχές;

Ποια ήταν η εκτίμηση του κινδύνου και της απειλής που έκανε (αν τελικά έκανε) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;

Αν τελικά έγινε… πότε έγινε και υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις; Αφού η Αττική βρισκόταν από την Κυριακή 22 Ιουλίου σε κατάσταση επικινδυνότητας 4 σε ποιες προκαταρκτικές – προληπτικές ενέργειες προχώρησε, αν έπραξε ουδέν γιατί αυτό;

Η αντικατάσταση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μόλις σε ένα έτος και η υφιστάμενη Ιεραρχία που προήλθε μετά από το «ξερίζωμα» των τελευταίων κρίσεων, δηλαδή Επιχειρησιακός Υπαρχηγός και Περιφερειάρχης έχουν όντως επαρκή επιχειρησιακή εμπειρία για να αναλάβουν τέτοιες θέσεις και να χειριστούν με αποτελεσματικότητα τέτοιες δυσχερείς καταστάσεις ;

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είχε κατανοήσει ότι η αποστολή της Γραμματείας του δεν είναι μόνο να σβήνει φωτιές αλλά και κυρίως να προστατεύει την ζωή των πολιτών; Γνώριζε ο ίδιος αλλά και η Περιφερειάρχης ότι μία μη συγκροτημένη φυγή πολλαπλασιάζει τους κινδύνους;

Πότε η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και την έκταση της τραγωδίας; Για ποιόν λόγο καθυστέρησε η ενημέρωση του Ελληνικού Λαού κατά 9,5 ώρες; Μήπως τελικά το βασικό που την ενδιέφερε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της εθνικής καταστροφής και κάποιες ανούσιες κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, όπως τα πλάνα με τον Πρωθυπουργό στο Συντονιστικό και η «Press Conference» του κ. Καμμένου τα ξημερώματα της Τρίτης για να μας πει πόσους έσωσε η Φρεγάτα του ΠΝ;

Πολλοί συμπολίτες μας στα κοινωνικά δίκτυα μίλησαν ότι με τόσους νεκρούς δεν θα πρέπει να ασκήσουμε κριτική αυτή την στιγμή στην Κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι αυτή η αντίληψη υποκινήθηκε από την Κυβέρνηση για να αποφύγει την άμεση κατακραυγή. Τα γεγονότα όμως είναι γεγονότα και… υφίστανται.

Ναι κ. Πρωθυπουργέ, πενθούμε δεκάδες νεκρούς και ευχόμαστε να μην προστεθούν και άλλοι. Ναι κ. Πρωθυπουργέ, ενότητα και αλληλεγγύη αλλά δώσε μας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και κάνε ταυτόχρονα την αυτοκριτική σου. Η αυτοκριτική είναι συστατικό αξιοπρέπειας και αυτοβελτίωσης και όχι αδυναμίας. Ήλθε η ώρα όμως και για… αμείλικτες δράσεις. Δράσεις που θα αποκλείσουν τις πιθανότητες μια επανάληψης της τραγωδίας αυτής αλλά και της άλλης προ 11 ετών! Έτσι θα τιμήσουμε τις αδικοχαμένες ζωές των συμπολιτών μας στο Μάτι.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. θα πρεπει να κινητοποιηθουν εισαγγελεις και να ξεκινησει αμεση ερευνα για το συμβαν.

  Εδω πιθανον να υπαρχουν και ευθυνες της ΕΥΠ.

  Απο ποιον ή απο ποιους προκληθηκε η πυρκαγια;

  Και δυστυχως,επειδη τα κυβερνητικα λαμογια ειναι αδιστακτα,πιθανον να εμπλεξουν παλι

  τους Ρωσους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φιλε μου ειναι τουλαχιστον ΓΕΛΟΙΟ να μιλαμε για ΕΥΠ , εισαγγελεις , κρατος κτλ στα προτεκτορατα και στις αποικιες .
   Ειναι αληθεια ακρως ανησυχιτικο ανθρωποι που ενημερωνονται απο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ιστολογια να νομιζουν (ακομη !!!) οτι ζουμε σε ελευθερο κρατος .
   Ειναι γνωστον οτι οι κατακτητε μας , πρωτα εξαγορασαν τους δικαστες - εισαγγελεις , επειτα τους κυνο-βουλευτικους και αυτοι κατοπιν διαλυσαν την κοινωνια .
   Ειναι φανερον λοιπον οτι για να υπαρξη ελπιδα πρεπει ΟΛΑ γυρω μας να γινουν ΣΤΑΧΤΗ και απο τις σταχτες θα Αναστηθουμε .

   Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]